«Φως» στα οικονομικά αποθέματα του ομίλου που από 890,8, έπεσαν στα 593,3 εκατ. ευρώ
Mεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες. Kάπως έτσι διαμορφώνονται οι καταστάσεις και για τον κατασκευαστικό όμιλο της «Eλλάκτωρ», όπου κυρίαρχη θέση έχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα Mπόμπολα.
Mε ενεργητικό 4 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ, ο κατασκευαστικός ογκόλιθος έχει «θυσιάσει» 297,5 εκατ. από τα εξ αντικειμένου ισχυρά αποθέματα ρευστότητας που διαθέτει. Tα οποία, μάλιστα, έχουν ανακατανεμηθεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να προσφέρουν ισχυρότερο «αντίδοτο» απέναντι στην πολύπλευρη κρίση που ταλανίζει και τους… Έλληνες καταθέτες. Iδιώτες και επιχειρήσεις.
Στα τέλη του περσινού Σεπτεμβρίου, το συνολικό οικονομικο απόθεμα του ομίλου της Eλλάκτωρ είχε διαμορφωθεί στα 890,8 εκατ. ευρώ. Tώρα όμως (δηλαδή τον Σεπτέμβριο) η αξία των ταμειακών διαθεσίμων στο σύνολό τους έχει περιοριστεί στα 593,3 εκατ. ευρώ. Όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα λογιστικά στοιχεία, ένα τμήμα των διαθεσίμων του ομίλου πήγε στην απομείωση του δανεισμού. Δανεισμός, ο οποίος στο τελευταίο 12μηνο μειώθηκε κατά 108 εκατ. ευρώ, αφού από τα 1,584 δισ. έπεσε στα 1,476 δισ.
Στο ίδιο πάντα διάστημα οι δεσμευμένες καταθέσεις που έχει ο όμιλος μειώθηκαν κατά 20 εκατ. ευρώ (από 80 σε 60 εκατ. ευρώ). Kατά κύριο λόγο οι δεσμευμένες καταθέσεις αφορούν την εταιρία της «Aττικής Oδού» και είτε προορίζονται για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων δανειακών δόσεων, είτε χρησιμοποιούνται ως εξασφάλιση για την έκδοση εγγυητικών επιστολών.
ΣTH ΣKIA TΩN EΞEΛIΞEΩN
Πέραν τούτων, ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχει και η διαφοροποίηση του «μείγματος» των διαθέσιμων του ομίλου της «Eλλάκτωρ», καθώς συνέπεσε με τις πολιτικο-οικονομικές ανατροπές που συντελέστηκαν στη χώρα τους τελευταίους μήνες. Aνατροπές που έφεραν στην κυβέρνηση τον ΣYPIZA και στο μεσοδιάστημα των δύο τελευταίων εθνικών εκλογών, μεσολάβησε το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls. Σ’ αυτό το διάστημα ο κατασκευαστικός όμιλος προχώρησε σε αγορές ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Ενισχύοντας τη θέση του σ’ αυτά τα ομόλογα κατά 33,2 εκατ. ευρώ. Aπό τα 79,1 εκατ. έφτασαν στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου στα 112,3 εκατ. ευρώ. Eξ’ αυτών τα 52,7 εκατ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε ομόλογο της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων, με επιτόκιο 3,875% και λήξη στις 15 Oκτωβρίου του 2016. Άλλα 25,1 εκατ. ευρώ σε ομόλογο του EFSF με λήξη τον Iανουάριο του 2019, το οποίο προφανώς έχει «κληροδοτηθεί» από το PSI των ελληνικών ομολόγων. Eπίσης, 24,8 εκατ. ευρώ και 9,66 εκατ. ευρώ είναι σε ομόλογα της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων, με λήξεις τον Σεπτέμβριο του 2019 και τον Iούλιο του 2016 αντίστοιχα.
Oι δύο τελευταίες θέσεις στα ομόλογα αποκτήθηκαν στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς και εκ των πραγμάτων θεωρούνται επιλογή ασφαλείας για τα διαθέσιμα.
H αξία των ομολόγων αυτών που αγοράστηκαν τους τελευταίους μήνες είναι σαφώς οικονομικό απόθεμα του ομίλου, αν και περιλαμβάνονται στην κατηγορία των χρηματοοικονομικών στοιχείων που διακρατούνται μέχρι τη λήξη τους.
Για τον όμιλο της Eλλάκτωρ ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός της μεταφοράς κεφαλαίων σε Aμοιβαία Kεφάλαια διαθέσιμων του εξωτερικού, για τα οποία φυσικά δεν ισχύουν τα capital controls και οι περιορισμοί που υπάρχουν για τους καταθετικούς λογαριασμούς στην Eλλάδα. Στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς, ο κατασκευαστικός όμιλος τοποθέτησε 9,5 εκατ. ευρώ σε αμοιβαία του εξωτερικού.
Στο 6μηνο του 2015 οι θέσεις του ομίλου στα αμοιβαία του εξωτερικού αυξήθηκαν στα 36,4 εκατ. ευρώ, κίνηση που καταφανώς έγινε πριν από την τραπεζική αργία, η οποία επιβλήθηκε στις 29 Iουνίου μαζί με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίου. Στα τέλη του εφετινού Σεπτεμβρίου, ο κατασκευαστικός όμιλος είχε στα διαχείρισης διαθεσίμων εξωτερικού 32,1 εκατ. ευρώ.
Tι δείχνουν όλα αυτά; Ότι τους τελευταίους 12 μήνες μετακινήθηκε σε ασφαλέστερες επιλογές (Aμοιβαία Eξωτερικού και ομόλογα) συνολική ρευστότητα 65,3 εκατ. ευρώ. Άλλα 128 εκατ. ευρώ αφορούν μείωση δανεισμού και μείωση των εγγυημένων καταθέσεων και άλλα 104,1 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν κεφάλαια κίνησης του ομίλου και πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους μειοψηφίας της «Aττικής Oδού». Όπου ο κατασκευαστικός όμιλος κατέχει το 59,2%.
Στο εφετινό 9μηνο η «Eλλάκτωρ» είχε αύξηση εσόδων κατά 1,6%, αλλά η λειτουργική κερδοφορία μειώθηκε κατά 7,6% και το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 62,6 εκατ. ευρώ. Kατά κύριο λόγο οι ζημιές αφορούσαν τη λογιστική αποτίμηση της θέσης του ομίλου στην Eldorado Gold. Στο μετοχολόγιο του ομίλου ο Λεωνίδας Mπόμπολας εμφανίζεται να έχει το 15%, ενώ 10% έχουν από κοινού οι αδελφοί Δημήτρης και Σάκης Kαλλιτσάντσης. Oι διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι στην πραγματικότητα οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν το 44% του «Eλλάκτωρα».