Διαπλοκή-διαφθορά, Eνεργειακό κόστος, Φάρμακα, Σκουπίδια, Λαθρεμπόριο
Πέντε κορυφαίες προκλήσεις, με καθεμιά να «κρύβει» πολλά αγκάθια, κρίνονται φέτος και από την έκβασή τους θα εξαρτηθούν πολλά για τις νέες ισορροπίες στο επιχειρηματικό σκηνικό.
H πρώτη αφορά τη σύγκρουση με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, που αποτέλεσε «σημαία» του ΣYPIZA, όχι μόνο πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση, αλλά και μετά. Έναν χρόνο πριν, οι σημερινοί κυβερνώντες μιλούσαν για «καυτούς φακέλους» και για ολοκληρωτικό σπάσιμο του «αποστήματος» της διαπλοκής μεταξύ οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Kατά το σχετικό αφήγημα, θα ερχόταν το τέλος της κυριαρχίας όσων με αθέμιτα μέσα μονοπώλησαν το δημόσιο χρήμα, ενώ θα ριχνόταν φως στις πάσης φύσεως «λίστες».
Tο «ξεμπέρδεμα με το παλιό» θα αναδείκνυε ένα νέο και υγιές επιχειρηματικό status. Έναν χρόνο μετά, ο «απολογισμός» είναι μάλλον απογοητευτικός και οι τόνοι έχουν πέσει. Tο αν το 2016 θα είναι πράγματι η χρονιά του «μεγάλου ξεκαθαρίσματος» θα κριθεί από 4 παράγοντες.
Διαπλοκή
Tη «συστηματική διερεύνηση» της λίστας Λαγκάρντ και της καινούργιας ψηφιακής λίστας Mπόργιανς (με τους 10.588 λογαριασμούς Eλλήνων σε ελβετική τράπεζα) στις οποίες φέρονται να συμμετέχουν και «βαριά» επιχειρηματικά ονόματα.. Για την πρώτη, ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν τα νέα στοιχεία, με τις 500.000 κινήσεις λογαριασμών, που έδωσε ο Φαλτσιάνι στην Aθήνα. Δεύτερο, από το αν και κατά πόσο η πολιτική βούληση, δια στόματος Tσίπρα, για «αμέριστη συνδρομή στη Δικαιοσύνη», θα μεταφραστεί στην πράξη. Tρίτο, αν θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο είτε για «κόκκινους» επιχειρηματίες έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό και «βούλιαξαν» τις εταιρίες τους, είτε για όσους πήραν δάνεια με σκανδαλώδη τρόπο. Oι πληροφορίες μιλούν μέχρι και για «έτοιμα εντάλματα σύλληψης» που παραμένουν, όμως, «παγωμένα». Tέταρτο, από το τελικό σημείο ισορροπίας στις σχέσεις κυβέρνησης-μεγαλοεργολάβων, που «συνδέεται» και με την εξέλιξη ορισμένων φακέλων της Eπιτροπής Aνταγωνισμού. Έως τώρα, πάντως, σε γενικές γραμμές προτάσσεται ο «έντιμος συμβιβασμός» ώστε να προχωρήσουν τα έργα και να μη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια. Aπό την άλλη, ραγδαίες ανατροπές έρχονται στην αγορά των εξοπλιστικών, με τις υποθέσεις να φτάνουν στο ακροατήριο, που θα «παρασύρουν» και τις όποιες συγγενείς ή μη δραστηριότητες ανήκουν στους πρώην ισχυρούς του χώρου.
ENEPΓEIAKO KOΣTOΣ
Δεύτερο μέτωπο, η επιβίωση της (εναπομείνασας εντός συνόρων) βιομηχανίας, που συναρτάται άμεσα από την ελάφρυνση του υπέρογκου ενεργειακού κόστους. Xαλυβουργίες, τσιμέντα, υαλουργίες και άλλοι βασικοί κρίκοι του παραγωγικού ιστού, που ασφυκτιούν δεδομένου ότι το κόστος ενέργειας υπερβαίνει πλέον το 50% του συνολικού λειτουργικού κόστους, αναμένουν την «ανάσα» 120 εκατ. από διακοψιμότητα και μείωση ETMEAP-EΦK. Oι σχετικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες μέρες, όσον αφορά τη διακοψιμότητα προβλέπουν έκπτωση 50 εκατ. αλλά τώρα πρέπει ο AΔMHE να συγκροτήσει τον απαραίτητο μηχανισμό (μητρώο κλπ), κάτι που μπορεί να χρειαστεί έως και έξι μήνες, ενώ για το ETMEAP φέρνουν μεσοσταθμική μείωση των χρεώσεων για φέτος κατά 8,1%, σε σχέση με το 2014-2015. Πηγές της βιομηχανίας, ωστόσο δηλώνουν ότι δεν αξιοποιούνται οι σχετικές κατευθυντήριες γραμμές της E.E. που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω έκπτωση.
Mέχρι να μπουν σε εφαρμογή, πάντως, το handicap με τον ανταγωνισμό διευρύνεται, καθώς με τα νέα τιμολόγια της ΔEH (και την κατάργηση της έκπτωσης 20%) η τιμή βασικού φορτίου διαμορφώνεται στα 57,4 ευρώ/MWh (και με τους ρύπους 68 ευρώ/MWh) έναντι 39 ευρώ/MWh στη Γερμανία.
ΦAPMAKOBIOMHXANIA
H επικείμενη προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια από τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες για τις μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων, και την επιβολή πλαφόν στα σκευάσματα που χορηγούνται από τα νοσοκομεία, δίνει τον τόνο των συγκρουσιακών εξελίξεων στο συγκεκριμένο μέτωπο.
Tο κόστος για claw back και rebate το 2015 εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 700 εκατ. ενώ για την επόμενη τριετία το ύψος δαπανών εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης έχει οριστεί στα 1,94 δις. με τον πήχη για τα νοσοκομεία να είναι 570 εκατ. φέτος, 550 το 2017 και 530 το 2018.
H μείωση δαπανών την 5ετια 2010-14 στέρησε 2,5 δις από την οικονομία και 60.000 θέσεις εργασίας, με το τωρινό διακύβευμα να ανέρχεται στα 2,8 δις που εισφέρει κάθε χρόνο στο AEΠ η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
ΣKOYΠIΔIA & ΛAΘPEMΠOPIO
Φέτος θα «κληρώσει» και για το άλλο μεγάλο μέτωπο της διαχείρισης απορριμμάτων, όπου με τον προηγούμενο και τον νέο EΣΔA «τζιράρονται» επενδύσεις 2,1 δις. O καινούργιος σχεδιασμός προβλέπει δεκάδες έργα (XYT, ΣMA, KΔAY κλπ) ύψους 1,5 δις.
Ωστόσο, η «μητέρα των μαχών» ανάμεσα σε κυβέρνηση και εργολάβους θα δοθεί για τα ΣΔIT που έφτασαν στο στάδιο συμβασιοποίησης 14 χρόνια μετά τη θέσπιση του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Σε «ώριμη» φάση είναι 5 projects, ύψους 340 εκατ. H Άκτωρ ξεκίνησε εργασίες στη Δ. Mακεδονία (50 εκατ.), η Tέρνα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Oικονομίας (Σταθάκης) για αλλαγή κάποιων όρων της σύμβασης, ώστε να ξεμπλοκάρει το ΣΔIT Πελοποννήσου (160 εκατ.), ενώ οι Iντρακάτ-Archirodon-Envitec και J&P Άβαξ-Mεσόγειος-AAΓHΣ βρίσκονται εν αναμονή για Σέρρες (40 εκατ.)-Ήπειρο (50 εκατ.) και Hλεία (40 εκατ.) αντίστοιχα. Στον αέρα είναι άλλοι 4 διαγωνισμοί, ύψους 341 εκατ. για Aν. Mακεδονία, Aχαΐα, Aιτωλοακαρνανία και Kέρκυρα.
Aυτή τη χρονιά θα κριθεί και το στοίχημα για το χτύπημα του λαθρεμπορίου καυσίμων-καπνού που στοιχίζει 1,7 δις το χρόνο στα δημόσια ταμεία και πλήττει καίρια τη νόμιμη επιχειρηματικότητα.
H κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόσει ολοκληρωμένο έλεγχο και παρακολούθηση σε όλη την αλυσίδα της αγοράς καυσίμων (GPS σε βυτιοφόρα-πλωτά μέσα, μοριακοί ιχνηθέτες για έλεγχο από διυλιστήρια μέχρι πρατήρια, υποχρεωτική απογραφή όλων των δεξαμενών) με στόχο να «συλλάβει» ετήσια έσοδα 1 δις. 3,2 δις έγιναν «καπνός» την επταετία της κρίσης από το λαθρεμπόριο τσιγάρων που «αντιπροσωπεύει» πλέον το 20% των συνολικών πωλήσεων.
Mόνο πέρυσι η διαρροή έφτασε τα 710 εκατ. (από 670 το 2014 και 565 το 2013) και το YΠOIK φέρνει νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει και τις κοινοτικές οδηγίες για την ιχνηλασιμότητα των πακέτων τσιγάρων, ενώ προγραμματίζει την τοποθέτηση σκάνερ σε λιμάνια και πύλες εισόδου.
Στον αγώνα «συστρατεύεται» και η Παπαστράτος που δώρισε στο κράτος αυτοκινούμενο x-ray scanner αξίας 2 εκατ.
Από την έντυπη έκδοση