«Εκτός αν την διώξουν», δηλώνει ο αντιπρόεδρος και δ.σ. της Ελληνικός Χρυσός – Οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις
Η πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα, εκτός αν τη διώξουν, και θα περιμένει μέχρι να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας της, τόνισε, από ραδιοφώνου, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος.
Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας αρνήθηκε ότι η Eldorado Gold απειλεί με απολύσεις τους 600 εργαζόμενους στα μεταλλεία, προκειμένου να εκβιάσει την κυβέρνηση και σημείωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν αυτή τη στιγμή αντικείμενο απασχόλησης μέχρι να εγκριθεί η άδεια. Είπε επίσης ότι, παρά την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει, η εταιρεία θα συνεχίσει την ενασχόληση με την επένδυση, χωρίς το κομμάτι των Σκουριών.
Απαντώντας στις επικρίσεις του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη ότι η εταιρεία εκβιάζει την κυβέρνηση με το ζήτημα των απολύσεων, είπε ότι η Eldorado επένδυσε μέχρι τώρα στην Ελλάδα 700 εκατ. δολάρια, ότι δεν τις ταιριάζει αυτός ο χαρακτηρισμός, ενώ πρόσθεσε ότι «επί μία δεκαετία δέχεται τραμπουκισμούς κάθε είδους».
Για την επιλογή του προέδρου της εταιρείας να συναντήσει τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως τα στελέχη της Eldorado πάντα είχαν επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να εμπλέκεται η εταιρεία σε θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης.
Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην «Ελληνικός Χρυσός» ανέφερε ότι προέρχεται από τα αποτελέσματα ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από το 2012 έως το 2014, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ανακοινώθηκαν λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της εταιρείας χθες και έκανε λόγο για συμψηφισμό του προστίμου με τα 52 εκατ. από το ΦΠΑ, που -όπως υπογράμμισε- χρωστάει το Δημόσιο στην εταιρεία.
Ανησυχούν οι μεταλλευτικές εταιρείες
Να αποκατασταθεί «έστω και την ύστατη στιγμή» ο διάλογος μεταξύ της Eldorado Gold και του υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να βρεθεί λύση αμοιβαίου οφέλους για την επένδυση χρυσού στις Σκουριές, ζητεί ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αναγγελθείσα από την «Eldorado Gold» αναστολή επενδύσεων, εξέλιξη που όπως επισημαίνει «δημιουργεί αρνητικό κλίμα επενδύσεων στη Ελλάδα, όχι μόνο για τις δραστηριότητες της εξορυκτικής-μεταλλουργικής βιομηχανίας αλλά και συνολικότερα για τη βιομηχανία».
Υπενθυμίζει ακόμη ότι από τον Αύγουστο του 2015, ο ΣΜΕ ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση (ΥΠΕΝ, ΣΜΕ και «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»), προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις, αλλά αυτή η συνάντηση δεν κατέστη εφικτή.
«Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας αποτελεί μεγάλο αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο και την ελληνική κοινωνία, προσφέροντας σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια. Αυτό, δεν πρέπει να παραβλέπεται από κανέναν», τονίζει ο Σύνδεσμος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.
Διαμαρτυρία κατά της Eldorado Gold έξω από το Καναδικό Προξενείο
Παράσταση διαμαρτυρίας κατά της εξόρυξης χρυσού από την καναδική πολυεθνική Eldorado Gold πραγματοποίησαν στο καναδικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Νέων Ρόδων και του Συντονιστικού Ιερισσού Χαλκιδικής.
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και άνοιξαν πανό όπου αναγραφόταν «Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στις παρανομίες και στους εκβιασμούς της Eldorado» ενώ προχώρησαν και σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της οδού Ναυάρχου Κουντουριώτου, μπροστά από το προξενείο.
Αναφερόμενη στην απώλεια θέσεων από τα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής, η Τένια Τσαλή από την Επιτροπή Αγώνα Νέων Ρόδων είπε χαρακτηριστικά: «Το δικαίωμα στην εργασία είναι, μεν, ιερό, αλλά το ίδιο ιερές είναι και οι άλλες 10.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό που πλήττονται από την επένδυση».
Οι συγκεντρωθέντες αποχώρησαν αφού θυροκόλλησαν στην κεντρική είσοδο του καναδικού προξενείου ψήφισμα διαμαρτυρίας, στο οποίο ζητούν, μεταξύ άλλων, από την κυβέρνηση του Καναδά «να προωθήσει πρακτικές συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των λαών και όχι τα συμφέροντα οικονομικών κολοσσών».