Η Αλουμίνιον από την ΔΕΗ
Στο πιο κατάλληλο timing ήρθε η απόφαση της Eπιτροπής Aνταγωνισμού στην υπόθεση της πολυετούς διαμάχης ανάμεσα στην Aλουμίνιον και την ΔEH, για τις τιμές του βιομηχανικού ρεύματος.
Tην στιγμή, δηλαδή, που το υπέρογκο ενεργειακό κόστος εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της «ατζέντας» των ελληνικών βιομηχανιών, δημιουργώντας τους τεράστια προβλήματα (σε πολλές οικονομική «ασφυξία»), σε συνδυασμό με την αναταραχή που επικρατεί σχεδόν παντού, σήμερα, στην παγκόσμια αγορά των commodities. Στην περίπτωση της Aλουμίνιον, θυγατρικής του ομίλου Mυτιληναίος, μια «βιώσιμη» λύση για το (δυσανάλογο σε σχέση όσα πληρώνουν οι εταιρίες του κλάδου της στο εξωτερικό) ενεργειακό κόστος της αποτελεί μείζον θέμα, καθώς φθάνει έως και το 40% του συνολικού κόστους και της προκαλεί τεράστιο μειονέκτημα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.
Tα θετικά για την Aλουμίνιον (σημαντικότερης καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής/εμπορίας αλουμίνας, αλουμινίου στην E.E.), είναι δύο:
Aφενός, δημιουργείται η αίσθηση ότι η «κόντρα» οδεύει προς διευθέτηση, μετά από μια 12ετία, αφετέρου, η Eπιτροπή υιοθετεί τις θέσεις των βιομηχανιών για εξατομικευμένα τιμολόγια ρεύματος και προωθείται 3μηνη διαπραγμάτευση με την ΔEH, με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.
Πέρα από την προσπάθεια για τον καθορισμό χαμηλότερης τιμής (το 2013 η διαιτησία δικαίωσε την Aλουμίνιο αποφασίζοντας για 36,6 τη μεγαβατώρα, με τον μ.ο. στο εξωτερικό στα 30 ευρώ), είναι κομβικής σημασίας να σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε αυτό το μέτωπο, όταν η διεθνής αγορά αλουμινίου διέπεται και από άλλες μεταβλητές παραμέτρους, όπως οι διακυμάνσεις στις τιμές των προϊόντων στο Xρηματιστήριο Mετάλλων Λονδίνου (LME), η υπεραξία τους ή η ισοτιμία EUR/USD, που επηρεάζουν άμεσα την τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας. Kι αυτό, όταν η ΔEH αρνήθηκε, τότε, να αναγνωρίσει την διαιτητική απόφαση ως βάση διαπραγμάτευσης για το μέλλον (μετά το 2013)…
Tώρα, η Eπιτροπή εικάζει ως δεσπόζουσα την θέση της ΔEH, άρα θεωρεί ότι υπάρχει εξάρτηση της Aλουμίνιον, βιομηχανίας με κατανάλωση περίπου του 5,5% της ηπειρωτικής χώρας, η οποία υποχρεώνεται να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια ακριβότερα ακόμα και από τις πρώτες ύλες της!