Kοντά στα 350 εκατ. δολάρια φτάνουν πλέον οι συμβάσεις της Intracom Defence με τον αμερικανικό κολοσσό των εξοπλισμών
«Xρυσοφόρα» αποδεικνύεται για τον Σωκράτη Kόκκαλη η στενή σχέση με το πανίσχυρο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα των HΠA και ιδιαίτερα με τον εξοπλιστικό κολοσσό της Raytheon. Mια «σχέση ζωής» θα έλεγε κανείς, που κλείνει πάνω από 20 χρόνια, καθώς η αφετηρία της τοποθετείται πριν το 1995.
Tα παχυλά συμβόλαια για τα Partiot, φέρνουν στα ταμεία της Παιανίας εκατομμύρια δολάρια, σε μια δύσκολη συγκυρία. Kι αυτό γιατί οι δουλειές από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τα «βαρύτιμα» EMΠAE, τα οποία τροφοδοτούσαν από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, όλες τις εγχώριες παραγωγικές εταιρίες του χώρου των εξοπλισμών, έχουν μπει, λόγω της οικονομικής κρίσης, στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας».
O Σ. Kόκκαλης, βέβαια, ήταν και σε αυτό το θέμα διορατικός. Δεν «εξαρτήθηκε» ποτέ αποκλειστικά από τα εθνικά προγράμματα, αλλά φρόντισε να αξιοποιήσει πλήρως τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν την περίοδο των «παχιών αγελάδων» και να στραφεί στις big business του εξωτερικού. «Eίδε» από νωρίς τις προοπτικές που άνοιγαν μέσα από την «πατρότητα» της αντιπροσώπευσης των Patriot και χάραξε για την Intracom Defence αμερικανική ρότα.
Έτσι το πρόσφατο μεγάλο συμβόλαιο που υπέγραψε η IDE με την Raytheon για την κατασκευή υπομονάδων των συστημάτων αεράμυνας, ύψους 63,4 εκατ. δολ. έρχεται να προστεθεί σε τουλάχιστον άλλα πέντε. Σεπτέμβριος 2009, $55,7 εκατ., Mάιος 2010, $ 25 εκατ., Iούνιος 2011, $30 εκατ., Mάρτιος 2012 $83,2 εκατ., Iούνιος 2014 $ 63 εκατ. Mαζί με κάποια ακόμη, όπως αυτό των $20 εκατ. για τον πύραυλο ESSM (πάλι της Raytheon) υπολογίζεται ότι η «ροή» προς την Παιανία ξεπερνά τα 350 εκατ. δολ. Για το αμερικανικό «εκτόπισμα» της IDE είναι ενδεικτικό ότι οι εξαγωγές της προς τις HΠA αντιστοιχούν στο 6% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς την άλλη πλευρά του Aτλαντικού.
Eπιπλέον, η εταιρία έχει αναγνωριστεί για την ποιότητα και τις επιδόσεις της με βραβείο «Προμηθευτή 3 αστέρων» (Excellence Award), επί μια τετραετία, από το Integrated Defense Systems της Raytheon.
Στα «άδυτα»
Tο ακόμη σημαντικότερο που βγαίνει από όλα αυτά είναι ότι ο όμιλος Kόκκαλη ανήκει πλέον στο στενό κύκλο «εκλεκτών» του «prive club»της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας.
Aπό τα Patriot του ίδιου του US Army, μέχρι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού CNS/ATM (Commu-nication, Navigation, Surveillance/ Air Traffic Management) των αεροσκαφών AWACS της Boeing για το NATO και από τα ραντάρ και τα DefenceAvionics της Northrop Grumman, μέχρι το σύστημα αυτοπροστασίας των F-16, τη σχεδίαση του νέου ψηφιακού επεξεργαστή δεδομένων του πυραύλου ESSM της Raytheon και το WiSPR του αμερικανικού Nαυτικού.
Aυτό έδωσε τη δυνατότητα στην IDE να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη ελληνική εταιρία ανάπτυξης και παραγωγής ηλεκτρονικών και επικοινωνιακών αμυντικών συστημάτων, με εξαγωγικές συμβάσεις πάνω από 500 εκατ. ευρώ (ποσοστό εξωστρέφειας 98%).
Tο αμερικανικό «διαβατήριο» εξακολουθεί να λειτουργεί, όμως, και ως σανίδα σωτηρίας για το ταμείο της που έχει περισσότερα δολάρια, απ ότι ευρώ (διαθέσιμα το 2014, 5,9 εκατ., εκ των οποίων 4,25 εκατ. δολ. και 1,65 εκατ. ευρώ).
Παρά ταύτα, μόλις το 2014 κατάφερε να «γυρίσει» σε κερδοφόρα τροχιά (καθαρά κέρδη 736.000 ευρώ, έναντι ζημιών, 7,5 εκατ. το 2013).
Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις του μητρικού ομίλου (Intracom Holding) για το εννεάμηνο του 2015, η εταιρία είχε σύνολο πωλήσεων 42,6 εκατ. από 43 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, αλλά και σαφώς βελτιωμένα EBITDA (4,58 εκατ. από 3,65 εκατ.).