Συρρίκνωση παρουσιάζει η βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα το 2014, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με πρώτο έτος αναφοράς το 2014.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, η συνολική ποσότητα παλιοσιδήρων που καταναλώθηκαν το εξεταζόμενο έτος για την παρασκευή χυτοσιδήρου σε υψικαμίνους, ηλεκτρικές καμίνους, καθώς και σε εγκαταστάσεις συσσωμάτωσης ανήλθε σε 1.199.362 τόνους. Η εν λόγω ποσότητα παρουσιάζει μείωση 1,02% σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα, όπως αυτή καταμετρήθηκε για το έτος 2013.
Παράλληλα, το σύνολο των απορριμμάτων χυτοσιδήρου και χάλυβα ανήλθε σε 1.445.289 τόνους, ποσότητα η οποία παρουσιάζει μείωση 1,7%, σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα για το έτος 2013.
Το σύνολο των απορριμμάτων χυτοσιδήρου και χάλυβα προκύπτει από το άθροισμα των αποθεμάτων έναρξης, των απορριμμάτων που δημιουργούνται μέσα στο εργοστάσιο, κατά το έτος αναφοράς και των απορριμμάτων που παραλαμβάνονται μέσω των εμπόρων, οι οποίοι ενεργούν ως μεσάζοντες.
Τα απορρίμματα τα οποία παραλαμβάνονται μέσω εμπόρων ταξινομούνται με βάση την προέλευση τους, στις κατηγορίες: εγχώριες πηγές, κοινοτικές χώρες και τρίτες χώρες.
Στις παραλαβές παλιοσιδήρων από εγχώριες πηγές περιλαμβάνονται οι παραλαβές από άλλα εργοστάσια χάλυβα ή μονάδες της ίδιας επιχείρησης στη χώρα, καθώς και οι παραλαβές απορριμμάτων από άλλες εγκαταστάσεις, εκτός, δηλαδή, από εκείνες που παράγουν χάλυβα, π.χ. ορυχεία, οικοδομικές εταιρίες, ναυπηγεία, σιδηροδρομικές εταιρίες, βιομηχανίες μηχανολογικών και μεταλλικών κατασκευών κ.λπ.
Κατανάλωση καυσίμων
Σε ότι αφορά τα καύσιμα τα οποία καταναλώνονται, διακρίνονται σύμφωνα με τη φυσική κατάσταση που έχουν κατά την παραλαβή τους, σε στερεά, υγρά και αέρια. Στη χώρα μας, σαν στερεά καύσιμα χρησιμοποιούνται, κυρίως, ο λιθάνθρακας, τα συσσωματώματα λιθάνθρακα, ο λιγνίτης και οι μπρικέτες.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα στερεά καύσιμα, για το έτος 2014, ανήλθαν σε 17.035 τόνους, έναντι 16.199 τόνων το έτος 2013. Υγρά καύσιμα δε χρησιμοποιήθηκαν, ενώ κατανάλωση καυσίμων αερίων (η οποία μετριέται σε GigaJoule και είναι η καθαρή κατανάλωση χωρίς απώλειες και χωρίς το αποβαλλόμενο αέριο που καίγεται) ανήλθε σε 1.557.267 GigaJoule αερίων καυσίμων, έναντι 1.716.277 GigaJoule που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους 2013.
Κατανάλωση ηλεκτρικής ενεργείας
Το ίδιο διάστημα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα ανήλθε σε 764.142 MWH, ποσότητα αυξημένη κατά 0,03% σε σχέση με την ποσότητα που καταναλώθηκε το έτος 2013.
Δαπάνες για επενδύσεις
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, για το έτος 2014, το σύνολο των επενδύσεων στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα ανήλθε σε 3.721.000 ευρώ, ποσό αυξημένο σε σχέση με το 2013 κατά ποσοστό 18,69%. Από τα χρήματα αυτά, ποσοστό 0,21% επενδύθηκε σε εγκαταστάσεις τήξης χαλυβουργείων, ποσοστό 0,74% σε ελασματουργεία και ποσοστό 0,05% σε άλλες μονάδες.
Τέλος, υπολογίζεται ότι από τις συνολικές επενδύσεις το 0,05% αφορά σε επενδύσεις σχετικές με την καταπολέμηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για επενδύσεις αναφέρονται στην απόκτηση υλικών αγαθών κατά την περίοδο αναφοράς, δηλαδή νέων ή ήδη χρησιμοποιηθέντων οργανικών αγαθών, που έχουν αποκτηθεί από τρίτους, ή προϊόντων για τη χρήση τους (κεφαλαιοποιημένη παραγωγή οργανικών αγαθών), που έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη του ενός έτους.
Επίσης, περιλαμβάνονται υλικά αγαθά που δεν είναι προϊόντα, π.χ. εκτάσεις, καθώς και βελτιώσεις ή ανακαινίσεις που επιμηκύνουν τη διάρκεια χρήσης ή αυξάνουν την παραγωγική ικανότητα των κεφαλαιουχικών αγαθών. Εξαιρούνται τα αγαθά των οποίων η απόκτηση οφείλεται σε αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων (συγχωνεύσεις, εξαγορές, διασπάσεις κ.λπ.).
Η αξία των αγαθών που έχουν αποκτηθεί πρέπει να υπολογίζεται με βάση την τιμή αγοράς τους και τη συμπερίληψη όλων των εξόδων που είναι συναφή με τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας. Η αξία των υλικών αγαθών, που έχουν παραχθεί εσωτερικά, υπολογίζεται με βάση το κόστος παραγωγής τους.
Σημειώνεται ότι έρευνα είναι ετήσια, απογραφική και διενεργείται στα πλαίσια του Κανονισμού 48/2004 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κοινοβουλίου. Συγκεντρώνει δε πληροφορίες από τα εργοστάσια που ταξινομούνται στους κλάδους 24.51 και 24.52 της Nace Rev.2, δηλαδή τα εργοστάσια που παράγουν χυτοσίδηρο και χάλυβα. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται αφορούν στα απορρίμματα χυτοσιδήρου και χάλυβα, την κατανάλωση καυσίμων και ενέργειας, ανά είδος μονάδας παραγωγής, τις δαπάνες για επενδύσεις, καθώς και στη Μέγιστη Δυνατή Παραγωγή στη Βιομηχανία Σιδήρου και Χάλυβα.