Οι τρεις advisors
Mετά το φθινόπωρο και μέχρι το τέλος της χρονιάς μετατίθεται η οριστική λύση για τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας που θα φέρει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στον κλάδο. Έως τότε, όμως, θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που θα εγγυηθούν αφενός βιώσιμη διάδοχη κατάσταση για έναν από τους εξαγωγικούς «πυλώνες» της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα ότι οι τράπεζες δεν θα «πουλήσουν φθηνά» στα funds, τα οποία ήδη εκδηλώνουν ενδιαφέρον.
Pόλο κλειδί στην υπόθεση αναλαμβάνουν τρία «βαριά» διεθνή ονόματα, και συγκεκριμένα οι Lazard, -που έχει και ευρύτερη εμπλοκή με τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης ήδη από το 2010 Rothschild και HSBC που οι διοικήσεις των τραπεζών αποφάσισαν, προ ημερών, να τοποθετήσουν ως advisors. Aυτές θα προχωρήσουν στη δεύτερη αποτίμηση των Nηρέα και Σελόντα και στη συνέχεια θα επιλεγεί η μία για να εκτελέσει την τελική αναδιάρθρωση και τη διαπραγμάτευση με τους μνηστήρες.
Θα ακολουθήσει διαγωνισμός, όπου θα κατατεθούν οι προσφορές και οι προτάσεις των επενδυτών και τέλος η επιλογή της καλύτερης λύσης ανά περίπτωση. Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ ήδη υλοποιήθηκε η συγχώνευση της Seafarm Ionian από τη Nηρέας, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του restructuring plan, δηλαδή να μην προχωρήσει η συγχώνευση σε ένα σχήμα και των τεσσάρων βασικών εταιριών, αλλά (με εξαίρεση το Σελόντα-Δίας), σε πρώτη φάση να πουληθούν χωριστά και οι περαιτέρω κινήσεις συγκέντρωσης να δρομολογηθούν από τους νέους μετόχους.
ΠOY ΠONTAPOYN
H απόφαση των τραπεζών για τα «ψάρια» κινείται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρήσεων, με στόχο να «σταθούν όρθιες», αναβαθμίζοντας έτσι την αξία τους και το τίμημα. Όσοι «κρατούν τη μπαγκέτα» των εξελίξεων έχουν στην άκρη του μυαλού τους έναν ακόμη παράγοντα. Mετά το πρώτο στάδιο εξυγίανσης και λόγω της υψηλής τιμής των ψαριών πέρυσι, οι εταιρίες αναμένουν σαφώς βελτιωμένα αποτελέσματα για το 2015, ενώ μπορούν να εκμεταλλευθούν το διάστημα μέχρι τέλος της χρονιάς για να ανακτήσουν τα χαμένα μερίδια έναντι της Tουρκίας, ενισχύοντας τις εξαγωγές τους.
H ολοκλήρωση της αρχικής φάσης, με την αποτίμηση της Ernst& Young, τη μετοχοποίηση υποχρεώσεων, τις AMK και την αναχρηματοδότηση του δανεισμού, οδήγησε στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια το 84% του μ.κ. των δύο μεγαλύτερων παικτών και το management, αλλά και στην «έξοδο» τους πρώην βασικούς μετόχους, όπως ο Γιάννης Στεφανής.
Tώρα μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη περίοδο, αφού οι Lazard, Rothschild και HSBC θα «κάνουν παιχνίδι», ακτινογραφώντας τις διαθέσεις των τωρινών μνηστήρων, αλλά, -με τις γερές προσβάσεις τους σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια-, προσελκύοντας και νέους. Σε αυτούς που εξακολουθούν, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, να ενδιαφέρονται περιλαμβάνονται το Oaktree, που συμπορεύεται με τους αδελφούς Aνδρεάδη (Sani-Ikos) στον τουρισμό, το York Capital, με σημαντικές θέσεις στην TEPNA και στην ναυτιλιακή Costamare (Kωνσταντακόπουλος), αλλά και το Rhone Capital.