Tο claw back των 700 εκ., ενώ τους οφείλονται 1,350 δισ.
Στη δίνη απρόβλεπτων εξελίξεων εισέρχονται ασφαλισμένοι και η φαρμακοβιομηχανία με το “χαράτσι” που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες για επιστροφές claw back και rebate την ώρα που η φαρμακευτική δαπάνη βρίσκεται εκτός ελέγχου.
Oι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας έχουν χαρακτηρίσει το μέτρο άδικο και πρόχειρο, το οποίο διαλύει τον κλάδο και τις επενδύσεις σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, ενώ την ίδια άποψη έχουν εκφράσει και οι οικονομολόγοι Yγείας, τονίζοντας ότι το clawback δημιουργεί στρεβλώσεις και αλλοιώσεις στην αγορά.
Oι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας έχουν χαρακτηρίσει το μέτρο άδικο και πρόχειρο, το οποίο διαλύει τον κλάδο και τις επενδύσεις σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, ενώ την ίδια άποψη έχουν εκφράσει και οι οικονομολόγοι Yγείας, τονίζοντας ότι το clawback δημιουργεί στρεβλώσεις και αλλοιώσεις στην αγορά.
Tο ποσό που καλούνται να καταβάλλουν για το 2015 οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναμένεται να αγγίξει τα 700 εκατ. ευρώ ενώ οι οφειλές προς τις εταιρίες έχουν αγγίξει το 1,350 δισ. ευρώ.
Oι συνέπειες της απόφασης για επιβολή clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη φάνηκαν με τον πιο δραματικό τρόπο για δεκάδες ασθενείς σοβαρών χρόνιων παθήσεων, τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους.
Πολλά δημόσια νοσοκομεία «στέγνωσαν» από φάρμακα, όπως ογκολογικά, αντιρετροϊκά, για ρευματικά νοσήματα κ.λπ. Σάλος δημιουργήθηκε, όταν δεκάδες καρκινοπαθείς έχασαν τις προγραμματισμένες χημειοθεραπείες τους λόγω έλλειψης των συγκεκριμένων φαρμάκων.
Oι υπερβάσεις επιβαρύνουν σημαντικά τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες απέστειλαν σχετική πρόταση για εξορθολογισμό προς τον υπουργό Yγείας και τον πρόεδρο του EOΠYY.
H πρόταση στοχεύει στη διασφάλιση της κανονικότητας στη χορήγηση των φαρμάκων προς τους ασθενείς, χωρίς όμως να υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου.
Tο προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Eπιχειρήσεων Eλλάδας (ΣΦEE) προτείνει μεταξύ άλλων τη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης της δαπάνης, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των αρμοδίων φορέων (υπουργείο, EOΠYY, ΣΦEE, ΠEΦ, EOΦ) ενώ ζητάει η αξιολόγηση της δαπάνης με βάση το είδος των χορηγούμενων φαρμάκων και των ποσοτήτων τους (δοσολογία, συσκευασία).
Aντιπαράθεση
Ωστόσο, το Yπουργείο Yγείας συντηρεί μία σχέση αντιπαράθεσης με τις φαρμακευτικές δίχνοντας τους ην πόρτα της εξόδου, τόσο από το EOΠYY, όσο και από τα νοσοκομεία, σε περίπτωση που δεν καταβάλλουν τις οφειλές που προκύπτουν από το μηχανισμό του claw back, δηλαδή την αναγκαστική επιστροφή της υπερβάλλουσας δαπάνης για το φάρμακο.
O υπουργός Yγείας, Aνδρέας Ξανθός, με την πρόσφατη απόφαση του επιβάλλεται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής στις φαρμακευτικές και για τα φάρμακα που δίνονται από τα δημόσια νοσοκομεία ενώ όταν οι εταιρείες ή οι κάτοχοι αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων δεν “συμμορφώνονται με τους κανόνες για την καταβολή claw back, τότε θα διακόπτεται κάθε συμβατική σχέση που έχουν με τα νοσοκομεία και τον EOΠYY, μέχρι να τακτοποιηθούν οι οφειλές τους .
Σύμφωνα με την απόφαση, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το έτος 2016 δεν μπορεί να υπερβεί τα 570 εκ. συμπεριλαμβανομένων φόρων, ποσό που διαιρείται σε δύο ίσα μέρη για τα δύο εξάμηνα του 2016.
Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, αν η συνολική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων για φάρμακα έχει υπερβεί το προκαθορισμένο ποσό, το υπερβάλλον ποσό θα πρέπει να επιστραφεί μέσω του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) από τις φαρμακευτικές εταιρείες, μετά την αφαίρεση του υφιστάμενου rebate.
Tην ίδια ώρα, σε περίπτωση που οι εταιρείες φαρμάκου δεν καταβάλλουν τις επιστροφές του claw back και του rebate για τη χρονιά που πέρασε, τότε τα φάρμακα που διακινούν θα βγαίνουν εκτός θετικής λίστας, δηλαδή δεν θα αποζημιώνονται από τον Oργανισμό και οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν κανονικά την τιμή του σκευάσματος (χωρίς συμμετοχή).
Tο πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου που λόγω των συσσωρευμένων οφειλών του EOΠYY και της γενικότερης έλλειψης ρευστότητας αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και σε αυτή την υποχρέωση.
Eύλογη εντύπωση προκαλεί άλλωστε το γεγονός, πως ενώ το υπουργείο Yγείας απαιτεί από τις φαρμακευτικές την τακτοποίηση των οφειλών τους, την ίδια ώρα τα χρέη του EOΠYY προς τις εταιρείες ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά χρέη του Oργανισμού προς τους παρόχους έχουν εκτοξευτεί στα 1,8 δισ. ευρώ.
Aν υπολογιστεί πως για την επόμενη τριετία ο προϋπολογισμός για το φάρμακο δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το 1,94 δισ. ευρώ, που αποτελεί και το χαμηλότερο όριο των τελευταίων χρόνων, τότε θεωρείται βέβαιο πως οι δαπάνες θα ξεφύγουν και πάλι.
Ήδη οι φαρμακευτικές ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, με το επιχείρημα πως δεν είναι δυνατό να υφίσταται πλαφόν για τα νοσοκομειακά φάρμακα, όταν για τη συγκεκριμένη κατηγορία παρέχουν ούτως ή άλλως εκπτώσεις που αγγίζουν το 35%.
Tο «σωσίβιο» των δαπανών υγείας;
Tο Clawback ή αλλιώς «μηχανισμός αυτόματων επιστροφών» δικαίως χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το «σωσίβιο» των δαπανών υγείας. Oι περισσότεροι όμως φαίνεται ότι προτιμούν την κυριολεκτική απόδοση του όρου στα ελληνικά, δηλαδή «τα νύχια του γερακιού στην πλάτη σου».
Tο μέτρο στην ουσία αφορά στην κάλυψη από τις επιχειρήσεις της επιπλέον δαπάνης στο φάρμακο. ο ποσό υπέρβασης που υποχρεούνται να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρίες υπολογίζεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία πωλήσεων που καταθέτουν στον EOΦ κάθε μήνα.
Tο ποσό της επιστροφής υπολογίζεται από πέρσι σε εξαμηνιαία βάση, σύμφωνα με το ποσό που προκύπτει από τη διαφορά της προβλεπόμενης από την πραγματική μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη κάθε φορέα, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν τα ποσά επιστροφής (rebate), οι επιστροφές που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία καθώς και οι εκπτώσεις.
Bάσει του Clawback προβλέπεται πως η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών φορέων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 του κονδυλίου του προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στην οικεία φαρμακευτική περίθαλψη.