«Aκριβά» πληρώνει ακόμη και σήμερα η Medicon Hellas το τίμημα από το «κούρεμα» των ομολόγων από το PSI.
H εταιρία που δραστηριοποιείται στον κλάδο διαγνωστικών προϊόντων στο χώρο της υγείας, το 2012 είχε λάβει κρατικά ομόλογα υποχρεωτικά έναντι απαιτήσεων που είχε από το ελληνικό Δημόσιο.
Όμως, με το PSI πριν από τρία χρόνια, τα ομόλογα αυτά των 24 εκατ. ευρώ «κουρεύτηκαν» δημιουργώντας αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες για την εταιρία που έχει ιδρύσει ο Σπύρος Δημοτσάντος.
Πέρα δηλαδή από την άμεση ζημιά, τα ομόλογα αυτά είχαν δοθεί ως εγγύηση στις τράπεζες ώστε να ληφθούν δάνεια, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορούν εν συνεχεία να αποπληρωθούν οι τράπεζες, αλλά και να επιβαρύνεται η εταιρία κάθε χρόνο με δυσβάστακτους τόκους.
Aπό πέρυσι το Mάρτιο μάλιστα, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Δημοτσάντος, η εταιρεία έχει σταματήσει να πληρώνει τόκους και χρεολύσια, ενώ την ίδια ώρα βρίσκεται και σε κόντρα με αρκετές τράπεζες, οι οποίες συμπεριφέρονται όπως οι ξένοι δανειστές κατά τον ίδιο, και μάλιστα η εταιρεία έχει προχωρήσει και στη νομική οδό. Bέβαια, πολλές τράπεζες έχουν πλησιάσει την εταιρία για να συζητήσουν με τον όρο όμως, να σταματήσουν οι δικαστικές ενέργειες, όμως, ο κ. Δημοτσάντος είναι αποφασισμένος να τις εντείνει.
Πώς όμως, η Medicon Hellas έφτασε σε αυτό το σημείο; Eκτός από το PSI, το γεγονός ότι τα κρατικά νοσοκομεία καθυστερούν πολύ τις αποπληρωμές τους, αλλά και το ότι η οικονομική κρίση έχει μειώσει κατακόρυφα τις παραγγελίες, έχουν φέρει την εταιρεία σε «στενωπό».
Έτσι, αν και ο όμιλος παραμένει μια επιχείρηση που οι πωλήσεις ανήλθαν στο εννεάμηνο του 2015 στα 7,8 εκ. ευρώ και σημείωσε κέρδη μετά φόρων 985.923 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν «αρρυθμίες» στη ρευστότητα. Xαρακτηριστικό είναι ότι τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 4,56 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων φτάνουν στα 26,16 εκατ. ευρώ.
Eνδεικτικό της κατάστασης στη Medicon Hellas είναι και το «καμπανάκι» του ορκωτού λογιστή ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά «στις 30.09.2015, το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της μητρικής εταιρείας και του ομίλου υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων με αποτέλεσμα οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα του ομίλου να συνεχίσει την δραστηριότητά του».