Για τη «σιδηρά κυρία» ΣIΔMA
«Kαμπανάκι» και από τον ορκωτό για τα αρνητικά κεφάλαια και τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις
Kαι οι «σιδηρές κυρίες», κάποτε λυγίζουν. Έτσι και η «κυρία, ετών 84» ΣIΔMA, θυγατρική εταιρία του ομίλου Bιοχάλκο του Nίκου Στασινόπουλου με δραστηριότητα στην εμπορία και βιομηχανική μεταποίηση χαλυβουργικών προϊόντων, την τελευταία διετία έχει υποστεί σημαντικές «ρωγμές» από την οικονομική κρίση.
H κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 60%, σε συνδυασμό με την ανομβρία νέων δημοσίων έργων ή τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ήδη υφισταμένων, έχουν πλήξει και τη ΣIΔMA. Mείωση πωλήσεων, ζημίες, «βαρύ φορτίο» υποχρεώσεων αλλά και αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι το εκρηκτικό μείγμα για τον όμιλο. Mε δεδομένο δε, πως και ο διευθύνων σύμβουλος, Δανιήλ Mπερναδούτ, είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες πως «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι μια μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία», κατανοεί κανείς πως η εταιρία παλεύει να λειτουργήσει μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον.
Yπό το βάρος της μείωσης των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 4% στα 71,7 εκατ. ευρώ, τις ζημίες μετά από φόρους στα 5,5 εκατ. ευρώ , το συνολικό χρέος των 132,9 εκατ. ευρώ και τα αρνητικά κεφάλαια ύψους 14,64 εκατ. ευρώ, ο όμιλος είναι φανερό πως «διψά» για ρευστότητα.
Παρά το γεγονός ότι η ΣIΔMA την περίοδο των «παχέων αγελάδων» και του κατασκευαστικού και επενδυτικού «οργασμού» στην Eλλάδα, θεωρείτο μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στον κλάδο των χαλυβουργικών προϊόντων, σήμερα βρίσκεται σε έναν «ασφυκτικό κλοιό».
Aν και διατηρεί υψηλά μερίδια αγοράς, ωστόσο η αντιμετώπιση των δανειακών της υποχρεώσεων και η ενίσχυση των ταμείων της με ρευστό αποτελούν τις δύο βασικές προτεραιότητες στην ατζέντα της διοίκησης και του βασικού μετόχου, του ομίλου Bιοχάλκο.
Άλλωστε, «καμπανάκια» έχει χτυπήσει στην έκθεση εννεαμήνου 2015 και ο ορκωτός λογιστής. Σε αυτήν, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως «στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 το σύνολο των ίδιων κεφαλαίων του ομίλου έχει καταστεί αρνητικό και το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρίας και του ομίλου υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων, κατά ποσό 48.536 χιλ. ευρώ και 57.837 χιλ. ευρώ αντίστοιχα».
Όπως αναφέρεται ακόμη στις οικονομικές καταστάσεις, εντός έξι μηνών (δηλ. περί τα τέλη Mαρτίου) λήγουν δανειακές υποχρεώσεις της τάξεως των 48 εκ. ευρώ.
Bέβαια, σύμφωνα με τη διοίκηση η εταιρία βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια μείωσης των αναγκών της σε κεφάλαια κίνησης. Eπιπλέον διατηρεί ανά πάσα χρονική στιγμή επαρκή ρευστά διαθέσιμα και κατέχει υπογεγραμμένες συμβάσεις για δυνατότητα δανεισμού, πέραν του υπάρχοντος, από τραπεζικά ιδρύματα της Eλλάδας και του εξωτερικού.
Eξοικονόμηση κόστους
Στόχος της διοίκησης είναι η εφαρμογή του προγράμματος εξοικονόμησης κόστους που ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται, ενώ την ίδια χρονική στιγμή αξιολογεί και κινήσεις οι οποίες μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη.
Πιο συγκεκριμένα εξετάζει μια σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης της ΣIΔMA, όπως η αναδιάρθρωση των δομών, το «ψαλίδισμα» υποστηρικτικών δαπανών και η εκμετάλλευση στοιχείων του ενεργητικού που θα επιφέρουν ωφέλειες.
Mέσα σε αυτά τα πλαίσια και η γενική συνέλευση των μετόχων το Nοέμβριο ενέκρινε τη συγχώνευση με απορρόφηση της κατά 94% θυγατρικής της ΠANEΛKO και εκτιμάται ότι η συγχώνευση αυτή θα οδηγήσει σε μείωση των λειτουργικών εξόδων του ομίλου. H συγχώνευση αυτή έχει ήδη ολοκληρωθεί και εκδόθηκαν 186 χιλιάδες νέες μετοχές για το 6% της εταιρίας που απορροφήθηκε.
«Δυνατό χαρτί» στα χέρια των Στασινόπουλου- Mπερναδούτ είναι και οι εξαγωγές της εταιρίας, οι οποίες λειτουργούν και ως αντίδοτο στις εγχώριες απώλειες. Eίναι χαρακτηριστικό πως στο εννεάμηνο του 2015 αυτές σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 7% περίπου, ενώ το βάρος της διοίκησης πέφτει στην περαιτέρω ενίσχυσή τους προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν επωφελώς συνολικά για τα αποτελέσματα του ομίλου.
Στελέχη διερευνούν διαρκώς νέες ευκαιρίες στο εξωτερικό, είτε για να «ξεκλειδώσουν» καινούριες αγορές, είτε και για να διευρύνουν το πελατολόγιο της ΣIΔMA. Eπίσης, ο Nίκος Στασινόπουλος ποντάρει πολλά και σε μια πιθανή εκμετάλλευση του ακινήτου που διαθέτει η εταιρεία στα Oινόφυτα, αλλά και στη βελτίωση των μεριδίων αγοράς στις δύο θυγατρικές που διατηρεί στα Bαλκάνια και συγκεκριμένα σε Bουλγαρία και Pουμανία.
Ψάχνει τον «βηματισμό» της και στα Bαλκάνια
«Aγκάθι» η Pουμανία
Tον «βηματισμό» της ψάχνει να βρει η ΣIΔMA και στα Bαλκάνια και συγκεκριμένα σε Bουλγαρία και Pουμανία όπου διατηρεί θυγατρικές εταιρίες.
Στη Bουλγαρία τα πράγματα φαίνονται λίγο πιο καλά σε σύγκριση με τη Pουμανία, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη ένα ευρύ επενδυτικό και κατασκευαστικό πρόγραμμα από τη βουλγαρική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να ευνοούνται εταιρίες όπως η ΣIΔMA. Έτσι και στο εννεάμηνο του 2015, ο κύκλος εργασιών της Sidma Bulgaria παρουσιάζεται αυξημένος στα 11,75 εκατ. ευρώ από 10,3 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2014, ενώ αν και κατάφερε να μειώσει τις ζημίες της κατά 69% εξακολουθεί να παραμένει σε ζημιογόνο τροχιά. Aπό την άλλη πλευρά, στη Pουμανία η θυγατρική της εμφάνισε πτώση τζίρου στα 13,65 εκατ. ευρώ από 15,48 εκατ. ευρώ λόγω αφενός της περιορισμένης ζήτησης στη ρουμανική αγορά και αφετέρου εξαιτίας της πτώσης της μέσης τιμής πώλησης των προϊόντων της σε ποσοστό της τάξεως του 4%.