Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αποχώρηση ακόμη μιας εταιρείας από το Χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε δεκτό το αίτημα της Lafarge Holcim, μητρικής της τσιμεντοβιομηχανίας Ηρακλής, να προχωρήσει στην εξαγορά όσων μετοχών δεν συγκέντρωσε μετά την πρόσφατη δημόσια πρόταση που πραγματοποίησε.
Ο πολυεθνικός όμιλος ελέγχει, μέσω θυγατρικής του, ποσοστό 93,51% του μετοχικού κεφαλαίου της Ηρακλής, με τη δημόσια πρόταση να ολοκληρώνεται τον περασμένο Δεκέμβριο. Καθώς συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 90%, ζητήθηκε από τις αρχές της κεφαλαιαγοράς να επιτραπεί να ασκηθεί το δικαίωμα εξαγοράς όλων των υπόλοιπων μετοχών της Ηρακλής (squeeze-out).
Η Lafarge Holcim προσφέρει αντάλλαγμα 1,23 ευρώ ανά κοινή μετοχή της Ηρακλής, όπως προβλέπεται βάσει των όρων της δημόσιας πρότασης. Το επόμενο βήμα, μετά την ολοκλήρωση του squeeze-out θα είναι η διαγραφή των μετοχών της Ηρακλής από το Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα από 96 χρόνια παρουσίας στο Χ.Α.
Παρά την επικείμενη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χ.Α., ο βασικός μέτοχος δεν προτίθεται να μεταβάλλει το στρατηγική σχεδιασμό του για την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της ΑΓΕΤ Ηρακλής, το σχέδιο αυτό στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες και περιλαμβάνει:
– Την ανάπτυξη εξαγωγικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των θαλάσσιων εγκαταστάσεων τσιμέντου σε αντιστάθμισμα της χαμηλής -ακόμα- εγχώριας αγοράς.
– Την επίτευξη κορυφαίου επιπέδου λειτουργίας με συνεχείς βελτιώσεις που προσθέτουν αξία καθώς η Ηρακλής θα συνεχίσει να εφαρμόζει προηγμένα μοντέλα λειτουργίας και θα επιδιώξει να ηγείται στον τομέα της διαχείρισης εξόδων.
– Την καθιέρωση της ελληνικής εταιρείας ως προτιμώμενου συνεργάτη για την κατασκευή οικοδομών και υποδομών μέσω διαρκούς καινοτομίας και προώθησης νέων προϊόντων ή υπηρεσιών.
– Τη δέσμευση δημιουργίας βιώσιμων οικονομικά και περιβαλλοντικά λύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη βελτιστοποίηση των παραγωγικών, εφοδιαστικών και διοικητικών λειτουργιών, με στόχο τη βελτίωση του μεικτού και καθαρού κέρδους. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2015, η Ηρακλής πραγματοποίησε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 179,7 εκατ.ευρώ (+1,4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2014), EBITDA 10,3 εκατ.ευρώ και καθαρές ζημίες μετά από φόρους 9,5 εκατ.ευρώ (έναντι ζημιών μετά από φόρους 1511 εκατ.ευρω). Σημειώνεται πως τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους επηρεάστηκαν σημαντικά από τη ζημία απομείωσης της συμμετοχής στην ενοποιούμενη θυγατρική LAFARGE BETON, ύψους 31,4 εκατ.ευρώ.
Σήμερα η Ηρακλής λειτουργεί δυο εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, σε Βόλο και Εύβοια, και διαθέτει έξι κέντρα διανομής. Το εργοστάσιο Βόλου είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο της ελληνικής βιομηχανίας με δυναμικότητα 3,2 εκατ. τόνους και μία σημαντική μονάδα της LafargeHolcim.