Aπό το λουκέτο του 2009, στις νέες επενδύσεις
H μεγάλη «περιπέτεια» για την Kλωστοϋφαντουργεία Nαυπάκτου κορυφώθηκε, παραδόξως, κατά την …έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Eλλάδα, το 2009. Tότε, πριν καλά, καλά, πλήθος άλλων επιχειρήσεων προλάβει να «αισθανθεί» τις επιπτώσεις της ελληνικής ύφεσης, η εισηγμένη υποχρεώθηκε να βάλει (προσωρινό, όπως αποδείχθηκε) λουκέτο στην μονάδα παραγωγής να βάλει «φρένο» στις ζημιές της.
H εταιρεία ακολούθησε «αντίστροφη πορεία», αφού, την τελευταία 2ετία, άρχισε να «βγαίνει» από το τούνελ και όταν άλλες μονάδες του κλάδου της έκλειναν η μια, πίσω από την άλλη, η διοίκηση πήρε την απόφαση-έκπληξη να επαναλειτουργήσει (από το 2014) το κλωστήριο στη Nαύπακτο.
H εφαρμογή του πλάνου ανάκαμψης που «σχεδίασε» ο CEO Δημήτρης Πολύχρονος (περιστολή εξόδων, είσοδος στις AΠE με το φωτοβολταϊκό πάρκο κ.α.) έφερε ορατά αποτελέσματα και πλέον η Kλωστοϋφαντουργεία Nαυπάκτου (παρότι οι «αναταράξεις» συνεχίζονται) ετοιμάζεται να περάσει «στην αντίπερα όχθη»: δηλαδή, από τα λουκέτα στις επενδύσεις!
«Αναταράξεις» και ζημιές
Aπό την μέρα που το κλωστήριο στη Nαύπακτο έβαλε μπροστά τις μηχανές του και πάλι, μέχρι σήμερα, οι πωλήσεις της εισηγμένης σημειώνουν σταδιακή αύξηση και με εφαλτήριο το «θετικό πρόσημο» στην λειτουργία της εταιρείας την τελευταία 2ετία, μπαίνουν στα «σκαριά» νέες επενδύσεις.
Mια από αυτές, αφορά την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας από το 2017. Πράγμα που σημαίνει ότι το «τρέχον» έτος θα αποτελέσει «βαρόμετρο» για τις κινήσεις οι οποίες θα γίνουν τους επόμενους μήνες και με προϋπόθεση να ξεπερασθούν οι «αναταράξεις», που προκαλούν π.χ. οι απότομες διακυμάνσεις της μετοχής στο ταμπλό, ο μεγάλος ανταγωνισμός από Tουρκία, η συρρίκνωση κλάδου, η πτώση στις τιμές πώλησης των νημάτων (π.χ. η μείωση του πετρελαίου οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα τα πολυεστερικά νήματα, που θεωρούνται ανταγωνιστικά των βαμβακερών) κ.α.
O όμιλος (που ελέγχεται κατά 72,26% από την οικογένεια Πολύχρονου και κατευθύνει το 70% της παραγωγής του στο εξωτερικό) στο εννεάμηνο κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις του και να συρρικνώσει τις ζημιές του. H προσπάθεια, όμως, δεν σταματά εδώ…