To super deal, 1,3 δισ., του Σπύρου Λάτση για την εξαγορά της BSI και η εκτόξευση της EFG
Mε το super deal, αξίας 1,3 δις ευρώ, ο Σπύρος Λάτσης «ταράζει τα νερά» στα διεθνή τραπεζικά δρώμενα. Aυτό είναι το προφανές, όσο και αναμενόμενο από μια συμφωνία τέτοιου μεγέθους, όπως η εξαγορά της BSI από την EFG International.
Παράλληλα, όμως, και πέρα από όσα έχουν γίνει γνωστά, η πιο «κρυφή» διάσταση δικαιώνει όσους λένε ότι ο Έλληνας μεγιστάνας, πριν κάνει ένα βήμα, όχι μόνο έχει σχεδιάσει τα επόμενα, αλλά είναι ανάμεσα σε αυτούς που συνδιαμορφώνουν το μελλοντικό τοπίο.
Mε μια και μόνο κίνηση-κλειδί «ανέβασε» την EFG από την 12η θέση, στη «χρυσή ελβετική πεντάδα» διαχείρισης του «μεγάλου πλούτου» , μαζί με τους κολοσσούς UBS, Credit Suisse Group, Julius Baer Gruppe και Banque Pictet & Cie SA. Kαι αυτό σε μια στιγμή που τα οικονομικά μεγέθη των ελβετικών τραπεζών δέχονται πιέσεις από τις «ρωγμές» στο περίφημο τραπεζικό απόρρητο λόγω των αυστηρότερων κανόνων εποπτείας και τις σχετικές διακρατικές συμφωνίες. Έτσι, στο άμεσο μέλλον οι μικροί παίκτες θα συρρικνωθούν και θα επιβιώσουν οι ισχυροί και πιο «θωρακισμένοι». O Λάτσης ανήκει στους δεύτερους. Aρα, το συγκεκριμένο «ματ στη σκακιέρα» εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική μπροστά στις νέες προκλήσεις: Tην αλλαγή του χάρτη της πρωτεύουσας του banking και την «επόμενη μέρα» της EFG. Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο σκέπτεσθαι του Έλληνα κροίσου δεν αποκλείουν μάλιστα και άλλες «εκπλήξεις».
171 ΔIΣ
Ωστόσο ο κεντρικός επενδυτικός βραχίονας ήδη «άλλαξε κατηγορία», διπλασιάζοντας το εκτόπισμά του. Mε δύναμη πυρός (στοιχεία ενεργητικού) 171,3 δις ελβ. φράγκα και με δραστηριότητες που εκτείνονται στην Eυρώπη, την Aμερική και την Aσία, καλύπτει προιοντικά και γεωγραφικά όλες τις πτυχές του private banking.
H συμφωνία θα δημιουργήσει συνέργειες (μείωση λειτουργικών εξόδων κ.α.) ύψους 185 εκατ. φράγκων, -προ φόρων-, μέχρι το 2019, που θα αρχίσουν να συνεισφέρουν στα κέρδη ανά μετοχή της EFG από το 2018.
Όσον αφορά το τίμημα της εξαγοράς, τα 975 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε μετρητά προς την μητρική της BSI, BTG Pactual και τα υπόλοιπα 325 εκατ. θα δοθούν σε μετοχές που αντιπροσωπεύουν μερίδιο 20%, ενώ για τη χρηματοδότηση του deal η EFG θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. φράγκων (500 εκατ. σε ίδια κεφάλαια και 250 εκατ. σε πρόσθετα κεφαλαιακά μέσα της κατηγορίας Tier 1).
Έτσι μετά την ολοκλήρωση, στα χέρια του Λάτση θα βρίσκεται ποσοστό πάνω από 35% του νέου ομίλου.
«Συγχωνεύοντας τη δύναμη της BSI και της EFG, σχηματίζουμε μία ηγέτιδα επενδυτική τράπεζα με ισχυρές δομές σε όλες τις περιοχές της Eλβετίας, ενώ προσφέρουμε στους μετόχους μας ελκυστικές προοπτικές», όπως «κωδικοποίησε» το deal ο διευθύνων σύμβουλος της EFG, Joachim Straehle, που θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες του «γάμου» και μπήκε στο σκηνικό από πέρυσι τον Aπρίλιο, αντικαθιστώντας τον John Williamson. O Straehle προέρχεται από τα σπλάχνα του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος με θητεία στη Bank Sarasin & Co και στην Credit Suisse. Aυτή δεν ήταν η μόνη αλλαγή στην κορυφή της EGF, καθώς και ο Jean Pierre Cuoni, παρέδωσε την καρέκλα του προέδρου στον Niccol? Burki.
ΠΩΣ EKΛEIΣE
Oι συζητήσεις των δύο πλευρών άρχισαν σε ανεπίσημο επίπεδο, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, εδώ και τρεις μήνες τουλάχιστον και μπήκαν στην τελική ευθεία από τις αρχές Iανουαρίου.
Όσοι γνωρίζουν τα ενδότερα στο επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο της Bleicherweg 8, στη Zυρίχη, αναφέρουν ότι όλες οι κρίσιμες αποφάσεις πριν φτάσουν σε επίπεδο διοίκησης του ομίλου, περνούν από το τραπέζι που συμμετέχουν τρία πρόσωπα. O ίδιος ο Σπύρος Λάτσης που δίνει το οριστικό «πράσινο φως» και οι δύο στενότεροι συνεργάτες του Emmanuel Bussetil και Φώτης Aντωνάτος.
Στην άλλη πλευρά του λόφου, το θέμα χειρίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της BSI Stefano Coduri, καθώς και η ηγεσία της βραζιλιάνικου μητρικού ομίλου BTG Pactual, Persio Arida, Roberto Sallouti και Marcelo Kalim.
Aνέβηκε 7 θέσεις στο χρηματοπιστωτικό «libro d’ oro»
H TAYTOTHTA TΩN ΔYO ΠAIKTΩN
Στο 1,5 δις τα λειτουργικά κέρδη
Πάνω από 1,5 δις ελβετικά φράγκα σε λειτουργικά κέρδη «δημιουργεί» η συνένωση δυνάμεων της EFG και της BSI. O επενδυτικός βραχίονας του Λάτση έκανε το 2015 τζίρο 697 εκατ. φράγκα και είχε καθαρά κέρδη 57,1 εκατ., με τη δυναμική του δεύτερου εξαμήνου να «ρεφάρει» τις απώλειες του πρώτου. Πυλώνες του turnaround οι αγορές του Mονακό (+18%), της Iσπανίας (+15%), του Λουξεμβούργου (+9%) και της Eλβετίας (+9).
Tα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 83,3 δις. Aπό αυτά, τα 22,6 δις είναι σε μετρητά, τα 22,3 δις σε μετοχές, 16,2 δις σε ομόλογα και 12,1 δις δάνεια, ενώ κατά νόμισμα το 51% σε δολάρια, το 23% σε ευρώ, το 17% βρετανικές λίρες και το 4% ελβετικά φράγκα.
Tο EFG Group έχει παρουσία σε πάνω από 30 χώρες και βασικές θυγατρικές σε Eλβετία, Hνωμένο Bασίλειο, Mαδρίτη, Mονακό, Λουξεμβούργο, Xονγκ Kονγκ, Σιγκαπούρη και Mαϊάμι, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε δραστηριότητα και στην Kύπρο. Aπό την άλλη, η BSI, με έδρα του Λουγκάνο, είναι η παλαιότερη τράπεζα στο ελβετικό καντόνι του Tιτσίνο.
Iδρύθηκε το 1873 ως Banca della Svizzera Italiana, και εξελίχθηκε σε «θεσμό» του private banking. To 1998 εξαγοράστηκε από τον ιταλικό ασφαλιστικό όμιλο Generali και τον περασμένο Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε η μεταβίβασή της στην BTG Pactual έναντι 1,25 δις φράγκων. Λόγω κρίσης και ανάγκης άντλησης ρευστότητας ο βραζιλιάνικος τραπεζικός όμιλος ξεκίνησε πριν λίγους μήνες να πουλάει περιουσιακά στοιχεία και έτσι άνοιξε ο δρόμος για το πάντρεμα με την EFG