Ο ρόλος των τραπεζών και η «εμπλοκή» που φέρνει την εισηγμένη στο σημείο μηδέν
Η μετοχή του ομίλου βρέθηκε ένα βήμα πριν από την επιτήρηση, αφού οι ζημίες υπερέβησαν το 30% της καθαρής θέσης
Σωσίβιο στον Βωβό επιχειρούν να ρίξουν οι Τράπεζες, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν με κορυφαίο επενδυτικό fund των Ηνωμένων Πολιτειών το ενδεχόμενο να υπάρξει μια επένδυση στην εταιρεία, σε χρηματικό ύψος, που θα καλύπτει σε μεγάλο μέρος τα δάνεια του επιχειρηματία.
Θεωρητικά η συζήτηση συνεχίζεται, αν και οι ξένοι δείχνουν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το εγχείρημα της επένδυσης, καθώς διαπιστώνουν δυσκολίες που έχουν να κάνουν και με «πολιτικές δυσκολίες» (Βοτανικός), ενώ δεν είναι αρνητικές στο ενδεχόμενο να αποκτήσουν ένα μεγάλο ακίνητο, από τα πολλά που έχει η «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» επί της Λεωφόρου Κηφισίας.
Την ίδια ώρα, ο Άρης Βωβός, επιδίδεται σε ένα αγώνα δρόμου, προκειμένου να βρει λύση στο πρόβλημα της εταιρείας και γι’ αυτό το λόγο ταξίδεψε αυτές τις μέρες στο Λονδίνο για συζητήσεις.
Δεν πρόκειται βέβαια, για το ίδιο fund, την Fairfax Holdings, η οποία πραγματοποίησε πριν από δύο βδομάδες συνάντηση με τους Μπάμπη και Άρη Βωβό και έκανε πρόταση για δεύτερη φορά για εξαγορά του ομίλου. Η χαμηλή αποτίμηση της εισηγμένης στο ταμπλό, αφού η μετοχή έχει πέσει στα 0,75 ευρώ, όταν κατά την περίοδο της χρονιάς έφτασε μέχρι και τα 3,94 ευρώ, είναι ισχυρό δέλεαρ για τους ξένους επενδυτές.
Η απάντηση των δύο ισχυρών αντρών του ομίλου ήταν μεν αρνητική σε πρώτη φάση, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έκλεισαν εντελώς την πόρτα στους Αμερικανούς. Και αυτό από τη στιγμή που οι ζημίες, τα δάνεια και οι εμπλοκές που υπάρχουν τόσο στα σχέδια για το project του Βοτανικού, όσο και η δυστοκία πώλησης ορισμένων ακινήτων ή επενδύσεών του αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το μέλλον. Με βασική του προτεραιότητα βέβαια, να μείνει η εταιρεία στα χέρια της οικογένειας Βωβού, όπως ισχυρίζονται οι στενοί συνεργάτες τους.
Η εμπλοκή
Η κατάσταση στον όμιλο Βωβού έχει πάρει εξαιρετικά δυσάρεστη τροπή για τον μεγαλοκατασκευαστή, αφού η μετοχή του βρέθηκε ένα βήμα πριν εισέλθει στην κατηγορία της επιτήρησης, ενώ ένα σημείωμα – σοκ των ορκωτών ελεγκτών αύξησαν την αγωνία για το μέλλον της εισηγμένης.
Με δεδομένο ότι οι ζημιές που εμφάνισε ο όμιλος το 2010 υπερέβαιναν το 30% της καθαρής θέσης, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία η μετοχή θα εντασσόταν άμεσα στην κατηγορία της επιτήρησης, κάτι που στην παρούσα φάση θα σήμαινε πλήρη απαξίωση του ομίλου, που θα ισοδυναμούσε σχεδόν με καταστροφή.
Υπήρχαν δύο λύσεις. Να ισχυρισθεί ο Βωβός ότι το αρνητικό αποτέλεσμα του 2010 οφείλεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στις αυξημένες ζημιές ύψους 276,8 εκατ. ευρώ, από αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας των επενδυτικών ακινήτων, έναντι του 2009. Υπενθυμίζουμε ότι, όπως είχε γράψει η «DEAL», η Βωβός είχε υποχρεωθεί να πουλήσει το 2010 ακίνητά της μέχρι και 47% χαμηλότερα απ’ όσο είχαν αποτιμηθεί τον Δεκέμβριο του 2009. Ένας τέτοιος ισχυρισμός όμως δεν ήταν σίγουρο ότι θα έπειθε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μη ζητήσει την επιτήρηση της μετοχής της Βωβός, οπότε επιλέχθηκε ο σίγουρος δρόμος (σύμφωνα με την χρηματιστηριακή νομοθεσία) της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Έτσι, χωρίς χρονοτριβή η διοίκηση της Βωβός αποφάσισε να προτείνει στην προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ. Τα λεφτά αυτά βέβαια, δεν είναι σίγουρο, ούτε ποιος θα τα βάλει, αλλά ούτε και αν θα σώσουν την κατάσταση, αν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα. Το σίγουρο είναι ότι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος της επιτήρησης.
«Κερασάκι στην τούρτα» ήταν ταυτόχρονα και η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών, σύμφωνα με την οποία το ενεργητικό του ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2010 ήταν 227,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο από το βραχυπρόθεσμο παθητικό της εισηγμένης. Σε report της Proton αναφερόταν στην αβεβαιότητα που υπάρχει και στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες, ώστε να μπορέσει ο όμιλος να συνεχίσει τη λειτουργία του.
Αν προσθέσει κανείς σε αυτό και την διεύρυνση των ζημίων, οι οποίες έφτασαν στα 282,7 εκατ. ευρώ έναντι 63,4 εκατ. ευρώ το 2009, και το μεγάλο «αγκάθι» του δανεισμού, ο οποίος ανήλθε στα 749,5 εκατ. ευρώ, τότε κατανοεί το «εκρηκτικό κοκτέιλ» που έχει φέρει σε αδιέξοδο τον όμιλο.
Εξάλλου, η διοίκηση εδώ και καιρό προσπαθεί να ξεφύγει από τη στενωπό στην οποία έχει περιέλθει, αν και περισσότερο από όλα της έχουν στοιχίσει οι συνεχείς καθυστερήσεις στην έναρξη εργασιών του mall του Βοτανικού, αφού τα δάνεια που έχει λάβει γι’ αυτό από τα πιστωτικά ιδρύματα αγγίζουν τα 120 εκατ. ευρώ και οι πιέσεις των τελευταίων είναι μεγάλες για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του ομίλου.
Από την… πίσω πόρτα η ρύθμιση για τον Βοτανικό
Εμπλοκή υπήρξε όμως και με το θέμα του Mall στον Βοτανικό, που αποτέλεσε «σκωτσέζικο ντους» για τον Μπάμπη και τον Άρη Βωβό. Μετά από τις έντονες πιέσεις που άσκησαν στην Τίνα Μπιρμπίλη, η υπουργός Περιβάλλοντος θέλησε να περάσει την τροπολογία για την «Διπλή Ανάπλαση Λεωφόρου Αλεξάνδρας – Βοτανικού» από την… πίσω πόρτα.
Η κ. Μπιρμπίλη είχε εντάξει την τροπολογία στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, όχι του υπουργείου της, αλλά αυτού της Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά στο «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών» και είχε μάλιστα βάλει τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη να υπογράψει την τροπολογία.
Πολλοί ήταν όμως, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που εντόπισαν την…ντρίμπλα που πήγε να κάνει η κ. Μπιρμπίλη και ζήτησαν την εξαίρεση της τροπολογίας, ως άσχετη με το υπόλοιπο νομοσχέδιο. Η υπόθεση έφθασε μέχρι τη διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία χωρίς δεύτερη κουβέντα έδωσε εντολή να αφαιρεθεί η τροπολογία από το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να επανακατατεθεί, βελτιωμένη όμως, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και μόνο. Η εξέλιξη αιφνιδίασε τον Βωβό, καθώς είχε πάρει όλες τις διαβεβαιώσεις από την κ. Μπιρμπίλη ότι το θέμα του Βοτανικού «ξεπάγωνε».
Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι ο Άρης Βωβός, μετά την επιστροφή του, θα ζητήσει άμεσα από την υπουργό Περιβάλλοντος επίσημη τοποθέτηση για τον χρόνο και τον τρόπο που θα προωθηθεί η νομοθετική ρύθμιση για την «Διπλή Ανάπλαση» κι αν δεν πάρει σύντομα απάντηση θα διεκδικήσει αποζημιώσεις.