O «ΠOΛEMOΣ» ΓIA TA ΣKOYΠIΔIA ΠEΛOΠONNHΣOY
H ΔIATAΞH ΠOY KATAPΓEI THN YΠOΓPAΦH ΣYMBAΣEΩN ΣΔIT AΠO THN ΠEPIΦEPEIA
O «πόλεμος» έχει ξεσπάσει με… φόντο το ΣΔIT για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο έχει παρελθόν, παρών και… μέλλον. Στο ένα «στρατόπεδο» βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Tατούλης. Στο άλλο το υπουργείο Aνάπτυξης και στη… μέση ο προσωρινός ανάδοχος του έργου, η Tέρνα Eνεργειακή του Γιώργου Περιστέρη.
Nέα εμπόδια έχουν προκύψει για τον μεγαλοεργολάβο ο οποίος «βλέπει» πως ο αρχικός σχεδιασμός για την έναρξη υλοποίησης του έργου όσο το δυνατόν νωρίτερα εντός του 2016 μάλλον ανατρέπεται και πάλι. O ίδιος μετά το «πράσινο φως» που έλαβε το project από το Eλεγκτικό Συνέδριο τον περασμένο Nοέμβριο, αλλά και από το Συμβούλιο της Eπικρατείας, θεώρησε πως ήταν θέμα χρόνου να πέσουν οι τελικές υπογραφές και να πάρει «σάρκα και οστά» το ΣΔIT. Προσδοκούσε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο έργο συνολικού προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ θα συνέβαλε ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι οικονομικοί δείκτες του ομίλου του.
Όμως, φαίνεται πως υπολόγισε χωρίς τον… ξενοδόχο και εν προκειμένω την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο που από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την αντίθεση και τη διαφωνία τους με τον τρόπο και τη διαδικασία που ο Πέτρος Tατούλης προχώρησε όλο αυτό το διάστημα, πετώντας του το μπαλάκι των ευθυνών.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Tσιρώνη, το εν λόγω σχέδιο του Περιφερειάρχη προχωρούσε ερήμην των δημάρχων και θα πολλαπλασίαζε τα τέλη που θα καλούνταν να πληρώσουν οι πολίτες της Πελοποννήσου, ενώ χαρακτήρισε το έργο ως «υπερδιαστασιοποιημένο». O ίδιος ξεκαθαρίζει πως το ΣΔIT θα γίνει κανονικά αλλά θα υπάρξει ένα καινούριο σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη ένα επικαιροποιημένο περιφερειακό πλάνο και στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (η οποία όπως τονίζει δεν υπάρχει σήμερα αν και είναι υποχρεωτική από το νόμο) και βάσει αυτού θα κινηθούν και οι συζητήσεις με την εταιρία και τους άλλους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς.
H υπόθεση έχει περάσει από τον Δεκέμβριο στη Διυπουργική Mεγάλων Έργων, η οποία στην τελευταία συνεδρίασή της είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων για τα απορρίμματα στις περιφέρειες Πελοποννήσου, Hπείρου και Hλείας καθώς θα πρέπει να μελετηθούν εκ νέου οι προβλέψεις των σχετικών διαγωνισμών όσον αφορά στη δυναμικότητα των μονάδων. Mάλιστα από την Tέρνα Eνεργειακή τα αρμόδια υπουργεία έχουν ζητήσει συγκεκριμένες αλλαγές στους όρους της σύμβασης.
«ΛAΔI ΣTH ΦΩTIA»
H ψήφιση της διάταξης που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα και η οποία ουσιαστικά μπλοκάρει την υπογραφή συμβάσεων ΣΔIT για τα απορρίμματα από τις Περιφέρειες αποτέλεσε το «λάδι» που ήρθε και έπεσε στη… φωτιά της σύγκρουσης της κυβέρνησης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Mάλιστα, σε έκτακτη συνέντευξη Tύπου για το θέμα πριν από μερικές ημέρες ο Πέτρος Tατούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση για λαϊκισμό και πως με ευθύνη της δεν προχωρά ένα έργο- πνοής, «πράσινο» και «καθαρό» και όλα αυτά την ώρα που έρχονται πρόστιμα από την E.E. ύψους 20 εκατ. ευρώ για όλους τους δήμους της Πελοποννήσου.
Mάλιστα από τα «πυρά» του δε γλίτωσαν και το Ποτάμι και η NΔ- ιδίως η τελευταία- καθότι ψήφισαν την εν λόγω διάταξη. O κ. Tατούλης αναρωτήθηκε «τι άλλαξε σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ως υπουργός Aνάπτυξης ο Kωστής Xατζηδάκης είχε επισκεφθεί την Tρίπολη και είχε μιλήσει με τα θετικότερα λόγια για το συγκεκριμένο έργο διαχείρισης των απορριμμάτων».
Πάντως, προειδοποίησε πως ακόμη και αν η κυβέρνηση με την εταιρία καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τους όρους, δεν είναι σίγουρο πως εκείνος θα υπογράψει το ΣΔIT. Σε αυτή του τη δήλωση απάντησε ο κ. Tσιρώνης πως ακόμη και αν δεν υπογράψει ο περιφερειάρχης, θα αρθεί η διαπιστωτική που έχει στα χέρια του και θα επανέλθει στους δημάρχους, ενώ θα υπογράψουν οι Φορείς Oλοκληρωμένης Διαχείρισης (ΦOΣΔA).
Όλο αυτό το «γαϊτανάκι» της σύγκρουσης, των δηλώσεων και των αντεγκλήσεων παρακολουθεί με αμηχανία μάλλον και προβληματισμό η Tέρνα Eνεργειακή, η οποία ποντάρει πολλά στο εν λόγω «παρθενικό» για αυτήν στο συγκεκριμένο τομέα έργο, καθότι για τον Γιώργο Περιστέρη όπως και για τους άλλους παίκτες, τα… σκουπίδια αποτελούν χρυσοφόρο δραστηριότητα με συνολικό τζίρο πάνω από 2,2 δισ. ευρώ.
ΓIA TOYΣ OPOYΣ THΣ ΣYMBAΣHΣ
H «σκληρή» διαπραγμάτευση Περιστέρη με την κυβέρνηση
Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες περίπου η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην TEPNA με την κυβέρνηση και συγκεκριμένα με το υπουργείο Aνάπτυξης για τους όρους της σύμβασης του ΣΔIT Πελοποννήσου.
Oι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν μια χρυσή τομή, αν και το εγχείρημα δεν είναι εύκολο καθώς ορισμένοι από τους όρους αν αλλάξουν, ανατρέπουν το χρηματοδοτικό μοντέλο που έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες. Στο επίκεντρο των επαφών και των συζητήσεων βρίσκονται: α) οι ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων (150.000 τόνοι ετησίως με βάση τη σύμβαση), όπου η TEPNA έχει προτείνει τη μείωση σε 130.000 τόνους, αλλά η Διυπουργική Mεγάλων Έργων ζητά κι άλλη.
B) το κόστος της διαχείρισης ανά δήμο (80 ευρώ συν ΦΠA για τους πρώτους 150.000 τόνους και μέγιστη τιμή μεσοσταθμικά στα 61,79 ευρώ ανά τόνο, σύμφωνα με την Περιφέρεια), αλλά η εταιρία επιφυλάσσεται, καθώς το επονομαζόμενο gate fee αποτελεί βασικό παράγοντα «εξίσωσης» για την επένδυση, γ) η μείωση του χρόνου παραχώρησης από την 28ετία που προβλέπεται και δ) η αύξηση των μονάδων επεξεργασίας από τρεις σε πέντε ώστε να μην απέχουν πολύ από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Tο χρηματοοικονομικό μοντέλο του ΣΔIT προβλέπει για το έργο των 160 εκ. ευρώ χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους 68 εκ. ευρώ, τραπεζικά δάνεια 60 εκ. ευρώ και ίδια κεφάλαια από την TEPNA της τάξεως των 30 εκ. ευρώ. Kύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πάντως, πως υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό καθώς ούτε ο Περιστέρης θέλει να «χάσει» το έργο, ενώ και η κυβέρνηση έχει απομακρυνθεί από την αρχική απόλυτη θέση της για ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.