Το εξώδικο της ΕΑΣ Ιωαννίνων, τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη και οι ενδιαφερόμενοι μνηστήρες.
Στις 27 Απριλίου η Αγροτική θα κληθεί να ανοίξει τα χαρτιά της για την προοπτική ιδιωτικοποίησης της γαλακτοβιομηχανίας.
Μια κρίσιμη γενική συνέλευση στις 27 Απριλίου που δεν προήλθε μετά από απαίτηση της διοίκησης υπό τον Δημήτρη Παλαιοθόδωρο, αλλά από ένα εξώδικο, αλλά και το επίσημο τέλος που «έγραψε» η Danone στα σενάρια για ενδιαφέρον εξαγοράς της «Δωδώνη», είναι το «σκηνικό» μέσα στο οποίο καλούνται οι επικεφαλής να λάβουν αποφάσεις για την επόμενη μέρα στην εταιρεία.
Τα «χαρτιά» τους για το μέλλον της και την προοπτική μιας πιθανής ιδιωτικοποίησής της θα ανοιχτούν από τους μετόχους, όπου θα τοποθετηθεί τόσο ο μεγαλομέτοχος, η Αγροτική Τράπεζα, όσο και οι υπόλοιποι, καθώς ένας εξ’ αυτών απαίτησε με εξώδικο να συζητηθεί στις 27 του μηνός το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καθώς μέχρι σήμερα το τοπίο παραμένει «θολό».
Η υπομονή των συνεταιρισμών φαίνεται πως εξαντλείται. Όπως έγινε στην περίπτωση της ΕΑΣ Ιωαννίνων, που ήταν εκείνη η οποία απέστειλε το εξώδικο, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην ΑΤΕ να λάβει θέση για το τι μέλλει γενέσθαι, αν θα προβεί στην πώληση της γαλακτοβιομηχανίας και πότε. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η ΕΑΣ Ιωαννίνων διαθέτει ποσοστό στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία της τάξεως του 24,78%.
Οι συνεταιριστές – μέτοχοι στην ουσία ζητούν από την τράπεζα να ανοίξει τα χαρτιά της για το μέλλον της «Δωδώνη» σε σχέση και με τις υποχρεώσεις της τελευταίας για σταδιακή απαλλαγή από μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητες. Τα οικονομικά μεγέθη της γαλακτοβιομηχανίας το 2010 κινήθηκαν «κόντρα στο ρεύμα» των ζημιών ή των μειωμένων κερδών, που χαρακτήρισαν σε μεγάλο βαθμό την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία στο σύνολό της. Έτσι, οι ενοποιημένες πωλήσεις της προσέγγισαν πέρυσι τα 112,79 εκατ. ευρώ έναντι 110,71 εκατ. ευρώ το 2009 και τα κέρδη της ανήλθαν στα 2,528 εκατ. ευρώ έναντι 1,275 εκατ. ευρώ.
Η τρέχουσα χρήση μάλιστα, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη, αφού η εταιρεία ευνοείται στο πεδίο των εξαγωγών, διαθέτοντας το πιο ισχυρό brand name στη φέτα. Στο μεταξύ, η «Δωδώνη» βρίσκεται σε διαδικασία απορρόφησης της θυγατρικής της στον τομέα των ζωοτροφών, η οποία μέχρι στιγμής έχει επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά μεγέθη της μητρικής. Η «Ζωοτροφές Δωδώνη», καθώς δεν κατέστη εφικτή η πώλησή της ξεχωριστά σε ιδιώτη επενδυτή, προχώρησε στη διαδικασία απορρόφησης, η οποία υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθεί εντός ένα μήνα περίπου.
Τέλος στα σενάρια
Το τελευταίο διάστημα ακουγόταν έντονα πως ανάμεσα στους υποψήφιους αγοραστές για τη «Δωδώνη» είναι και η γαλλική πολυεθνική, που διαθέτει έντονη παρουσία στην Ελλάδα, η Danone. Όμως, ο διευθύνων σύμβουλος του πολυεθνικού κολοσσού στην ελληνική αγορά, Benoit De Lavarene έβαλε και επισήμως τέλος στα σενάρια αυτά, υποστηρίζοντας πως δεν σχεδιάζουν – τουλάχιστον προς το παρόν – εξαγορές ή συγχωνεύσεις με άλλες εταιρείες στην Ελλάδα, θέτοντας ως πρωταρχικό τους στόχο να γίνουν η δεύτερη δύναμη της αγοράς γιαουρτιού μέσα από την αυτόνομη ανάπτυξη. Γι’ αυτό και θα εντείνει τις προωθητικές ενέργειες και τις προσφορές, δίνοντας έμφαση στο στραγγιστό και στα επιδόρπια γάλακτος. Παράλληλα, θα λανσάρει νέα γκάμα προϊόντων και στόχος της είναι να αυξήσει τις πωλήσεις της μέχρι και 5% και να διευρύνει το μερίδιό της πέραν του 10% που είναι σήμερα το 2011. Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου πέτυχε να αναπτυχθεί με διψήφιους αριθμούς κυρίως χάρη στο «Activia».