Στον… αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η επένδυση της ΕΤΕΜ, ύψους 6,5 εκ. ευρώ
«Δεν αποκλείεται ακόμα και η αποχώρηση από τη χώρα του Καντάφι από τον επικεφαλής της Βιοχάλκο»
Λίγο πριν από τη στιγμή που η εταιρεία θα έβαζε… μπροστά τις μηχανές της, ο εμφύλιος στην χώρα του Μουαμάρ Καντάφι και το έκρυθμο πολιτικό σκηνικό απειλούν ακόμη και να ματαιώσουν το project ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.
Η κατασκευή του εργοστασίου διέλασης αλουμινίου στην Τρίπολη έχει ολοκληρωθεί και αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2008. Αν και αγοράστηκαν και τα μηχανήματα, αυτά δεν είχαν τοποθετηθεί μέχρι και πρόσφατα, αφού σύμφωνα με τη διοίκηση, οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες της χώρας έφεραν καθυστερήσεις.
Τώρα, υπό τις νέες συνθήκες, ο Νίκος Στασινόπουλος φέρεται να εξετάζει από την αρχή τα πλάνα του, σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια περίπου, όταν η ΕΤΕΜ «απλωνόταν» στη Λιβύη, ιδρύοντας την Al Almar S. A και δεν αποκλείει, όπως αναφέρουν πηγές μέσα από τον όμιλο, ακόμα και την αποχώρησή της.
Βέβαια, ακόμη δεν έχουν αποφασίσει πώς θα κινηθούν στρατηγικά, αν δηλ. θα συνεχιστεί η δραστηριότητα υπό νέους όρους και προϋποθέσεις, αν θα πουλήσουν ή αν θα προχωρήσουν σε συνολική αναδίπλωση στη Λιβύη.
Πάντως, ήδη η ΕΤΕΜ στα οικονομικά αποτελέσματα του 2010 ενέγραψε προβλέψεις ύψους 2 εκατ. ευρώ σαν απομείωση της αξίας της επένδυσης.
Στην εταιρεία ξέρουν καλά πως δεν είναι ώρα για «πειράματα», καθώς η ΕΤΕΜ συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους «αδύναμους κρίκους» της Βιοχάλκο, αφού παραμένει ζημιογόνα και όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου ΕΛΒΑΛ στην οποία ανήκει η ΕΤΕΜ, Δημήτρης Κυριακόπουλος, στα επόμενα σχέδια της βιομηχανίας είναι να «συμμαζέψει» την θυγατρική της.
Το στοίχημα
«Το στοίχημα για την ΕΤΕΜ δεν έχει χαθεί» υποστηρίζουν οι διοικούντες την εταιρεία. Προσπαθούν όμως, να την επαναφέρουν σε θετική τροχιά, ώστε να μην επηρεάζονται και τα αποτελέσματα της ΕΛΒΑΛ στο σύνολό τους.
Αναφορικά με τις επισφάλειες, τονίζουν πως έχουν γίνει ιδιαίτερα επιλεκτικοί και συντηρητικοί στις πιστώσεις σε σημείο να είναι οριακά τα προβλήματα, εκτιμώντας πως δε διαβλέπουν επιδείνωση. Στρατηγική της ΕΛΒΑΛ είναι η επιλεκτική συρρίκνωση σε τομείς, όπου δεν υπάρχει ανάπτυξη, που σημαίνει κυρίως την στροφή σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας και με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, όπως οι βιομηχανικές εφαρμογές. Καθώς οι προοπτικές από την Ελλάδα δεν είναι ευνοϊκές, ο όμιλος επιδιώκει να έχει αντίβαρο από τις διεθνείς δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό, αναδιαρθρώθηκαν οι θυγατρικές σε Ουκρανία, Σερβία και Ρουμανία και αν και μικρές εταιρείες, αναμένονται καλύτερα αποτελέσματα από τη φετινή χρονιά. Όσο για τις τιμές του αλουμινίου; Ο κ. Κυριακόπουλος έχει πολλές φορές πει πως είναι προτιμότερο να είναι σταθερές, αν και ο όμιλος κάνει hedging όλες τις αγορές και τις πωλήσεις του και δεν επηρεάζεται από τη διακύμανση των διεθνών τιμών. Ωστόσο, όταν εκείνες κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, η εταιρεία χρειάζεται μικρότερο κεφάλαιο κίνησης. Αλλά και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» δεν φαίνεται να βοήθησε και πολύ, αφού όση επιδότηση και να υπάρξει, εάν κάποιος δεν έχει χρήματα, δε θα αλλάξει τα κουφώματα του σπιτιού του.