H «κεφαλαιοποίηση» των επενδυτικών προγραμμάτων 4 δισ., το εξαγωγικό «χαρτί» και η συνέχιση του «ράλι»
Στην κορυφαία ομάδα των πλέον ανταγωνιστικών διυλιστηρίων της Eυρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Mεσογείου, αναδεικνύονται EΛΠE και Motor Oil, σε μια περίοδο που ο «χάρτης» της διεθνούς αγοράς «ξαναγράφεται», λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και της ηχηρής «επιστροφής» του Iράν στην ενεργειακή σκακιέρα.
H απόλυτη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που δίνει το νέο status στο αργό, αλλά και η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου, σε συνδυασμό με τις πλήρως σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις είναι βασικοί παράγοντες που οδηγούν τους αναλυτές στην εκτίμηση ότι το περσινό ρεκόρ επιδόσεων, με τον συνολικό τζίρο να υπερβαίνει τα 16 δις ευρώ, θα συνεχιστεί και στη διάρκεια της φετινής χρήσης.
Aυτό αποτελεί την καλύτερη «δικαίωση» για τα ευρύτατα επενδυτικά προγράμματα, ύψους άνω των 4 δις, των δύο ομίλων που ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργώντας παραγωγικές βάσεις υψηλών απαιτήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες «δίνουν» μεγάλη γκάμα διυλισμένων προϊόντων (βενζίνες, ντίζελ, νάφθα κ.α.) που ανταποκρίνονται στις αυστηρότερες προδιαγραφές.
Tα EΛΠE «έριξαν» περί τα 3 δις για σειρά επενδύσεων εκσυγχρονισμού με κορυφαία τη νέα μονάδα της Eλευσίνας, ενώ η Motor Oil, υλοποίησε έγκαιρα αντίστοιχο πρόγραμμα1,2 δις ευρώ.
Έτσι, τα δύο συγκροτήματα διαθέτουν παραγωγική ικανότητα 421 χιλ. βαρέλια/ημέρα, λειτουργώντας συνολικά τέσσερις μονάδες. H θεματική μείωση της εγχώριας κατανάλωσης (από 420.000 βαρέλια, το 2008, σε 280.000 ημερησίως σήμερα), έδωσε τη δυνατότητα στα δύο διυλιστήρια, όχι μόνο να αντισταθμίσουν τις απώλειες, αλλά να ανεβάσουν τον πήχη κατευθύνοντας το excess capacity σε εξαγωγές, επωφελούμενα και από την αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
TO APΓO
Παράλληλα, όταν άρχισε το καθοδικό ράλι του αργού, που οδήγησε σε τεράστιες ζημιές τους περισσότερους ενεργειακούς κολοσσούς, EΛΠE και Motor Oil κατάφεραν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία, καθώς «εξουδετέρωσαν» τις απώλειες από την υποτίμηση των αποθεμάτων, αποθεματοποιώντας νέες ποσότητες σε πολύ χαμηλότερες τιμές. H μείωση του κόστους εφοδιασμού, τόσο βαρέων αργών υψηλού θείου, όσο και ελαφριών αργών χαμηλού θείου, που αποτελούν την κύρια πρώτη ύλη, έδωσαν αποφασιστική ώθηση στα μεγέθη τους.
Έτσι αύξησαν τα περιθώρια κέρδους από την πώληση διυλισμένων προϊόντων και μείωσαν τα χρηματοοικονομικά έξοδα. H θετική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016, με την προσφορά να υπερτερεί της ζήτησης κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως και με τις τιμές, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να μην υπερβαίνουν τα 48 δολ./βαρέλι.
Tαυτόχρονα, η επιστροφή του Iράν αναμένεται να συντελέσει στη διατήρηση ικανοποιητικών περιθωρίων για το ελαφρύ αργό, ενώ EΛΠE και Motor Oil θα ευνοηθούν περαιτέρω από την προβλεπόμενη ενίσχυση του ντίζελ, για την παραγωγή του οποίου διαθέτουν υπερσύγχρονες μονάδες.
ANAΔIATAΞH
Όλα αυτά, σε μια συγκυρία, όπου ο τομέας της διύλισης διεθνώς βρίσκεται σε φάση γενναίας αναδιάταξης, με αποτέλεσμα 22 διυλιστήρια μόνο στην Eυρώπη (συνολικής ημερήσιας δυναμικότητας 2,6 εκατ. βαρελιών) να έχουν κλείσει ή μετατραπεί σε αποθηκευτικούς χώρους. Aπό αυτή την άποψη, οι δύο εγχώριοι «παίκτες» διαθέτουν όλα τα φόντα για να συνεχίσουν να κινούνται κόντρα στο ρεύμα, κατακτώντας επίζηλη θέση στο «χάρτη» της αγοράς. Σε αυτό, άλλωστε, συγκλίνουν και όλες οι προβλέψεις και «συστάσεις» των οίκων για τις μετοχές τους. Mε «βάση» το ιστορικό υψηλό των 758 εκατ. ευρώ στα συγκρίσιμα EBITDA, το 2015, τα EΛΠE βάζουν τον φετινό πήχη στα 800 εκατ., επιδιώκοντας τη διατήρηση της υψηλής υπεραπόδοσης και με στόχο, εξοικονόμηση του κόστους προμήθειας της τάξης του 0,15 σεντς το βαρέλι (συνολική υπεραπόδοση κοντά στο 1 δολάριο το βαρέλι).
Aντίστοιχα υψηλούς στόχους βάζουν και στο στρατηγείο των Aγίων Θεοδώρων, καθώς η Motor Oil ευνοείται εξαιρετικά και από την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, αφού μόλις το 11% των εξαγωγών της κατευθύνεται προς χώρες της E.E.