Το βλέμμα του στις εξελίξεις στην Ελλάδα έχει ο CEO της Fairfax , Prem Watsa και σε επιστολή του που έστειλε στους μετόχους τονίζει πως η ώρα της εταιρείας του θα έρθει την κατάλληλη στιγμή να επενδύσει στην χώρα μας.
Μάλιστα δήλωσε την αμέριστη εμπιστοσύνη του στη διοικητική ομάδα της Eurobank, με τον Φωκίωνα Καραβία ως CEO και τον Νίκο Καραμούζη ως πρόεδρο.
Συγκεκριμένα στην επιστολή του υπογράμμισε:
«Το 2015 ήταν πολύ ταραχώδες για την Ελλάδα, καθώς η χώρα πέρασε από ένα δημοψήφισμα, της επιβλήθηκαν capital controls στο τραπεζικό της σύστημα, διενήργησε νέες εκλογές που είχαν ως αποτέλεσμα μια κυβέρνηση πλειοψηφίας από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή μετανάστευση προσφύγων από τη Συρία.
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας διόρισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Πρόσφατα, πήγα με δέκα θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα για ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Αν και δεν υπάρχουν εγγυήσεις σ’ αυτή τη ζωή, μας φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες της Ελλάδας έχουν απορρίψει ξεκάθαρα την έξοδο από το ευρώ (την επιστροφή στη δραχμή) και εφαρμόζουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η τρόικα
Παρά της τεράστιες αβεβαιότητες στην Ελλάδα το 2015, η οικονομία παρέμεινε αμετάβλητη και η ανεργία υποχώρησε από το 27,9% το 2013 στο 24,6%.
Η κατασκευή κατοικιών έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 90% από την «κορυφή» της, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων κατά 75% από την «κορυφή».
Η οικονομία της Ελλάδας έχει «πιάσει πάτο» και δεδομένης κάποιας σταθερότητας στο πολιτικό περιβάλλον, θα πρέπει να ανακάμψει ισχυρά, όπως η Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια.
Σε αυτό το σκηνικό, βιώσαμε μία από τις μεγαλύτερες λογιστικές απώλειες στην ιστορία μας στα holdings μας στην Eurobank.
Όπως αναφέρθηκε στην ετήσια έκθεση του περασμένου έτους, το 2014, ως μέρος μιας μεγάλης ομάδας θεσμικών επενδυτών που επένδυσε 2,9 δισ. ευρώ για να μπορέσει η Eurobank να περάσει επιτυχώς τα stress tests της ΕΚΤ, επενδύσαμε 400 εκατ. ευρώ στα 31 ευρώ ανά μετοχή στη Eurobank.
Με τις αβεβαιότητες του 2015 που αναφέρθηκαν παραπάνω και τα τραπεζικά capital controls, η ΕΚΤ επέβαλε ένα ακόμα πολύ αυστηρό stress test στις ελληνικές τράπεζες, που είχε ως αποτέλεσμα μια επιπλέον αύξηση κεφαλαίου 2,039 δισ. ευρώ στο 1 σεντ ανά μετοχή -ναι, καλά ακούσατε, 1 σεντ!
Στην τιμή αυτή, μετά την έκδοση, η Eurobank πωλούνταν στο 39% της λογιστικής αξίας και 3,1 φορές τα ομαλοποιημένα κέρδη. Επενδύσαμε 350 εκατ. ευρώ προς μέσο συνολικό κόστος ανά μετοχή 2,2 σεντς έναντι λογιστικής αξίας 2,5 ευρώ ανά μετοχή και ομαλοποιημένου P/E 6,9 φορές.
Μετά από ένα reverse split 100 προς 1, η Eurobank άρχισε να διαπραγματεύεται στο 1 ευρώ ανά μετοχή. Στις αρχές του 2016, η Eurobank, ακολουθώντας τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, υποχώρησε στα 30 σεντς ανά μετοχή, ενώ τώρα διαπραγματεύεται περίπου στα 77 σεντς ανά μετοχή. Απίστευτο! Και λένε πως οι αγορές είναι αποτελεσματικές!
Συνεχίζουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη διοικητική ομάδα της Eurobank, με τον Φωκίωνα Καραβία ως CEO και τον Νίκο Καραμούζη ως πρόεδρο.
Οι άλλες ελληνικές επενδύσεις μας -η Grivalia με επικεφαλής τον Γιώργο Χρυσικό, η Praktiker Ελλάδας με επικεφαλής τον Ιωάννη Σελαλμαζίδη και η Μυτιληναίος με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μυτιληναίο- συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά, σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τον Wade Burton, μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής μας, να ηγείται των ελληνικών επενδύσεών μας.
Ο Brad Martin, ο οποίος βρίσκεται και στο ΔΣ της Eurobank, τον στήριξε πολύ.
Η ώρα μας θα έρθει στην Ελλάδα!».