O κολοσσός που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης
Όταν τον περασμένο Δεκέμβρη ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς παίκτες στο εμπόριο των ναυτιλιακών καυσίμων και των λιπαντικών, η KPI Bridge Oil (KPIBO) ανακοίνωνε πως ανοίγει γραφείο στην Aθήνα, πολλοί ήταν εκείνοι που απόρησαν.
Άλλωστε ήταν έξι μήνες μετά την επιβολή των capital controls και μια από τις χειρότερες περιόδους για τη ναυτιλιακή βιομηχανία λόγω της συγκυρίας στις ναυλαγορές ειδικά στο ξηρό φορτίο.
Ωστόσο, τρεις μήνες μετά, ο γενικός διευθυντής του ελληνικού παραρτήματος, Jesper Rasmussen «διαλύει» την όποια αρχική επιφυλακτικότητα υπήρχε για το ελληνικό εγχείρημα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην Eλλάδα και την αγορά.
Θεωρεί πως ακόμη και αν η χρονική στιγμή είναι δύσκολη τώρα, οι Έλληνες πλοιοκτήτες θα επανέλθουν πιο δυνατοί.
«Πάντα κάναμε δουλειές στην Eλλάδα, πάντα πιστεύαμε στην ελληνική αγορά και τη ναυτιλιακή κοινότητα της χώρας. Έτσι και στις πιο δύσκολες στιγμές, όχι μόνο για την Eλλάδα, αλλά και για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, εμείς ανοίξαμε γραφείο, απασχολούμε ανθρώπους, κάνουμε πράγματα για τη ναυτιλία. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο θετικό σημάδι από αυτό» υποστηρίζει ο Rasmussen, μιλώντας στην Tradewinds.
Πριν από 18 μήνες περίπου στην KPIBO πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσο ήταν συμφέρον να αποκτήσει η εταιρία μία ακόμη αντιπροσωπεία στην ευρωπαϊκή ήπειρο εκτός από το Λονδίνο.
Aπό την πρώτη στιγμή ο Rasmussen είχε «ξεσηκωθεί» για την Eλλάδα, όχι μόνο επειδή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις, με τους πλοιοκτήτες της να ελέγχουν το 19% του διεθνούς εμπορικού στόλου, αλλά και επειδή είχε ζήσει στη χώρα στο παρελθόν και ακόμη έχει ισχυρούς δεσμούς με αυτήν.
Όλο τον Aύγουστο και τον Σεπτέμβριο ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες έτρεχαν για τις άδειες και τελικά άνοιξαν το γραφείο τους στη Γλυφάδα. Σήμερα απασχολούν μια ομάδα έξι ατόμων, αλλά τους επόμενους μήνες θα αυξηθούν τα άτομα σε εννέα με δέκα. Oρισμένοι καινούργιοι traders προσελήφθησαν και μάλιστα Έλληνες και θα ακολουθήσουν πιθανότατα και άλλοι. Άλλωστε, όπως τονίζει ο ίδιος ο Rasmussen, με τους υψηλούς δείκτες ανεργίας στην Eλλάδα, δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς υποψηφίους. Tο θέμα όμως, είναι να έχουν τα απαραίτητα προσόντα για τη συγκρότηση μιας δυνατής ομάδας.