Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια του ιταλικού ομίλου Grimaldi να αποκτήσει τον μετοχικό έλεγχο της ακτοπλοϊκής Hellenic Seaways (HSW), ως μέρος της στρατηγικής του να να επεκτείνει τη δραστηριότητά του και σε άλλες γραμμές (Κυκλάδες, Β. Αιγαίο, Αργοσαρωνικός) που δεν επικαλύπτονται από τη υπάρχουσα δραστηριότητα του (Ηράκλειο – Πειραιάς και Ελλάδα – Ιταλία).
Από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και ενεργοποιήθηκε η στρατηγική του ιταλικού ομίλου και προχώρησε στην αγορά µετοχών από ενδιαφερόµενους µετόχους, οι Μινωικές Γραμμές (ελέγχονται κατά % από τον όμιλο Grimaldi) έχουν αυξήσει τη συμμετοχή τους άνω του 10% στην HSW. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του δ.σ. της εισηγμένης, έως και την 17/3/2016, οι Μινωικές Γραμμές είχαν ολοκληρώσει συναλλαγές που αφορούν ποσοστό περίπου 11% του µετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways, διαµορφώνοντας τη συνολική συµµετοχή της στο µετοχικό κεφάλαιό της HSW σε ποσοστό άνω του 44% (σ.σ. από αρχικά 33,5%). Μάλιστα, επισηµαίνεται ότι η διαδικασία απόκτησης µετοχών της Hellenic Seaways παραμένει σε εξέλιξη.
Σημειώνεται πως η πρώτη σημαντική αγορά μετοχών από τον ιταλικό όμιλο, με έδρα τη Νάπολη, έγινε όταν απέκτησε, έναντι 4,55 εκατ.ευρώ, μετοχές της HSW που κατείχε η Interamerical (αντιστοιχούσαν στο 3,91% του μετοχικού κεφαλαίου). Στη συνέχεια γνωστοποίησε προς όλους τους μετόχους της ακτοπλοϊκής εταιρείας ότι προσφέρει 1,5 ευρώ για κάθε μετοχή της Hellenic που βρίσκεται στα χέρια άλλων επενδυτών.
Το τίμημα αυτό, ωστόσο ανέβηκε αισθητά, ενδεικτικό της δέσμευσης των Ιταλών να αναλάβουν τα ηνία της Hellenic Seaways. Η αρχική, άτυπη, προθεσμία που είχε δοθεί από την πλευρά Grimaldi μέχρι τις 4 Μαρτίου για να δεχθούν μέτοχοι την προσφορά του επεκτάθηκε και, όπως αναφέρθηκε, παραμένει ανοικτή. Παράλληλα, οι Ιταλοί ανέβασαν τον πήχη και για πακέτα μετοχών που ξεπερνούν τα 70.000 τεμάχια, το τίμημα ήδη ξεπερνά τα 2,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ για πακέτα κάτω των 70.000 τεμαχίων, επισήμως το τίμημα ορίστηκε στα 2,5 ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή φέρνει νέα δεδομένα για την ήδη εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των μετόχων στην Hellenic. Στην αντίπερα όχθη, το μπλόκ των Ελλήνων μετόχων που αποτελείται από την Τράπεζα Πειραιώς, Έλληνες εφοπλιστές-μετόχους και τη διοίκηση Αγαπητού μέσω εξουσιοδοτήσεων εμφανίζεται να κινείται στα επίπεδα του 45%. Πλέον, η συνέχεια αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς η HSW βρίσκεται σε τροχιά εξυγίανσης, έχει πετύχει λειτουργική κερδοφορία, οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται χαμηλές και τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι θετικά και για το 2016.
Την ίδια στιγμή, οι Μινωικές Γραμμές έκλεισαν το 2015 με σημαντική κερδοφορία, ύψους 17,7 εκατ.ευρώ (από μόλις 79 χιλ,ευρώ το 2014). Όπως αναφέρεται στην αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του δ.σ. της εισηγμένης, ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας παρουσίασε το 2015 θετική πορεία σε γενικές γραµµές, κυρίως λόγω της σηµαντικής πτώσης κατά 30% περίπου των τιµών του πετρελαίου, ενώ η αναταραχή που δηµιουργήθηκε στις αρχές της τουριστικής περιόδου µε την επιβολή των capital controls είχε ισχυρή αρνητική επίδραση στα έσοδα των ακτοπλοϊκών εταιρειών την περίοδο της υψηλής επιβατική κίνησης. Παράλληλα, σημειώνεται, οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια είχαν θετικό αντίκτυπο στα έσοδα των ακτοπλοϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο ανατολικό και βόρειο Αιγαίο.
Όπως αναφέρεται, οι Μινωικές στη χρήση του 2015, σε συνδυασµό µε την αισθητή πτώση των τιµών των καυσίµων, αποκόµισαν τα οφέλη από την πολιτική ελέγχου του κόστους, περιορισµού των δαπανών και εκµετάλλευσης των ενδοοµιλικών συνεργειών που υιοθέτησε κατά τα τελευταία έτη µε τη ανάληψη συγκεκριµένων ενεργειών, με κυριότερες τις εξής:
– Η ενεργητική διαχείριση του στόλου και ο επανασχεδιασµός των δροµολογίων µε στόχο την αύξηση της πληρότητας µε παράλληλη µείωση του λειτουργικού κόστους των πλοίων.
– Η µακροχρόνια εκναύλωση µε συµφέροντες όρους δύο πλοίων του οµίλου σε τρίτη ναυτιλιακή εταιρεία εκτός της ελληνικής αγοράς.
– Η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων όπως της ναυτικής πρακτόρευσης πλοίων που διαχειρίζεται ο Όµιλος Grimaldi και προσεγγίζουν τους λιµένες Πειραιά και Ηγουµενίτσας.
– Η κεφαλαιακή ενίσχυση και χρηµατοοικονοµική αναδιάρθρωση µέσω διαδοχικών αυξήσεων κεφαλαίου την περίοδο 2013–2014, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ περίπου.
– Η αυστηρή τήρηση των οικονοµικών υποχρεώσεων προς εργαζοµένους, προµηθευτές και συνεργάτες, καθώς και των δανειακών υποχρεώσεων προς πιστωτικά ιδρύµατα που έχει ως αποτέλεσµα η εταιρεία, να απολαµβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων στις συναλλαγές της.