Στις πρωτοβουλίες και τις μελλοντικές στοχεύσεις των ΕΛΠΕ αναφέρθηκε σήμερα κατά το συνέδριο του ΤΕΕ ο Γιώργος Αλεξόπουλος, γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου.
Ο ίδιος σημείωσε ότι το 2015 εν μέσω μείωσης των διεθνών τιμών αργού, είχαμε επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων 740 δις. δολαρίων παγκοσμίως και πάνω από 100 δις. στη διΰλιση και εμπορία πετρελαιοειδών. “Θεωρώ ότι ο κλάδος της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα μας. Υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στον πρωτογενή ενεργειακό τομέα, όσο και στη μεταφορά και τις υποδομές αερίου και ηλεκτρισμού. Τα ΕΛΠΕ είναι ένας ισχυρός περιφερειακός όμιλος με παρουσία σε έξι χώρες και δραστηριότητες σε όλο το φάσμα. Σκοπεύει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις”.
Εχέγγυο για τις έρευνες υδρογονανθράκων η εμπειρία από κοινοπραξίες με ξένες πετρελαϊκές
Όπως υπογράμμισε ο κ. Αλεξόπουλος, “μετά από χρόνια απραξίας, έχουν επανεκκινηθεί οι έρευνες υδρογονανθράκων. Το ενδιαφέρον θα ήταν μεγαλύτερο αν δεν υπήρχε πολιτική αστάθεια και χαμηλές τιμές αργού. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης για τις προσφορές και να μείνει σταθερό το νομικό πλαίσιο. Τα ΕΛΠΕ έχουν αποφασίσει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, έχουν ερευνήσει 26 πετρελαιοπιθανές περιοχές και γνωρίζουν τη σχετική γεωλογία. Η εμπειρία από κοινοπραξίες με μεγάλες ξένες εταιρείες στο εξωτερικό αποτελεί επιπλέον εχέγγυο. Τα ΕΛΠΕ ενεργούν ήδη ως διαχειριστής στον Πατραϊκό και βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που συλλέχθηκαν. Έχουν επιλεγεί για Άρτα-Πρέβεζα και προσβλέπουν και στο Ιόνιο στα πλαίσια του σχετικού διαγωνισμού”.
Θα εξετάσουμε τη συμμετοχή μας στους διαγωνισμούς φωτοβολταϊκών
Παράλληλα, ο κ. Αλεξόπουλος είπε ότι στις ΑΠΕ η Ελλάδα είναι προικισμένη και έχει αναπτύξει σημαντική παραγωγική βάση με πάνω από 5.000 μεγαβάτ. Πρόσθεσε ότι στα πλαίσια της μακροπρόθεσμης στρατηγικής, τα ΕΛΠΕ στοχεύουν σε διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου με έμφαση στις ΑΠΕ. Ήδη προωθούν έργα έχοντας 200 μεγαβάτ σε διαφορα σταδια ανάπτυξης και σε λειτουργία. Επίσης, προωθούν το net metering στα πρατήρια και θα εξετάσουν τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς για τα φωτοβολταϊκά που αναμένονται στο άμεσο μέλλον.
Τέλος, ο κ. Αλεξόπουλος είπε τα εξής:
“Υπάρχουν όμως ευκαιρίες και στις διασυνδέσεις των νησιών, οι οποίες θα μειώσουν το κόστος. Τις επενδύσεις στα δίκτυα καλείται να υλοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ με το μελλοντικό του σχήμα. Εκτός από τις νέες επενδύσεις ρόλο στην ανάπτυξη θα έχει και η διαχείριση των υφιστάμενων επενδύσεων. Τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν επενδυτικό πρόγραμμα 3,2 δις. ευρώ εν μέσω κρίσης. Οι εξαγωγές εκπροσωπούν πάνω από το 50% των πωλήσεων του ομίλου”.