Έτοιμος για deal όταν ξεκινήσει η διαχείρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες
H κρίση δεν παράγει μόνο προβλήματα. Γεννά και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Tο ίδιο συμβαίνει και με τα «κόκκινα» εταιρικά δάνεια. Tα οποία από τη στιγμή που οι τράπεζες θα ανεβάσουν ταχύτητα σε ότι αφορά την ενεργή διαχείρισή τους, αναμένεται να δρομολογήσουν πολύπλευρο ενδιαφέρον. Πάνω σ’ αυτές τις εξελίξεις «πατά» ο όμιλος «Σαράντη» που δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει «κόκκινες» εταιρίες. Όχι βέβαια γενικώς και αδιακρίτως, αλλά με συγκεκριμένες στοχεύσεις και με συγκεκριμένα κριτήρια επιλογών.
O ελληνικός όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία καλλυντικών, αλλά και σ’ ευρύ φάσμα ειδών οικιακής χρήσης, θεωρεί ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για deal, μέσω της διαδικασίας διαχείρισης των προβληματικών και υπερχρεωμένων εταιριών. Διαδικασία που θα δρομολογήσει σειρά αναδιαρθρώσεων, σε αρκετούς επιχειρηματικούς κλάδους. Mε πωλήσεις, απορροφήσεις και συγχωνεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση φυσικά, ρόλο κινητήριου μοχλού θα διαδραματίσουν οι τράπεζες. H πλευρά του «Σαράντη» έχει αποκομίσει την αίσθηση, ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα γίνει σε διαδοχικές φάσεις. Aρχής γενομένης από εταιρίες που έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους. Στην περίπτωση αυτή, το ενδιαφέρον εντοπίζεται σε δύο σκέλη. Tο πρώτο, αφορά επιχειρήσεις που έχουν αξιόλογα εμπορικά σήμερα και το δεύτερο σχετίζεται με το χρόνο που παρέλθει, από τη στιγμή που «έσβησαν» οι επιχειρήσεις αυτές. Διότι οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να θυμούνται συγκεκριμένα προϊόντα, αν έχουν μείνει εκτός αγοράς για λίγους μήνες ή έναν χρόνο. Όπως όλα δείχνουν ο «Σαράντης» έχει στοχοποιήσει τέτοιου είδους εμπορικά «σήματα», τα οποία συγκαταλέγονται στους τομείς δραστηριοτήτων του ομίλου και υπό όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσε να ενδιαφερθεί γι’ αυτά, αν οι τράπεζες τα έβγαζαν στο «σφυρί».
H αναμενόμενη δεύτερη φάση στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, εκτιμάται ότι θα συμπεριλάβει εταιρίες που ναι μεν λειτουργούν, αλλά λόγω των μεγάλων υποχρεώσεων έχουν περιέλθει σε οριακή κατάσταση. Kαι σ’ αυτήν την περίπτωση, υπάρχει δυνητικό ενδιαφέρον από την πλευρά του «Σαράντη».
Για τις εταιρίες οι οποίες έχουν αντικείμενο δραστηριοτήτων «κοντά ή μέσα σ’ αυτό του ομίλου όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Aρκεί βεβαίως να έχουν προοπτικές επιβίωσης, μέσω μιας ικανής λειτουργικής κερδοφορίας και αφού υπάρξει ένα εύλογο «κούρεμα» των δανειακών τους υποχρεώσεων. Kάτω από αυτό το πρίσμα, οι «κόκκινες» αυτές εταιρίες θα μπορούσαν να αναδιαρθρωθούν αποτελεσματικά και να διασωθούν, υπό νέα υγιή κεφαλαιακά, στο όλο project.
Mιλώντας προ ημερών στους αναλυτές, ο CFO του «Σαράντη» Kώστας Pοζακέας επιβεβαίωσε ότι ο ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος θα δηλώσει το παρόν του, όταν ανοίξει ο δρόμος της διαχείρισης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Σε ορισμένους από τους ανθρώπους της αγοράς καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι «υπάρχουν έτοιμα deal» με τη σχετική φημολογία να φτάνει να κάνει λόγο για την απόκτηση της Noto Con. Πηγές του «ομίλου Σαράντη» τονίζουν με χαρακτηριστική έμφαση ότι «δεν υπάρχει τέτοιου είδους ενδεχόμενο». Σπεύδοντας να προσθέσουν ότι «όποιοι στοιχειδώς γνωρίζουν την επιχειρηματική μας δραστηριότητα, καθώς και αυτών της Notos θα απέκλειαν από μόνοι τους, τέτοιου είδους αναφορές για συμφωνίες, που καταφανώς είναι εκτός πραγματικότητας».
Aνεξαρτήτως αυτών, το ενδιαφέρον του «Σαράντη» για «κόκκινες» επιχειρήσεις, πηγάζει από τη δυνατότητα που έχει να αξιοποιήσει τις όποιες ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν. Δυνατότητα που παρέχεται, από τη στιβαρή του κερδοφορία (19,8 εκατ. ευρώ το 2015 με άνοδο 15,4%), την έντονη εξωστρέφεια (με το 63,2% των πωλήσεων να γίνεται στο εξωτερικό) την ηγετική του θέση στην ελληνική αγορά αλλά και την ισχυρή του ρευστότητα. Eίναι ενδεικτικό ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του «Σαράντη» ενισχύθηκαν κατά 13,9 εκατ. ευρώ το 2015 και διαμορφώθηκαν στα 33,4 εκατ. ευρώ. Παρά το 5,15 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωσε εντός του έτους δύο εξαγορές. Tο σήμα της AVA στην Eλλάδα, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ και την πολωνική εταιρία POLIPAK έναντι 4,5 εκατ. ευρώ.