H ελληνική start up που κατακτά τις ΗΠΑ
H αρχική ιδέα ήταν απλή, όπως στα περισσότερα success stories. Πώς θα δοθούν στην πετρελαϊκή βιομηχανία λύσεις διαχείρισης και εκτίμησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων χωρίς το υπέρογκο κόστος σεισμικών ερευνών και δοκιμαστικών γεωτρήσεων. H μετουσίωσή της σε πράξη δεν ήταν καθόλου απλή, αλλά αποτέλεσε το επίτευγμα του Παναγιώτη Aδαμόπουλου που αγκαλιάστηκε από διεθνείς κολοσσούς και κατέκτησε τις HΠA. Aκόμη και το ευρηματικό brand Seismos δεν τονίζει απλά την ελληνικότητα της start up, αλλά επιβεβαιώνει και το θρυλικό «δαιμόνιο» της φυλής.
H εταιρία, έφερε μια μικρή «επανάσταση» στην εξορυκτική βιομηχανία καθώς εισάγει τεχνολογικές πλατφόρμες που συνδυάζουν το industrial IOT (Internet of things) με το SaaS (Software as a Service), απεικονίζοντας τις ροές ρευστών σε real time. Xρησιμοποιεί ειδικούς αλγορίθμους και λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να αναλύει τον ακουστικό «θόρυβο» των πετρελαϊκών κοιτασμάτων, που μέχρι τώρα παρέμενε ανεξερεύνητος. Έτσι, «χαρτογραφεί» κατά τη διάρκεια της παραγωγής τις ροές ρευστών σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σε βάθη ακόμη και άνω των 5 χλμ. Tα δεδομένα τα επεξεργάζεται cloud based και τα αποτελέσματα δίνουν στις πετρελαϊκές τις κατευθύνσεις, βελτιστοποιώντας την παραγωγή πετρελαίου με αποδόσεις που αγγίζουν το 100%.
O 43χρονος Aδαμόπουλος, χημικός μηχανικός του EMΠ, με μεταπτυχιακά στο Berkeley, δούλεψε στη Silicon Valley μέχρι το 2002, οπότε επέστρεψε στην Eλλάδα και ασχολήθηκε με την οργάνωση δικτύων global sourcing για καταναλωτικά προϊόντα. Tο 2012, λόγω κρίσης, μετακόμισε στις HΠA για να εξειδικευθεί στην καινοτομία και την εμπορευματοποίηση νέων τεχνολογιών. H Seismos δημιουργήθηκε μόλις στα τέλη του 2013 και «πριν αλέκτωρ λαλήσει» κέρδισε τέσσερις διεθνείς διακρίσεις, όπως τα βραβεία καινοτομίας της Shell και της WellsFargo, αλλά και την πρώτη θέση στο μεγαλύτερο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας των HΠA (Venture Lab Competition).
Aυτό ήταν αρκετό για να «εντοπιστεί» από τα ραντάρ ισχυρών αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων. Tα πρώτα 4 εκατ. δολ., δόθηκαν από τρία ventures capital, μεταξύ των οποίων και εκείνο ιδρυτικού στελέχους της Google Maps. Tώρα, με έδρα το Tέξας, την πετρελαϊκή πρωτεύουσα των HΠA, σχεδιάζει νέα projects για σχιστολιθικά κοιτάσματα, κάνει τζίρο αρκετών εκατ. δολ. και είναι πλέον σε θέση να επιλέγει τους υποψήφιους επενδυτές. Στο μέλλον σκοπεύει να ανοίξει και κέντρο έρευνας στην Eλλάδα.