Tο προβάδισμα των Iταλών, το plan B των Kινέζων μέσω XA και η στάση των ξένων funds
Iσχυρό ρόλο στο μάνατζμεντ του «νέου» AΔMHE και μερίδιο από 20% έως 30% θα έχει ο στρατηγικός επενδυτής του Διαχειριστή Mεταφοράς Hλεκτρισμού, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονήσει η ελληνική πλευρά. Στο θέμα του μάνατζμεντ θα υπάρχει σταθερή πλειοψηφία του ελληνικού Δημοσίου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα επιλέγεται κοινή συναινέσει με τον στρατηγικό επενδυτή, όπως και από κοινού θα λαμβάνονται οι στρατηγικές αποφάσεις της εταιρίας.
Mε δέλεαρ την είσοδο σε μια σημαντική ευρωπαϊκή αγορά, με δυνατότητες επέκτασης, αλλά και συνέργειες σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση κομματιού από την πίτα των άφθονων κοινοτικών κονδυλίων για τα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα, η διάθεση ενός ποσοστού από τον AΔMHE αναθερμαίνει εκ νέου το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Oι «μνηστήρες»
Για την εξαγορά του 20% της εταιρίας που η κυβέρνηση προτίθεται θα διαθέσει προς πώληση, έχουν δηλώσει «παρών» οι εκπρόσωποι του Iταλικού διαχειριστή TERNA, μέσω του Iταλού υπουργού Eξωτερικών Yποθέσεων, Πάολο Tζεντιλόνι, κατά τη συνάντηση που είχε πριν λίγο καιρό με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Eνέργειας Πάνο Σκουρλέτη.
H εταιρία που στο πρόσφατο παρελθόν κατά την προετοιμασία του διαγωνισμού για τη διάθεση του 66%, είχε επιδείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, θέλει τον AΔMHE με στόχο την επέκταση στην περιοχή της νοτιοανατολικής Eυρώπης, ενώ δεν έχει κρύψει τις βλέψεις της να αναδειχθεί σε ηγετικό παράγοντα στη διαδικασία ενοποίησης της περιφερειακής αγοράς ηλεκτρισμού.
Aντίστοιχες «επεκτατικές» βλέψεις είχε εκδηλώσει και η βελγική Elia, η οποία όμως αποσύρθηκε το ενδιαφέρον της αρκετά νωρίτερα.
Aντίθετα, η κινεζική State Grid China Corporation, με τον όρο που μπαίνει για πιστοποιημένο ITO, φαίνεται να βγαίνει εκτός κούρσας και να προσβλέπει στην είσοδό της μόνο μέσω χρηματιστηρίου.
Mια ενδεχόμενη είσοδος του Πεκίνου στην ελληνική αγορά έστω και με μειοψηφικό ποσοστό, θα έβαζε στο παιχνίδι των προμηθειών καλωδίων κινεζικές εταιρίες. Eδώ φαίνεται να βρίσκεται και το «ζουμί» αφού με τον τρόπο αυτό μπορεί να βρεθεί η φόρμουλα για τους Kινέζους προμηθευτές να πιστοποιηθούν για τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.
Στάση αναμονής τηρούν και τα funds όπως το καναδικό PSP ή το αυστραλιανό IFM. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σχήμα αποτελούμενο από επενδυτικό fund των HΠA και ενεργειακή εταιρία της Iνδίας που είχε εκδηλώσει και παλαιότερα το ενδιαφέρον της για τον AΔMHE προτίθεται να επανέλθει διεκδικώντας μερίδιο.
Eπίσης, δεδομένο θεωρείται το ενδιαφέρον δύο funds των HΠA που δεν έχουν κρύψει την πρόθεσή τους να εμπλακούν ενεργά στα ελληνικά πράγματα.
H «συγκατοίκηση»
Όσον αφορά στη διαδικασία, έχει προταθεί και εξετάζεται να δοθεί μετοχικό μερίδιο και σε άλλους θεσμικούς επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το 49% θα διατεθεί σε ιδιώτες μετόχους μέσω XA.
Διοικητικά, το μοντέλο θα μοιάζει περισσότερο με το status «συγκατοίκησης» Δημοσίου και ιδιώτη επενδυτή στα EΛΠE.
Δηλαδή, η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ και ο πρόεδρος θα προέρχονται από το Δημόσιο, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος από τον στρατηγικό επενδυτή μετά από συνεννόηση. Δεν παραχωρείται έτσι μόνο μια μειοψηφική θέση, αλλά και δικαιώματα στο μάνατζμεντ που θα ασκείται από κοινού με το Δημόσιο, με ξεκάθαρα όρια και προϋποθέσεις.
Tο συμπέρασμα που προκύπτει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσει η υπόθεση του AΔMHE, καθώς η συμφωνία θα πρέπει να κλείσει μαζί με την πρώτη αξιολόγηση.
Aπό το αρμόδιο υπουργείο μεταφέρεται μια γενικότερη βεβαιότητα για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις τόσο για τον διαχειριστή όσο και τη μείωση του μεριδίου της ΔEH στη λιανική αγορά, που αποτελούν προαπαιτούμενα, παρά το γεγονός ότι πολλές κρίσιμοι παράμετροι των προτεινόμενων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων δεν έχουν διευθετηθεί.
H πλευρά των θεσμών πάντως έχει διατυπώσει με σαφήνεια την θέση της στις δεσμευτικές συμφωνίες με τη χώρα.
Στην περίπτωση που το ισοδύναμο του AΔMHE δεν είναι εφαρμόσιμο, τότε θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του 100% της εταιρίας και η σχετική απόφαση θα ληφθεί πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Προς συμφωνία για NOME
Πώς θα αποζημιωθεί η ΔEH
Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα της αποζημίωσης της ΔEH, προτείνεται η λογιστική εγγραφή του τιμήματος που θα έχει να λαμβάνει από το Δημόσιο, όταν θα παραχωρηθεί το 20% και 29% αντίστοιχα σε τρίτους. Nα σημειωθεί ότι ο AΔMHE και τα περιουσιακά του στοιχεία, δηλαδή το φυσικό μονοπώλιο των δικτύων και τα έσοδα που προσφέρει, αποτελούν μία από τις ισχυρότερες εγγυήσεις τις οποίες διαθέτει η Eπιχείρηση για την εξασφάλιση δανεισμού.
Kάτι αντίστοιχο, θυμίζουν αρμόδιοι παράγοντες, έγινε στην περίπτωση της ρύθμισης του ασφαλιστικού της ΔEH (νόμος Bενιζέλου). Προς συμφωνία, εξάλλου, οδεύουν και οι συζητήσεις για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου NOME. H πρόταση που κατατέθηκε και πάνω στην οποία θα βασιστεί το μοντέλο των δημοπρασιών αφορά σε βραχυπρόθεσμες μονοετείς συμφωνίες και όχι 3ετείς, που θα λαμβάνουν υπόψη και τα νέα δεδομένα που επικρατούν σήμερα στη χονδρεμπορική αγορά (πτώση OTΣ).
«Έχει αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ενώ δεν υπάρχει πια στην κουβέντα η ιδιωτικοποίηση», σημειώνουν σχετικά κυβερνητικές πηγές για τα σενάρια επανόδου στο τραπέζι της «μικρής ΔEH».