Επιδοτήσεις από το νέο ΕΣΠΑ για την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου ζήτησε την Τρίτη η Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής, διεκδικώντας κονδύλια συνολικού ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, τόσο για την ενίσχυση των καταναλωτών, προκειμένου να μετατρέψουν τις εγκαταστάσεις θέρμανσης, όσο και για την κατασκευή νέων δικτύων.
Όπως ανέφερε σήμερα ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής Χρήστος Μπαλάσκας σε εκδήλωση της εταιρείας, η επανάληψη της δράσης που είχε προκηρυχθεί το 2014 και προέβλεπε επιδότηση 60% του κόστους μετατροπής των εγκαταστάσεων θεωρείται κλειδί για την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης του καυσίμου στο 50% από 36% που είναι σήμερα (ποσοστό των νοικοκυριών που τροφοδοτούνται με αέριο επί του συνόλου που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο).
Η πρόταση της εταιρείας προβλέπει επιδότηση συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ για τους καταναλωτές ως το 2020, η οποία υπολογίζεται ότι θα ωφελήσει 135.000 νοικοκυριά και άλλα 30 εκατ. ευρώ για την επέκταση των δικτύων σε νέες περιοχές της Αττικής, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε άλλα 125.000 νοικοκυριά να συνδεθούν με το δίκτυο.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, το 2015, με την εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης έγινε ρεκόρ νέων συνδέσεων (14.000 νοικοκυριά), κυρίως σε αυτονομίες και λιγότερο σε κεντρικές θερμάνσεις, από νοικοκυριά που επιλέγουν να διακόψουν τη σύνδεση με την κεντρική θέρμανση πετρελαίου. Η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση κυμαίνεται τώρα στα 5,2-5,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειωμένη κατά 19% σε σχέση με πέρυσι (ή 25% για το βιομηχανικό τιμολόγιο). Σύμφωνα με την ΕΠΑ, είναι 25% χαμηλότερη σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και κυμαίνεται στο μέσο όρο της Ευρώπης.
Ο κ. Μπαλάσκας εξέφρασε, επίσης, την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
Ως τα τέλη του έτους, θα ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός της ΕΠΑ Αττικής σε δύο εταιρείες (δικτύου και εμπορίας) για λόγους ανταγωνισμού. Από το 2017, θα υπάρχει, επίσης, διακριτή χρέωση στους λογαριασμούς για τη χρήση του δικτύου και την εμπορία, όπως γίνεται ήδη στους λογαριασμούς ρεύματος.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, που έχει ήδη ψηφιστεί, οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν ήδη δικαίωμα επιλογής προμηθευτή φυσικού αερίου, από το 2017 η απελευθέρωση εκτείνεται στους επαγγελματίες και από το 2018 στους οικιακούς πελάτες και τους μικροεπαγγελματίες, ενώ η άδεια διανομής που είχε δοθεί το 2000 προέβλεπε μονοπώλιο των ΕΠΑ για 30 χρόνια. Όπως ανέφεραν πηγές της εταιρείας, δεν αποκλείεται να υπάρξει δικαστική διεκδίκηση αποζημιώσεων για την πρόωρη λήξη της μονοπωλιακής άδειας.