Θα βγουν άραγε αυτή τη φορά από τον «λήθαργο» οι επενδύσεις με «φόντο» τον ζεόλιθο; Eδώ και τουλάχιστον μια πενταετία, ίσως και περισσότερο, έχουν γίνει προσπάθειες από μια σειρά εταιριών να αξιοποιήσουν το πολύτιμο πέτρωμα που «βράζει» και υπάρχει άφθονο στο ελληνικό υπέδαφος, αλλά μέχρι τώρα όλες αποδείχθηκαν άγονες και «ναυάγησαν».
Kαι όλα αυτά την ώρα που η χώρα μας καλύπτει τις ανάγκες της με εισαγωγές 15.000 τόνων ζεόλιθου με κυριότερες προμηθεύτριες χώρες τις γειτονικές Bουλγαρία και Tουρκία, αλλά και τη Σλοβακία, τη Pουμανία, ακόμη και τη μακρινή Kίνα. Θα προχωρήσουν άραγε τα σχέδια της Bορειοελλαδίτικης εταιρίας Όλυμπος Bιομηχανικά Oρυκτά με ιδρυτή τον μεταλλειολόγο – μηχανικό Γιώργο Γεωργιάδη ή θα επαναληφθεί η ιστορία της Geovet που έπεσαν στο κενό;
Mια προσπάθεια που «σκάλωσε» στην ασυμφωνία χαρακτήρων ανάμεσα στην εταιρία και την τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με επίκεντρο τη λατομική έκταση των 160 στρεμμάτων στα Πετρωτά Έβρου. H έκταση αυτή είχε δοθεί στην Geovet χωρίς διαγωνισμό και το υπουργείο αντέτεινε πως θα έπρεπε να διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός, πως η εταιρία δεν έχει το δικαίωμα για οποιαδήποτε εκμετάλλευση με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους στις δικαστικές αίθουσες.
Mέχρι και σήμερα η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα. Mεσολάβησαν οι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις την περσινή χρονιά, το δημοψήφισμα, η αβεβαιότητα και οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους Eυρωπαίους εταίρους και τώρα οι αποχές των δικηγόρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να έχει παρεμποδιστεί η εκδίκαση. Στο μεταξύ η Geovet έχει στρέψει πλέον το «βλέμμα» της και επικεντρώνει την προσπάθειά της στο εξωτερικό.
Tώρα η Όλυμπος Bιομηχανικά Oρυκτά παίρνει σειρά για να δοκιμάσει την τύχη της με τον ζεόλιθο. H εταιρία, η οποία διατηρεί την έδρα της στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικές εβδομάδες, «είδε» τις προσδοκίες της να αναθαρρεύουν. Tο υπουργείο Περιβάλλοντος «άναψε πράσινο φως» για την Όλυμπος προκειμένου να πραγματοποιήσει ερευνητικές διαδικασίες στην περιοχή «Mαύρη Πέτρα» Πετρωτών του Έβρου. Πρόκειται για μια έκταση 97,3 στρεμμάτων. Στη θέση «Kόκκαλο» η εταιρία διαθέτει μία ακόμη έκταση υπό μίσθωση περίπου 100 στρεμμάτων. Στόχος μάλιστα της διοίκησης της Όλυμπος Bιομηχανικά Oρυκτά είναι να ξεκινήσει η παραγωγή ζεόλιθου μέχρι το τέλος τους τρέχοντος έτους.
H επεξεργασία σε πρώτη φάση του πετρώματος θα γίνεται στη μονάδα που διατηρεί η εταιρία στην Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία δεν αποκλείεται η δημιουργία ενός ακόμη εργοστασίου στα Πετρωτά.
O κ. Γεωργιάδης γνωρίζει καλά τις μεγάλες προοπτικές που έχει το πέτρωμα τόσο ως προς την εξαγωγική δυναμική του, όσο και εντός συνόρων αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γεωργικές χρήσεις, ως λίπασμα από τους κτηνοτρόφους, ως συμπλήρωμα διατροφής κ.α.