Κινήσεις απεμπλοκής για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ γίνονται το τελευταίο διάστημα με στόχο την άρση των επιφυλάξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεταβίβαση της πλειοψηφίας (66%) των μετοχών της εταιρείας.
Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίπτει τις πιέσεις για θεαματικές αυξήσεις στα τέλη που εισπράττει η εταιρία.
Ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ολοκληρώθηκε το 2013 με την υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση των μετοχών στην αζέρικη εταιρεία Socar έναντι 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο, η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί εξαιτίας ενστάσεων που έχει προβάλει η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η πρόταση που εξετάζεται για την άρση των επιφυλάξεων προβλέπει την μεταβίβαση του 17% των μετοχών από τη Socar σε τρίτο επενδυτή, ούτως ώστε το μερίδιο της αζέρικης πλευράς να μειωθεί στο 49%.
Το 25% ο τρίτος επενδυτής
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό που θα μεταβιβαστεί θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, δηλαδή ο τρίτος επενδυτής θα αποκτήσει το 25 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, η Socar θα περιοριστεί στο 41% και το Δημόσιο θα παραμείνει έτσι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας με 34%.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίπτονται οι προτάσεις για μεγάλες αυξήσεις (έφθαναν έως και 66%) στα τέλη διέλευσης από το δίκτυο του διαχειριστή. Τα τέλη θα προκύψουν με βάση το σχετικό κανονισμό και με γνώμονα η απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε λογικά επίπεδα, κάτω από 10%.
Αλλαγές στην διοίκηση
Παράλληλα, δρομολογούνται αλλαγές στη διοίκηση της εταιρίας, με την αντικατάσταση του προέδρου Αντώνη Νάτσικα από τον Σωτήρη Νίκα.