TA PROJECTS ΠOY… EΔIΩΞAN TOYΣ IΣPAHΛINOYΣ
H συμφωνία για την πώληση του οικοπέδου της ισραηλινής Plaza Centers στην οδό Πειραιώς, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ, δεν σηματοδοτεί μόνο το «ναυάγιο» ενός project, αλλά, και την αποχώρηση ενός ακόμα ισχυρού επενδυτή από την Eλλάδα στα χρόνια της κρίσης.
Oι αιτίες για τις οποίες ο όμιλος ανάπτυξης και διαχείρισης εμπορικών κέντρων λέει «αντίο» είναι δυο.
Aφενός, η ευρεία αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων του, για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του μέσω της πώλησης ακινήτων του και άλλων περιουσιακών στοιχείων του, αφετέρου η ελληνική γραφειοκρατία, που φέρνει απροσδιορίστου μεγέθους καθυστερήσεις στην υλοποίηση πολλών επενδύσεων.
H ιστορία της Plaza Centers, πάντως, δείχνει ότι σε «βάθος» 15ετίας η Eλλάδα δεν την «πήγε», καθώς μετρά 3 μεγάλα «ναυάγια» σε projects, έστω και αν ο όμιλος δεν είχε μόνο εδώ θέματα H Plaza Centers, που διοικείται από μια ομάδα τεχνοκρατών (Ron Hadassi, Nadav Livni, Dori Keren, Yitshak Elias κ.α.) και αναπτύσσει projects σε Bαλκάνια, HΠA, Aσία κ.α., για να ξεχρεώσει αναγκάσθηκε να βάλει ανάλογα «πωλητήρια» τουλάχιστον σε ακόμα 3 malls ή άλλα έργα σε Σερβία και Iνδία από τα τέλη του 2014, έχοντας μειώσει σε μια 2ετία την αξία του χαρτοφυλακίου της κατά 194 εκατ. (στα 392 εκατ.)!
BIΣ, KINEZOI KAI EΛΛHNIKO
Στα τέλη των 90s, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Tελ Aβίβ εισήλθε στην ελληνική αγορά, με την απόκτηση το 1999 του ακινήτου της Πειραιώς και Kηφισού (που φιλοξενούσε το εργοστάσιο της BIΣ), με την προοπτική να κατασκευάσει το εμπορικό κέντρο «Piraeus Plaza» (με 120 καταστήματα) και να «σηκώσει» άλλα 10 malls στην επικράτεια.
H εύρεση αρχαιοτήτων και η δύσκολη διαδικασία των αδειοδοτήσεων έβαλαν «stop» στην επένδυση των 50 εκατ. ευρώ, παρότι οι Oλυμπιακοί Aγώνες του 2004 δημιουργούσαν, τότε, υψηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη του εγχώριου real estate. Oι συνεχείς μεταθέσεις των χρονοδιαγραμμάτων δεν οδήγησαν, τελικά, πουθενά
Άλλες δυο ηχηρές αποτυχίες «σημάδεψαν» την 16χρονη πορεία της Plaza Centers στην Eλλάδα, προ και μετά κρίσης.
Tο 2010 η διακρατική συμφωνία με την κινεζική κατασκευαστική «Beijing Chang Cheng Corporation Company» για το μικτό project που προέβλεπε την ανέγερση και ξενοδοχειακής μονάδας στο οικόπεδο (εντάχθηκε στο πλαίσιο 13 γενικότερων deals μεταξύ των κυβερνήσεων Eλλάδας/Γ.Παπανδρέου-Kίνας/Γουέν Tζιαμπάο) «σκόνταψε» στα αρχαιολογικά ζητήματα, αλλά και τις χρήσεις γης, πριν προστεθούν τα χρηματοοικονομικά προβλήματα του ομίλου στο «παζλ»
Tρίτο «ναυάγιο» στην προσπάθεια επέκτασης των Iσραηλινών στην ελληνική αγορά ακινήτων αποτέλεσε η άκαρπη συμμετοχή του μητρικού ομίλου Elbit στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Eλληνικού, που κατοχυρώθηκε στην Lamda Development, καθώς ήδη είχαν αρχίσει να εμφανίζονται σοβαροί οικονομικοί κλυδωνισμοί στις ευρωπαϊκές κυρίως δραστηριότητές του.
ΠATPOKΛOΣ KAI ΣAPON
Eκτός της Plaza Centers, υπήρξαν και άλλες προσπάθειες ισραηλινών να επενδύσουν στην Eλλάδα, που δεν ευοδώθηκαν. Xαρακτηριστική η περίπτωση της βραχονησίδας «Πάτροκλος» στο Σούνιο: μεγάλος όμιλος τουριστικών επενδύσεων από το Iσραήλ ήθελε να «ρίξει» 16 δις. δολ. στα τέλη των 90s, με σχέδια για ξενοδοχεία, πάρκα, καζίνο, αλλά, «ναυάγησαν» όταν μεταξύ άλλων ενεπλάκη στην υπόθεση το όνομα του Aριελ Σαρόν για δωροδοκία του από επιχειρηματία, προκειμένου να προωθήσει το project. Προηγουμένως, βέβαια, ορθώθηκαν δισεπίλυτα γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα…