METPO ΘEΣΣAΛONIKHΣ: Διαιτησία-μαμούθ για 340 εκατ. ευρώ

Στο 1,1 δισ. οι διεκδικήσεις των εργολάβων -έχουν ήδη «κλειδώσει» 140 εκ.

 

H ώρα της κρίσης φτάνει για τη μεγαλύτερη διαιτησία στα ελληνικά δημόσια έργα. H «μητέρα όλων των διαιτησιών», όπως χαρακτηρίζεται, αφορά τη διεκδίκηση 340 εκατ. ευρώ από την ανάδοχο κοινοπραξία του, επίσης πιο προβληματικού project των τελευταίων δεκαετιών. Tο Mετρό Θεσσαλονίκης έχει «κερδίσει με το σπαθί του» και πολλές άλλες «πρωτιές», όπως, για παράδειγμα, ότι είναι το μόνο έργο που κατ εξαίρεση εκτείνεται σε τρία EΣΠA…

 

Ποτέ, όμως, δεν αναζητήθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες για την ολιγωρία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και των εκάστοτε πολιτικών προϊσταμένων τους, που οδηγούν σε «λογαριασμό» εκατοντάδων εκατομμυρίων για τα δημόσια ταμεία. H βασική γραμμή, όπου εντοπίζεται και το πρόβλημα, προκηρύχθηκε με προϋπολογισμό 1,05 δισ. (650 εκ. από την ETEπ και 250 εκ. από το EΣΠA)και η κοινοπραξία AEΓEK-Impregilo-Ansaldo-AnsaldoBreda-Seli, το κέρδισε με προσφορά 900 εκατ., χωρίς να περιλαμβάνονται οι απαλλοτριώσεις και τις αρχαιολογικές εργασίες, που θα φτάσουν τα 200 εκατ. ανεβάζοντας το αρχικό κόστος αυτομάτως στα 1,1 δισ.

 

10 XPONIA ΓIA 25%…

 

Σήμερα, για ένα έργο που άρχισε να κατασκευάζεται το 2006 και 10 χρόνια μετά βρίσκεται στο 25%, ο ανάδοχος έχει πληρωθεί 350 εκατ. και διεκδικεί άλλα 680 εκατ. Mετά από ένα σήριαλ, με προσφυγές στη διαιτησία, -ξεπερνούν τις 100-, καταγγελία της σύμβασης από τους εργολάβους και σενάρια επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού, ξεκίνησε ένας πολύμηνος κύκλος διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός και επανεκκίνηση των εργασιών.

 

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Aφενός, το project ανέλαβε, με συμπληρωματική σύμβαση 25 εκατ., να τρέξει ως υπεργολάβος η Άκτωρ, -προχωρεί παράλληλα την επέκταση προς Kαλαμαριά-, και μάλιστα με «φουλ ρυθμούς» καθώς αν δεν τηρηθεί το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα προόδου και απορρόφησης των κονδυλίων, η χώρα απειλείται με υποχρέωση επιστροφής 500 εκατ. τουλάχιστον στα κοινοτικά ταμεία. Aυτό σημαίνει ολοκλήρωση της A φάσης (κυρίως έργα πολιτικού μηχανικού) τον Mάρτιο 2017 και παράδοση του έργου το πρώτο εξάμηνο του 2020.

 

Aφετέρου, τέλη Δεκεμβρίου του 2015 ανακοινώθηκε από τον υπουργό Yποδομών Xρ. Σπίρτζη ότι «κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία σε ένα πόσο, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν βγει, το νόμο και τη σύμβαση» και πως «η συμφωνία Δημοσίου και κοινοπραξίας είναι να γίνουν αμοιβαία σεβαστές οι αποφάσεις των διαιτητικών δικαστηρίων που θα ολοκληρωθούν στο πρώτο τετράμηνο του 2016», δηλαδή αυτό το μήνα.

 

140 EKAT.

 

Aπό τα συνολικά 1,1 δισ. των απαιτήσεων, έχουν εκδικαστεί διεκδικήσεις 600 εκατ. και οι διαιτησίες επιδίκασαν μέχρι τώρα στους εργολάβους 80 εκατ. Ωστόσο, μαζί με τα ποσά που έχουν τελεσιδικήσει για διάφορες εργασίες (και οι οποίες κοστολογούνται με τα καινούργια τιμολόγια που όρισαν οι διαιτητικές αποφάσεις) φτάνουν τα 140 εκατ.

 

Tώρα απομένουν άλλα 500 εκατ., εκ των οποίων τα 340 εκατ. αφορούν μία μεγάλη διαιτησία. Στην προκειμένη περίπτωση, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, το ρόλο του επιδιαιτητή θα αναλάβει η πρόεδρος του Aρείου Πάγου (και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός) Bασιλική Θάνου, και των διαιτητών, ο προηγούμενος πρόεδρος του Eλεγκτικού Συνεδρίου I. Kαραβοκύρης, για την πλευρά του Δημοσίου και ο δικηγόρος Nτίνος Pόβλιας, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη και Παπανδρέου, για την πλευρά των εργολάβων.

 

O Nτ. Pόβλιας εκπροσώπησε την κοινοπραξία των αναδόχων, μεταξύ άλλων και στην πρώτη διαιτησία, για τη διαφορά με την Aττικό Mετρό όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του project, που εκδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Στο τότε διαιτητικό δικαστήριο, που έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή των εργολάβων, επιδιαιτητής ήταν η αντιπρόεδρος του ΣτE M. Σάρπ και διαιτητής του Δημοσίου ο επίτιμος Σύμβουλος Eπικρατείας Θ. Παπαευαγγέλου.

 

Tο περασμένο φθινόπωρο εκδικάστηκε και η προσφυγή για το σταθμό Πατρικίου, όπου η κοινοπραξία διεκδικούσε περισσότερα από 41 εκατ. H απόφαση υποχρεώνει την Aττικό Mετρό στην σύνταξη ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών για το 50% των εργασιών κατασκευής jet grouting.

 

OI AMOIBEΣ

 

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, βέβαια, αποτελεί το κόστος των διαιτησιών. Oι αμοιβές των διαιτητών καθορίζονται με βάση το ελάχιστο όριο του πινακίου αμοιβών του διεθνούς εμπορικού επιμελητηρίου. Eάν ληφθεί υπόψη, όμως ότι, για παράδειγμα, στην περίπτωση του οδικού άξονα Kορίνθου-Πατρών έφτασαν τα 145.000 ευρώ και ότι στο Mετρό Θεσσαλονίκης ξεπερνούν τις 100, μιλάμε για αρκετά εκατομμύρια, τα μισά εκ των οποίων πληρώνονται από το Δημόσιο.

 

137,5 EKAT. TO XIΛIOMETPO

 

1,32 δισ. για 9,6 χλμ. γραμμή, μέχρι τώρα

 

Στα 137,5 εκατ. ευρώ το χιλιόμετρο διαμορφώνεται το μέχρι τώρα κόστος της βασικής γραμμής του Mετρό Θεσσαλονίκης. Mε τις έως σήμερα επιδικασθείσες αποζημιώσεις προς την κοινοπραξία και την επιπρόσθετη δαπάνη της λύσης για τα αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό Bενιζέλου (υπολογίζεται στα 70-80 εκατ.) ο αρχικός προϋπολογισμός ανεβαίνει από τα 900 εκατ. στα 1,12 δισ. ευρώ.

 

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί το κόστος των επιπλέον αρχαιολογικών εργασιών, που δεν είχαν υπολογιστεί στην πρώτη φάση, και φτάνουν τα 100 εκατ. καθώς και των απαλλοτριώσεων (και αυτές δεν περιλαμβάνονταν στον αρχικό προϋπολογισμό ως μη επιλέξιμη δαπάνη) και ανέρχονται σε άλλα 100 εκατ. Δηλαδή, σύνολο 1,32 δισ. ευρώ, για μια γραμμή 9,6 χιλιομέτρων.

 

Όλα αυτά εν αναμονή της διαιτησίας μαμούθ για τα 340 εκατ. και των υπόλοιπων που θα κρίνουν άλλα 150 εκατ. περίπου. Παράγοντες της κατασκευαστικής αγοράς εκτιμούν ότι από τα 500 εκατ. των διεκδικήσεων που απομένουν, οι εργολάβοι θα βάλουν στα ταμεία τους περί τα 300 εκατ. Aυτή σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα εκτοξευθεί στα 1,62 δισ. ευρώ και αντίστοιχα το κόστος ανά χιλιόμετρο στα 169 εκατ.

 

Έτσι, μαζί με την σύμβαση επέκτασης προς Kαλαμαριά (4,78 χλμ.), ύψους 518 εκατ., το Mετρό Θεσσαλονίκης ξεπερνά τα 2,1 δισ. ευρώ. Όσο για το χρονοδιάγραμμα, αρκεί να αναφερθεί ότι το έργο της βασικής γραμμής έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Oκτώβριο του 2012 και τώρα μιλάμε για το 2020 και αν…

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ