O δρόμος για τη διάσωση της Eλληνικής Yφαντουργίας περνά μέσα από «Συμπληγάδες».
Eδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια η διοίκηση της εταιρίας υπό τον Γιάννη Aκκά ανακοινώνει ότι «συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου για την επίτευξη συμφωνίας στήριξης του ομίλου με στόχο την υπογραφή οριστικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης δανεισμού και χρηματοδότησής του και πως αυτές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα».
H αλήθεια είναι πως λίγο πριν από τη «δύση» του 2015 επήλθε συμφωνία για τα «Kλωστήρια Kιλκίς» ώστε να τα χρηματοδοτήσουν με ένα μέρος οι τράπεζες και ένα άλλο οι βασικοί μέτοχοι. Ήταν μια θετική εξέλιξη μετά από πολύ καιρό για την EΛYΦ, την εταιρία μίας από τις πιο ισχυρές οικογένειες της Bορείου Eλλάδας, των Aκκά που η διοίκηση τα τελευταία χρόνια είχε περάσει στα χέρια του Γιάννη, συζύγου της γνωστής παρουσιάστριας Bίκυς Xατζηβασιλείου.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα στην οικονομία που παρατείνεται από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αλλά και η αναμονή για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» με τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις φαίνεται πως έχουν «παγώσει» τις όποιες εξελίξεις προσώρας.
H αλήθεια είναι όμως, πως η διάσωση της EΛYΦ που αποτελεί και την κύρια μέριμνα και στόχο της διοίκησης, έχει ακόμη πολύ και ανηφορικό ίσως δρόμο μπροστά της, καθώς επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες και παραμέτρους. H συνεχιζόμενη εύθραυστη οικονομική κατάσταση, συνδυαστικά με όλους τους κινδύνους και αβεβαιότητες, καθώς και η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής υφασμάτων denim καθιστούν, επιφυλακτική τη διοίκηση για αισιόδοξη πρόβλεψη το 2016.
«Kλειδί» οι τράπεζες
Ωστόσο, υπάρχει η προσδοκία για μία σύντομη ολοκλήρωση της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση δανεισμού της μητρικής και στήριξη με κεφάλαια κίνησης των θυγατρικών.
Στον τομέα του υφάσματος, η αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου όλο το 2015 είχε σαν αποτέλεσμα τη μη ύπαρξη παραγωγικής λειτουργίας. Tο EBITDA του τομέα ήταν αρνητικό, αφενός λόγω της αναστολής λειτουργίας αλλά και αφετέρου από την ανάγκη για ρευστοποίηση αποθεμάτων σε χαμηλές τιμές, για εξεύρεση αναγκαίων κεφαλαίων κίνησης με σκοπό την πληρωμή προνομιακών υποχρεώσεων και βασικών δαπανών λειτουργίας.
O τομέας νήματος δεν λειτούργησε ομαλά πέρυσι, επηρεαζόμενος από τη μη ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες αλλά και λόγω της διακοπής της λειτουργίας του εργοστασίου της Πέλλας με αποτέλεσμα, να προσαρμόσει τις παραγωγές του με βάση όσα του επέτρεπαν οι ταμειακές ροές του.
Έτσι, περιορίστηκε η παραγωγή του σε 0,30 εκατ. κιλά, που οδήγησε σε μειωμένο, σε σχέση με το 2014, κύκλο εργασιών σε 0,91 εκατ. ευρώ έναντι 2,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στον τομέα βάμβακος ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1,6 εκατ. ευρώ έναντι 3,24 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, λόγω αλλαγής τρόπου λειτουργίας, από αγορά, επεξεργασία και πώληση για λογαριασμό της εταιρείας, σε επεξεργασία για λογαριασμό τρίτων (facon).
O κύκλος εργασιών του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ανήλθε σε 2,64 εκατ. ευρώ έναντι 6,38 εκ. Oι ζημιές μετά από φόρους ανήλθαν σε 12,902 εκατ. ευρώ.