Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται για μία ακόμη φορά η χώρα, με την ανασφάλεια να διογκώνεται, επαναφέροντας μνήμες του 2015, την ώρα μάλιστα που το ασφαλιστικό νομοσχέδιο επαναλαμβάνει λάθη των προηγούμενων ετών, τονίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σχολιάζοντας το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει νομοσχέδια που δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αλλά αντίθετα τα οξύνουν.
«Η χώρα ζει νέες ώρες αγωνίας με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών να μοιάζουν τοπίο στην ομίχλη και την κοινωνία να φοβάται για τα χειρότερα, καθώς βιώνει μέρες του πρόσφατου παρελθόντος. Όλα αυτά όταν πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση μοίραζε ευχολόγια για ‘ανάσταση’ της οικονομίας μετά το… Πάσχα.
Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στερεύουν, η οικονομία παραπαίει, οι επιχειρήσεις κλείνουν, ή μεταναστεύουν εκτός ελληνικών συνόρων και ο πρωθυπουργός αναζητά, για πολλοστή φορά, πολιτική λύση στην έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Κορυφής» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι για μία ακόμη φορά προωθούνται φορολογικές επιβαρύνσεις που θα επιτείνουν την ύφεση στην οικονομία, θα αυξήσουν την φοροδιαφυγή, θα δημιουργήσουν αντικίνητρα για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.
«Τα παραπάνω δεν συνιστούν προϋποθέσεις για την επαναφορά στην ανάπτυξη, αντιθέτως την υπονομεύουν. Οι κόκκινες γραμμές, οι συνεχείς παλινωδίες, η αδυναμία χάραξης μίας αναπτυξιακής πολιτικής, η απέχθεια για τις επενδύσεις και οι ιδεοληψίες μετατρέπονται σε θηλιά για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία η οποία ζει μία μακρά περίοδο «προκρούστειας» λιτότητας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, προσθέτοντας ότι με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλάζει εκ βάθρων η συνολική εικόνα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται σε “ασφαλιστική φορολογία”.
«Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει ο Γολγοθάς της χώρας. Κάποια στιγμή οι κυβερνώντας θα πρέπει να προτάξουν το συμφέρουν του πολίτη, να σταματήσουν την τιμωρητική πολιτική για όσους έχουν ‘βαφτίσει’ ευκατάστατους και να αποφασίσουν πως μόνο με στρατηγικές και μελετημένες κινήσεις, και όχι βλέποντας και κάνοντας, θα μπορέσει η χώρα να αλλάξει σελίδα. Διαφορετικά, συνεχίζοντας στα σημερινά μονοπάτια, η χώρα δεν έχει διέξοδο διαφυγής» καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.