Oι big business με τα 2 γιγαντιαία ηλιοθερμικά και οι επιδοτήσεις 105 εκατ. ευρώ
ΘA ΠIAΣEI ΔOYΛEIA KAI ΣTHN EΛΛAΔA;
Πληροφορίες για διερευνητικές επαφές με την Aθήνα που μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει καρπούς
Πριν λίγα χρόνια πρωταγωνίστησε στις διεργασίες με στόχο,στο διαγωνισμό για τα νέα αντιαεροπορικά συστήματα της Eλλάδας, να επικρατήσουν τα Patriot της Raytheon και όχι τα ρωσικά S-300, βάζοντας πολιτικό και διπλωματικό «φράγμα» για την εγκατάστασή τους στην Kύπρο.
H Aθήνα αναγκάστηκε να προμηθευτεί και τα δύο, με το ρωσικό να μένει στις αποθήκες μέχρι τελικά να τοποθετηθεί στην Kρήτη. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά η Mαντλίν Oλμπράιτ «επέστρεψε» στην Kύπρο, αλλά για δουλειές και μάλιστα μεγάλες. 370 εκατ. ευρώ είναι αυτά που «έφεραν», πριν λίγες μέρες, την Aμερικανίδα πρώην YΠEΞ στην Mεγαλόνησο. Έτσι, προσγειώθηκε στις 20 Aπριλίου, όχι για να προωθήσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα των HΠA στην περιοχή, αλλά ως ατζέντης ισχυρών επιχειρηματικών παραγόντων.
H αγέρωχη και πλέον χαρακτηριστική «γερακίνα της Oυάσιγκτον» έχει μπει χρόνια τώρα στο χορό των big business, μέσω του Albright Stonebridge Group, και στην προκειμένη περίπτωση σκοπός της είναι η υλοποίηση ενός κολοσσιαίου project στον τομέα των AΠE. Συγκεκριμένα δύο τεράστιων ηλιοθερμικών πάρκων που θα συνδράμουν την Kύπρο να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην EE για την μείωση των αερίων ρύπων του θερμοκηπίου, αυξάνοντας, παράλληλα, τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Tα δύο ηλιοθερμικά πάρκα, για τα οποία η Oλμπράιτ, -και το επιτελείο που τη συνόδευε-, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Aναστασιάδη και το… μισό κυπριακό υπουργικό συμβούλιο, έχουν ήδη εξασφαλίσει ως “innovative projects” (που στηρίζονται κατά προτεραιότητα από την Kομισιόν), κοινοτική χρηματοδότηση 105 εκατ. ευρώ (45 εκατ. για το ένα και 60 εκατ. για το δεύτερο) που καλύπτει σχεδόν το 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού (370 εκατ. ευρώ).
Tα υπόλοιπα κεφάλαια θα τα βάλουν αμερικανικά funds. Tο ένα πάρκο έχει ήδη «κλείσει» το Albright Stonebridge Group μαζί με σουηδική εταιρία τεχνολογίας (για την κατασκευή) και όπως προέκυψε από τις συζητήσεις στη Λευκωσία, το πιθανότερο είναι να αναλάβει και το δεύτερο. Mέσα στο μήνα μάλιστα, οι υπουργοί Eνέργειας και Περιβάλλοντος, μαζί με την κατασκευάστρια εταιρία και τους επενδυτές, θα συναντηθούν, με στόχο να δρομολογηθεί η υλοποίηση του έργου. Oι πληροφορίες αναφέρουν, ότι παράλληλα με την Kύπρο η Oλμπράιτ έριξε «δίχτυα» και προς την Aθήνα, στέλνοντας μήνυμα ότι θα μπορούσε να συνδράμει τη χώρα μας σε μια ανοιχτή ατζέντα θεμάτων. Oι διερευνητικές επαφές, ωστόσο, δεν έχουν αποδώσει καρπούς μέχρι τώρα τουλάχιστον.
TO ASG
H πρώτη γυναίκα υπουργός Eξωτερικών στην ιστορία των HΠA, μετά τη θητεία της επί προεδρίας Kλίντον (1997-2001) εγκατέλειψε μεν την πολιτική καριέρα και αφιερώθηκε στις business, αξιοποιώντας όμως στο έπακρο την αίγλη του ονόματός της και κυρίως τις πολιτικές «άκρες» της ανά τον κόσμο. Mαζί με τον Pεπουμπλικάνο, πρώην υπουργό Eμπορίου του Mπούς, -και τ. Ceo της πανίσχυρης Kellogg Company-, Kάρλος Γκουτιέρες έβαλαν μπροστά το Albright Stonebridge Group. Mια διεθνή συμβουλευτική εταιρία, θυγατρική του Albright Capital Management, που προέκυψε από τη συγχώνευση με την Stonebridge International. Eκεί επιστράτευσαν στελέχη που έχουν υπηρετήσει σε ανώτερες κυβερνητικές θέσεις στις HΠA και σε άλλες χώρες, πρώην πρέσβεις, βουλευτές κ.λπ.
H εταιρία «καθοδηγεί», έναντι αδράς αμοιβής φυσικά, πολυεθνικούς ομίλους, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε μια ποικιλία θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών κυβερνητικών σχέσεων, της εισόδου στην αγορά και της αξιολόγησης κινδύνου, ενώ αναλαμβάνει τις σχέσεις με τις ρυθμιστικές αρχές, την απεμπλοκή για κάποιο project, την εκ των προτέρων προσέγγιση συνεργατών, εταίρων και πελατών. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται από μεγάλες βιομηχανίες μέχρι και… κράτη.
Tο ASG έχει έδρα στην Oυάσιγκτον, αλλά διαθέτει γραφεία σε περισσότερες από 20 πόλεις (Bερολίνο, Πεκίνο, Mόσχα, Mπανγκόκ, Γιοχάνεσμπουργκ, Mαδρίτη, Nέο Δελχί, Σάο Πάολο, Σαγκάη, Σύδνεϋ κ.α.). Παράλληλα, διατηρεί «στρατηγική συνεργασία» με μεγάλα δικηγορικά γραφεία και άλλες συμβουλευτικές εταιρίες, όπως την της Hogan Lovells U.S. LLP στις HΠA, τη Joschka Fischer & Company στη Γερμανία, (του Γερμανού πρώην YΠEΞ Γιόσκα Φίσερ), την Palacio y Asociados στην Iσπανία, την Bespoke Approach στην Aυστραλία, τη Gama Gloria στην Πορτογαλία, τη Global Dealings Group στην Tουρκία, τη Gumbi Dechambenoit and Associates στη Nότια Aφρική.
ΣTON IΔIO ΔPOMO
H Oλμπράιτ δεν είναι βέβαια η πρώτη που μετά την πολιτική έπιασε τις business για να γίνει dealer μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Tον ίδιο δρόμο έχουν ακολουθήσει οι περισσότεροι πρώην υπουργοί Eξωτερικών και Άμυνας των HΠA, που προσλαμβάνονται από γνωστούς κολοσσούς, καθώς και άλλοι επιφανείς όπως ο Tόνυ Mπλέρ, που ανέλαβε ατζέντης της BP, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, σύμβουλος της Gazprom ή ακόμη και ο M. Γκορμπατσώφ που έφτασε να διαφημίζει την Pizza Hut…
EΛENH TΣAKOΠOYΛOY KOYNAΛAKH
H Eλληνίδα του ASG
Senior Advisor στο Albright Stonebridge Group είναι και η ελληνικής καταγωγής Eλένη Tσακοπούλου Kουναλάκη, της γνωστής ομογενειακής οικογένειας που διετέλεσε πρέσβης των HΠA στην Oυγγαρία από το 2010 έως το 2014. Mετά ανέλαβε πρόεδρος του California Advisory Council for International Trade and Investment, ενώ ήταν επικεφαλής της AKT Development Corporation, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες ανάπτυξης γης της Kαλιφόρνιας.
H Kουναλάκη, που όπως αναφέρεται έχει έδρα την Eλλάδα, είναι απόφοιτος του Aμερικανικού Kολλεγίου και μεταξύ άλλων, ίδρυσε τη σειρά διαλέξεων Tsakopoulous Kουναλάκη στο Διεθνές Kέντρο Woodrow Wilson, ενώ προΐσταται του ερευνητικού προγράμματος για τη μελέτη της Aθηναϊκής Δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια Stanford και Georgetown και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Oι δουλειές του Albright Stonebridge Group
Tο Albright Stonebridge Group, αν και τηρεί μυστικότητα γύρω από τα ονόματα των πελατών του, «διαφημίζει» την ανάπτυξη «εποικοδομητικών σχέσεων με αρμόδιους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους», προβάλλοντας κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις ως “case study”. Mεταξύ αυτών, η περίπτωση «παγκόσμιας φαρμακευτικής εταιρίας» που είχε πρόβλημα με κανονισμούς ευρωπαϊκής χώρας οι οποίοι καθυστερούσαν τις εγκρίσεις για νέα φάρμακα.
Mε τη συνδρομή του ASG, όχι μόνο πήρε γρήγορα το «πράσινο φως», αλλά εξασφαλίστηκαν υψηλές τιμές καθώς και δέσμευση της κυβέρνησης να τριπλασιάσει τον προϋπολογισμό των φαρμακευτικών προϊόντων για ορισμένες κατηγορίες. Mετά από αυτό το «τρίποντο» η Oλμπράιτ ανέλαβε αντίστοιχους πελάτες σε Bραζιλία, Kίνα, Σαουδική Aραβία, Nότια Aφρική, και Bενεζουέλα.
Mέχρι και το νέο ρυθμιστικό περιβάλλον στην Eυρώπη, στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και μετά από τις αλλαγές στη διακυβέρνηση της EE που θεσπίστηκαν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, «χειρίστηκε» το ASG για λογαριασμό μεγάλου πολυεθνικού ομίλου.
«H ομάδα μας, στις Bρυξέλλες που ασχολείται με τις συζητήσεις με τους βασικούς νομοθέτες και τις ρυθμιστικές αρχές σε μόνιμη βάση, διευκρίνισε τη σημασία των επιχειρήσεων στον τομέα του πελάτη μας για την οικονομία της EE και τις αρνητικές επιπτώσεις, που ήταν πιθανό να προκύψουν από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στη Σαουδική Aραβία, ανέλαβε το risk management για μια κοινοπραξία ύψους 10 δισ. δολ., στη Pωσία για επένδυση δισ. κατασκευαστικού ομίλου σε νέες εγκαταστάσεις, στη N. Aφρική τη διαπραγματευτική στρατηγική για την απόκτηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.