Bαρδινογιάννης, Statoil και Noble Energy θέλουν κοινοπραξία με τα EΛΠE
Oι νέοι διαγωνισμοί για να βρεθούν οι 5 «νέοι Πρίνοι» στην Eλλάδα. Δημιουργείται ο Eθνικός Φορέας Yδρογονοανθράκων
Σε αναζήτηση συνεταίρων για τη διεκδίκηση των πρώτων πετρελαϊκών παραχωρήσεων βρίσκεται η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. Τα στελέχη του ελληνικού ομίλου έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν μέσω κοινοπραξιών μερίδιο στο κομμάτι των διαγωνισμών, που θα γίνουν για τις πετρελαϊκές παραχωρήσεις και δεν θέλουν να μείνουν εκτός παιχνιδιού.
Η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση του φορέα για τη διενέργεια των πρώτων παραχωρήσεων και μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος. Ωστόσο, οι μνηστήρες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και να χτυπούν την πόρτα του ελληνικού ομίλου ,καθώς θεωρούν ότι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες στην περιοχή και πρέπει να κινηθούν δυναμικά. Ενδιαφέρον παρουσιάζεται τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες επιχειρήσεις Πιο συγκεκριμένα, από τη χώρα μας ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τον όμιλο Βαρδινογιάννη που συμμετείχε στη διαβούλευση και κατέθεσε προτάσεις για τη δημιουργία του φορέα. Εκτός από τις ξένες εταιρίες, που έχουν κάνει διερευνητικές κινήσεις ξεχωρίζουν η νορβηγική Statoil και η Noble Energy, που έχει κερδίσει τους διαγωνισμούς σε Ισραήλ και Κύπρο.
Η Statoil, ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα μας αναπτύσσοντας τον αγωγό φυσικού αερίου Trans Andriatic Pipeline, γνωστότερο και ως TAP. Πηγές της νορβηγικής εταιρείας αναφέρουν ότι, εφόσον ξεκινήσει από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης νέος γύρος παραχωρήσεων, η Statoil θα ενδιαφερθεί, ενώ έχει ήδη εστιάσει το ενδιαφέρον της στην περιοχή του Ιονίου. Σημειώνεται ότι η Statoil είναι η 11η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο και δραστηριοποιείται στην έρευνα, την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διύλιση και την εμπορία πετρελαίου και των παραγώγων του. Στον τομέα της έρευνας έχει ερευνήσει και αναπτύξει κοιτάσματα αργού και φυσικού αερίου στη Νορβηγία, αλλά και σε άλλες περιοχές, ενώ συμμετέχει και στο Κονσόρτιουμ εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Sach Deniz 2 στο Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η κυβέρνηση προσδοκά ότι μέσω των νέων διαγωνισμών και των ερευνών που θα ξεκινήσουν θα βρεθούν έως 5 νέοι Πρίνοι με προσδοκώμενα έσοδα της τάξης των 10 έως 15 δισ. δολάρια για το Δημόσιο σε βάθος χρόνου. Οι περιοχές ενδιαφέροντος που θα παραχωρηθούν μέσω των διαγωνισμών θα αφορούν στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο, πιθανόν και κάποιες άλλες χερσαίες περιοχές, όπως Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Θράκη.
Η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες ότι η παραγωγή πετρελαίου από τους πρώτους γύρους παραχωρήσεων μπορεί να φτάσει τα 7 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως.
Ο φορέας
Ο Εθνικός Φορέας Υδρογονανθράκων, θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και 100 % συμμετοχή του Δημοσίου. Η δραστηριότητα της εταιρείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
– Τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
– Τη διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, τη συλλογή επεξεργασία και αποτίμηση των δεδομένων από τις έρευνες που έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον, την υποβολή εισηγήσεων προς την πολιτική ηγεσία για τις περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνα.
– Την προετοιμασία και διεξαγωγή των διαγωνισμών για την προσέλκυση πετρελαϊκών εταιρειών που θα αναλάβουν τις έρευνες. Ένα θαλάσσιο κοίτασμα του μεγέθους του Πρίνου (περίπου 100 εκατ. βαρέλια) απαιτεί επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για την ανακάλυψη και ανάπτυξή του, οι δαπάνες παραγωγής για 25 χρόνια είναι 1,5 δισ., τα έσοδα συνολικά είναι 7.5 δισ. δολάρια και οι φόροι που εισπράττει το Δημόσιο 3 δισ. δολάρια.
– Εκτός από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο, από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια έχουν ανακαλυφθεί δύο μικρά κοιτάσματα πετρελαίου στο Κατάκολο και ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στην Επανομή.
– Η Ελλάδα σήμερα αποτελεί θλιβερό παράδειγμα προς αποφυγή σε παγκόσμιο επίπεδο, κράτους που δεν διαθέτει φορέα για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του και την προστασία του περιβάλλοντος και του ενεργειακού του πλούτου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Oι μέχρι τώρα γεωτρήσεις
Η πρώτη απόπειρα, για να βρεθεί πετρέλαιο στην Ελλάδα έγινε στις αρχές του περασμένου αιώνα στη Ζάκυνθο από Άγγλους ερευνητές, χωρίς η πρώτη γεώτρηση να φέρει αποτελέσματα. Η επόμενη γνωστή προσπάθεια εντοπίζεται το 1938 από Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία σε περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, ενώ την ίδια εποχή μια ξένη εταιρεία πραγματοποίησε τρεις γεωτρήσεις στον Έβρο.
Το 1960, ξεκίνησαν εκτεταμένες και συστηματικές γεωλογικές, γεωφυσικές και γεωτρητικές εργασίες, ενώ παράλληλα εταιρείες όπως η BP και η ESSO παίρνουν άδειες για ξεχωριστές έρευνες.
Την περίοδο της δικτατορίας, και ειδικότερα από το 1972 μέχρι και το 1974, εκδηλώθηκε εκ νέου ενδιαφέρον από ξένες κυρίως εταιρείες για περιοχές του Αιγαίου, τον Άγιο Ευστράτιο και τη Λήμνο, ως την Κω και την Κάρπαθο, με τη συμμετοχή εταιρειών όπως η Texaco και η Chevron. Το 1974 εντοπίστηκε και το πρώτο εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα στον Πρίνο.
Ακολούθησαν δύο γύροι παραχωρήσεων πριν από τις εκλογές του 1981 (Agip για τους Παξούς, Shell για τον Θερμαϊκό και Sunmark για το δέλτα του Νέστου).
Το 1982 ανακαλύφθηκε και το οριακά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα στο Κατάκολο και το 1989 το κοίτασμα φυσικού αερίου της Επανωμής.
Απ’ όλες αυτές τις προσπάθειες, είτε γιατί οι έρευνες δεν έφεραν αποτέλεσμα, είτε γιατί δεν υπογράφηκαν καν συμβάσεις, μόνον ο Πρίνος παρήγαγε ελληνικό πετρέλαιο.