Με προίκα 10 κρατικές επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες και ποσοστά στρατηγικού ενδιαφέροντος αλλά και ευαίσθητων ΔΕΚΟ, όπως το 17% της ΔΕΗ, ξεκινά τη λειτουργία της η “Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών”, η νέα θυγατρική που συστήνεται κάτω από την ομπρέλα του υπερ-Ταμείου
Οι οργανισμοί αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ), ο οργανισμός διαχείρισης του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ), τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΑΘ, η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό, η Κτιριακές Υποδομές και η ΔΕΗ είναι μερικές από τις εταιρείες που θα ενταχθούν στο νέο υπερ-ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με ένα από τα παραρτήματα που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, οι συγκεκριμένες εταιρείες θα μπουν σταδιακά υπό την ομπρέλα της Εταιρείας Δημόσιων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ) που ιδρύεται με το πολυνομοσχέδιο.
Κατά τον κ. Χουλιαράκη, οι πέντε πρώτες εταιρείες θα μεταφερθούν άμεσα και οι υπόλοιπες σταδιακά. Ο ίδιος υποστήριξε πως υπάρχουν και άλλες 19 κρατικές εταιρείες που θα μεταφερθούν στο υπερ-Ταμείο, χωρίς να καταθέσει το σχετικό παράρτημα.
Στη νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών θα μεταβιβαστούν, επίσης, και όλες οι συμβάσεις παραχώρησης των κρατικών εταιρειών του παραρτήματος Δ’, όπως χαρακτηριστικά γράφει το πολυνομοσχέδιο.
Στην πράξη, η μεταβίβαση στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) των 10 αυτών επιχειρήσεων, σημαίνει ότι σε πρώτη τουλάχιστον φάση γλιτώνουν το άμεσο “πωλητήριο”, κάτι που μπορεί όμως να συμβεί σε δεύτερη φάση (π.χ. 2017, 2018), όταν κριθεί ότι οι συνθήκες αξιοποίησης είναι ευνοϊκές, και ανάλογα πάντα με τις αποφάσεις που θα λάβει η διοίκηση του νέου υπερ-Ταμείου.
Η μεταβίβαση στην ΕΔΗΣ θα γίνει αμέσως μόλις καταχωρηθεί το καταστατικό της ΕΔΗΣ στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Η μεταβίβαση των μετοχών των εν λόγω επιχειρήσεων δεν επηρεάζει τους εργασιακούς όρους των υπαλλήλων τους.
Σκοπός της ΕΔΗΣ είναι να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να αυξάνει την αξία τους, να τις διαχειρίζεται επαγγελματικά και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση. Αναφορικά με τις υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις που θα μεταβιβαστούν στην εταιρεία, θα πρέπει να προηγηθεί έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Το ΔΣ της ΕΔΗΣ εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση του βασικού μετόχου (δηλαδή του υπουργού Οικονομικών).
Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται πως υπό τον έλεγχο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, που ιδρύεται με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 40 εκατ. ευρώ, θα προωθείται πλέον το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Στον έλεγχο της νέας εταιρείας μεταβιβάζονται άνευ ανταλλάγματος τρεις άμεσες θυγατρικές και ιδρύεται μία καινούργια: το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ενώ ιδρύεται η Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ)
ΠΙΝΑΚΑΣ
-ΔΕΗ
-ΕΛΤΑ
-ΕΥΔΑΠ
-ΕΥΑΘ
-ΕΛΒΟ
-ΟΑΣΑ
-ΟΣΥ
-ΣΤΑΣΥ (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος Αθηνών Πειραιώς (Η.Σ.Α.Π), Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας, και ΤΡΑΜ)
-ΟΑΚΑ
-Κτιριακές Υποδομές -ΚΤΥΠ, (ο κατασκευαστικός φορέας για όλες τις δημόσιες υποδομές, προήλθε από την ενσωμάτωση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσοκομείων [ΔΕΠΑΝΟΜ] και της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ).