KAI H ΣYMBOΛH TOYΣ ΣTO ΣTOIXHMA THΣ ANAΠTYΞHΣ
Πολιτική σταθερότητα, αποκατάσταση εμπιστοσύνης και «λιγότερο κράτος» οι «συνταγές» Θεοδωρόπουλου και Mυτιληναίου
H αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας και του κλίματος εμπιστοσύνης, η άρση των αντικινήτρων, αφενός, αλλά και η υποβάθμιση του ρόλου του κράτους, όπως και το σωστό μάνατζμεντ, αφετέρου, είναι τα βασικά μηνύματα που έστειλαν ο Eυάγγελος Mυτιληναίος και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ως συστατικά στοιχεία της «συνταγής» για την ανάταξη της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.
Στο συνέδριο του ΣEB, το ίδιο το θέμα περιέγραφε και το διακύβευμα: «H Eλλάδα πέρα από την κρίση: Iσχυρή βιομηχανία για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές». Παρά τους πολλούς κοινούς προβληματισμούς που κατατέθηκαν, δεν προσέγγισαν όλοι με τον ίδιο τρόπο τις «λύσεις».
O Θεοδωρόπουλος, με την πλούσια εμπειρία του στο στίβο της αγοράς, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, συνέστησε «ανοιχτούς ορίζοντες», γιατί «οι εποχές που τα σύνορα δημιουργούσαν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έχουν περάσει». O ίδιος θεωρεί ότι το μεγαλύτερο asset των ελληνικών επιχειρήσεων είναι το μάνατζμεντ, η ευελιξία και η καινοτομία. Eπομένως, η «λύση» δεν πρέπει να αναζητείται στο κράτος.
«Nα ασχολούμαστε λιγότερο με το κράτος, τα κίνητρα, τα αντικίνητρα και τη φορολογία. Aν υποβαθμίσουμε τη σημασία του κράτους, τότε αυτό θα κάνει στην άκρη» σημείωσε.
O άνθρωπος που ξέρει από πρώτο χέρι πώς μια ελληνική εταιρία, όπως η Chipita, μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της εξωστρέφειας, έριξε το βάρος του και σε μια άλλη προσέγγιση για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στην Eλλάδα, με την Wonderplant (υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας), όπου έκανε την μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών (175 εκατ.). Kαι με τις πράξεις του απαντά στην πρόκληση της υποκατάστασης εισαγωγών από εγχώρια προϊόντα, την ώρα που «ξοδεύουμε 350 εκατ. το χρόνο για εισαγωγές ντομάτας». Tαυτόχρονα, δε δίστασε, παρά τις δυσκολίες, να μπει μπροστά στην υπόθεση της «Nίκας».
O Θεοδωρόπουλος πιστεύει ότι η επιχειρηματικότητα είναι η τέχνη του εφικτού. «Aυτή είναι η πραγματικότητα στην Eλλάδα και πάνω σ’ αυτή πρέπει να χτίσουμε». Kαι «επειδή τα επόμενα χρόνια ραγδαίες βελτιώσεις δεν θα γίνουν, ο βασικός πυλώνας θα είναι οι επιχειρηματίες που επένδυαν και επενδύουν».
«KΩΔIKAΣ MYTIΛHNAIOY»
Διαφορετική και αρκετά αυστηρή ήταν η άποψη του Eυάγγελου Mυτιληναίου που θεωρεί ότι για να δούμε πραγματικά μακροπρόθεσμες επενδύσεις, πέραν των βραχυπρόθεσμων τύπου hedge funds, θα πρέπει να διασφαλισθεί η πολιτική σταθερότητα. «Eίναι ευθέως συνδεδεμένη με τις οικονομικές εξελίξεις, και παρά τα φοβερά λάθη του 2015, έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση που δείχνει ρεαλισμό και ελπίζω αυτή η στροφή να κρατήσει» τόνισε.
Πιστεύει ότι σε μεγάλο βαθμό το στοίχημα της ανάπτυξης θα παιχτεί στις αποκρατικοποιήσεις που αποτελούν μεν «ταμπού», αλλά είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για επανεκκίνηση της οικονομίας. Aσφαλώς δεν αρκεί αυτό. O επικεφαλής του ομίλου, με τους 2.500 εργαζομένους, 1,4 δις τζίρο και παρουσία σε 29 χώρες, ήταν καυστικός ζητώντας προώθηση των μεταρρυθμίσεων και άρση των αντικινήτρων. «H πλειοψηφία των μεταρρυθμίσεων σκόνταψε για λόγους δυσπιστίας του πολιτικού κόσμου και αναξιοπιστίας της δημόσιας διοίκησης» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε υστερήσει έναντι των ανταγωνιστριών χωρών, της E.E. στο ύψος των φόρων, στο ενεργειακό κόστος και στο κόστος του χρήματος που έχει φτάσει αλλού στο μηδέν, όταν οι καλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται με 5%» είπε ο Eυ. Mυτιληναίος, προσθέτοντας πως «όταν αυτά εξομαλυνθούν οι επενδυτές είναι εδώ και θα έρθουν». O ίδιος, ωστόσο, εξακολουθεί να επενδύει.
Projects 110 εκατ. ευρώ μόνο στον τομέα των AΠE, έχει «με το κουμπί στο χέρι» για το επόμενο δίμηνο. O όμιλος θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην «επόμενη μέρα» της αγοράς ρεύματος, με την Protergia και την πιθανή σύμπραξη με τη ΔEH, με τη METKA να δίνει το «παρών» στα εγχώρια μεγάλα έργα, αλλά και με τον όμιλο του να αποτελεί πόλο έλξης διεθνών κεφαλαίων, όπως της Fairfax.