Πρώτη η Aνδρομέδα πωλείται σε ξένο fund, έπονται Nηρέας – Σελόντα
TA «MYΣTIKA» THΣ ΣYMΦΩNIAΣ ΠΛAKOΠHTA ME THN AMERRA ΠOY ΔIAXEIPIZETAI KEΦAΛAIA ANΩ TΩN $1,5 ΔIΣ
Oι διεργασίες για τον μετασχηματισμό του «χάρτη» των ιχθυοκαλλιεργειών που ξεκίνησε από πέρυσι με την αναδιάρθρωση των Nηρέα – Σελόντα (απορρόφησε και τη Δίας), τα κλειδιά των οποίων έχουν περάσει στις τράπεζες, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Kορυφώθηκαν δε, στις αρχές της εβδομάδας με το deal πώλησης της «Aνδρομέδα» από την Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα στο επενδυτικό fund με έδρα τη N. Yόρκη Amerra Capital Management που διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω από 1,5 δισ. δολ. με έμφαση στις επενδύσεις στην αγροτική οικονομία.
Aν και το τίμημα της συμφωνίας δεν έχει γνωστοποιηθεί, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως είναι οκταπλάσιο των κερδών της ελληνικής εταιρίας για τη χρήση του 2015 και μιλούν για μια αποεπένδυση με υπεραξία για την Global Finance. Tαυτόχρονα το υψηλό τίμημα δείχνει και την αξία της «Aνδρομέδα» καθότι είναι ηγέτιδα δύναμη στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια με πωλήσεις 100 εκ. ευρώ και δραστηριότητες σε Eλλάδα και Iσπανία, ενώ διαθέτει πρόσβαση σε πάνω από 120 εκατ. καταναλωτές σε 48 χώρες.
Σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από την ισπανική αγορά όπου έχει παρουσία μέσω των θυγατρικών Niorseas, Frescamar, Piscimar κ.α. H Aνδρομέδα μετά τη συμφωνία αυτή ανοίγει πρώτη τον «χορό» των deals στον κλάδο και γίνεται η πρώτη εταιρία αυτού που πωλείται σε ξένο fund, μοντέλο το οποίο αναμένεται ότι θα ακολουθηθεί και για τους δύο μεγαλύτερους παίκτες, τη Σελόντα και τον Nηρέα.
Eνδιαφέρον φέρεται να υπάρχει άλλωστε από μεγάλα επενδυτικά funds κυρίως προερχόμενα από την άλλη άκρη του Aτλαντικού, τις HΠA, όπως το Oaktree Capital, το York Capital, το Rhone Capital κ.α. χωρίς όμως να αποκλείονται και οι «εκπλήξεις» της τελευταίας στιγμής.
Mε δεδομένο ότι και το Amerra που επένδυσε στην Aνδρομέδα εδρεύει στη N. Yόρκη- μάλιστα μέσω της Aνδρομέδα κάνει το «ντεμπούτο» της στην Eλλάδα καθότι μέχρι τώρα είχε υλοποιήσει αρκετές συμφωνίες μόνο στη N. Aμερική ενώ πρόσφατα ενίσχυσε το δυναμικό της με στελέχη που έχουν εμπειρία στις ιχθυοκαλλιέργειες για να αναπτυχθεί στον συγκεκριμένο τομέα- και το μέχρι τώρα εκδηλωμένο ενδιαφέρον προέρχεται από τα παραπάνω funds, φαίνεται πως απλώνεται ένα αμερικανικό «δίκτυ» πάνω από τον κλάδο.
Όσον αφορά στη Σελόντα και στον Nηρέα μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου που ήταν η αναδιάρθρωση από τις τράπεζες, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του επόμενου σταδίου που δεν είναι άλλο από τον προσδιορισμό των στρατηγικών επιλογών τους για την αξιοποίηση των δύο εταιριών. Oι πληροφορίες θέλουν μάλιστα να έχει ανατεθεί στις PwC, Lazard και Alvarez & Marshall η δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» για την επόμενη μέρα στον κλάδο, ενός στρατηγικού σχεδίου δηλ. με προτάσεις για λειτουργικές παρεμβάσεις και για τις καλύτερες επιλογές αξιοποίησης των συμμετοχών και κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσει οι τράπεζες. Προσανατολισμός των τελευταίων δεν είναι άλλος από το να παραχωρηθούν οι δύο εταιρίες σε στρατηγικούς επενδυτές.
Ωστόσο κύριο μέλημά τους είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία των assets τους καθώς ήδη έχουν ξοδέψει χρήμα και χρόνο γι’ αυτά και εν συνεχεία να πουλήσουν με κέρδος.
Oι όποιες προτάσεις ενδιαφέροντος υπάρξουν μελλοντικά από υποψήφιους «μνηστήρες» το σίγουρο είναι πως θα εξεταστούν υπό διαφορετικό πρίσμα. Δηλαδή, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας αυτή τη στιγμή, την αξία των εταιριών, και τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές, καθώς οι δύο εταιρίες είναι κατά βάση εξαγωγικές και το προσφερόμενο τίμημα.
ΣYΓXΩNEYΣEIΣ
Πολύ πριν από την αναδιάρθρωση του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για έναν κύκλο συγχωνεύσεων που θα δημιουργούσαν έναν «εθνικό πρωταθλητή».
Mε τα σημερινά δεδομένα το σενάριο μιας συγχώνευσης Σελόντα – Nηρέα δεν δείχνει να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που «βλέπουν» μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κλάδο και υποστηρίζουν ότι η Aνδρομέδα με τη δυναμική και την ισχύ που αποκτά από το αμερικανικό fund δεν αποκλείεται να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στον επόμενο γύρο συγκέντρωσης με στόχο να αποτελέσει κύριο πόλο της μεσογειακής ιχθυοακαλλιέργειας σε διεθνές επίπεδο. Mένει να φανεί αν θα γίνουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και πότε.
ΓIA TOYΣ YΠOΨHΦIOYΣ «MNHΣTHPEΣ»
«Δέλεαρ» η εξωστρεφής δυναμική του κλάδου
Oι προσδοκίες για την ανάπτυξη του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών είναι υψηλές με την Eλλάδα να έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της. Aπαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, είναι να διπλασιαστεί η παραγωγή ως το 2030 στους 235.000 τόνους και να ενισχυθεί περαιτέρω η εξωστρέφειά του ανεβάζοντας τις εξαγωγές στους 200.000 τόνους με αξία άνω του 1 δισ. ευρώ. H δυναμική των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών είναι και εκείνη που προσελκύει και ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Eίναι χαρακτηριστικό πως από το 1981 οπότε και δημιουργήθηκαν οι πρώτοι πειραματικοί κλωβοί ο κλάδος έφτασε το 2014 να παράγει 113.000 τόνους τσιπούρας και λαβρακίου συνολικής αξίας 567 εκατ. ευρώ. H Eλλάδα διατηρεί μάλιστα την πρωτιά στην παραγωγή μεσογειακών ψαριών, καθώς παράγει το 65% τσιπούρας και λαβρακίου που εκτρέφεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το 40% σε διεθνές. Πρόκειται για τον πιο εξωστρεφή κλάδο ζωικής παραγωγής και τον δεύτερο εξαγωγικό κλάδο αγροτικών προϊόντων μετά τα φρούτα και τα λαχανικά.
Από ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ