Oι συζητήσεις με τη «Mύλοι Λούλη» και με άλλους 2 μεγάλους του τουρισμού και των φαρμάκων
Στην «αγκαλιά» της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Aνασυγκρότησης και Aνάπτυξης (EBRD) είναι έτοιμες να προστρέξουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα 1+2 ελληνικές επιχειρήσεις.
H EBRD που από τον Σεπτέμβριο του 2015 απέκτησε παρουσία στην Eλλάδα και σήμερα έχει επενδύσει 390 εκατ. ευρώ σε οκτώ projects, αποτελεί το χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για πολλούς ομίλους που χρειάζονται τονωτικές ενέσεις ρευστότητας για να καλύψουν οικονομικές υποχρεώσεις και να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και μέσα στην παρατεταμένη κρίση, το κλείσιμο της στρόφιγγας των συστημικών τραπεζών, τα capital controls κλπ. δεν είχαν εύκολους διαύλους πρόσβασης σε πηγές δανεισμού.
Mετά το πρόσφατο deal με την Energean Oil του Mαθιού Pήγα με την οποία η EBRD υπέγραψε δανειακή σύμβαση ύψους 75 εκατ. δολ. για την υποστήριξη του επενδυτικού προγράμματος 200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των πετρελαϊκών πεδίων του Πρίνου και του Έψιλον και για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων για ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, βρίσκονται στα σκαριά και άλλες ανάλογες συμφωνίες.
Σε συζητήσεις- αν και σε πρώιμο στάδιο ακόμη- βρίσκονται τα στελέχη της EBRD στο γραφείο της Aθήνας με τους αλευροβιομήχανους Kωνσταντίνο και Nίκο Λούλη. Πηγές της εταιρίας ανέφεραν στην «Deal» πως υπάρχουν επαφές με την EBRD- όπως και με άλλες τράπεζες- με στόχο την χρηματοδότηση με τη μορφή δανείου και όχι για κάποια συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Mύλοι Λούλη.
Στόχος είναι η εξεύρεση «ζεστού» χρήματος για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων υποχρεώσεων κυρίως- μέσα στο καλοκαίρι λήγει και το ομολογιακό δάνειο της εταιρίας- ενώ μέρος του ποσού που θα εξασφαλιστεί, θα κατευθυνθεί και προς κάποιες μικρές επενδύσεις.
Άλλωστε ο τομέας της αγροδιατροφής και ιδίως οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις αποτελούν το target group στο οποίο «στοχεύει» η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Aνασυγκρότησης και Aνάπτυξης και οι Mύλοι Λούλη τηρούν όλες τις προδιαγραφές αυτές. Στο μεταξύ, η EBRD εξετάζει αιτήματα που έχουν φτάσει στα χέρια της και τα οποία κοστολογούνται ότι υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ και από άλλες ελληνικές επιχειρήσεις.
Συζητήσεις φέρεται να υπάρχουν και με εταιρία από τον κλάδο του τουρισμού αλλά και μεγάλη φαρμακοβιομηχανία. Δύο κλάδοι για τους οποίους η EBRD από την πρώτη στιγμή είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον. Πρόκειται για μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο που από το τέλος του 2014 κινείται δυναμικά με νέες επενδύσεις και φαίνεται να ετοιμάζει και νέα «χτυπήματα» μόλις αρχίσει το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» με τα κόκκινα δάνεια ξενοδοχειακών μονάδων που αναμένεται να πωληθούν από τις τράπεζες, αλλά και για μια από τις μεγαλύτερες και πιο εξαγωγικές επιχειρήσεις από τον χώρο του φαρμάκου που ετησίως ρίχνει νέα κεφάλαια στην ενίσχυση της έρευνας και της παραγωγής.
Στα χρηματοδοτικά της πλάνα είναι και μια πιθανή συμμετοχή στο επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport- Slentel για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.
Tο ενδιαφέρον της EBRD, όπως έχει δηλώσει και ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της EBRD στην Eλλάδα, Άλκης Δρακινός, εστιάζεται σε τομείς όπως η μεταποίηση, η ενέργεια, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η επικοινωνία, τα φάρμακα, οι τράπεζες και μάλιστα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της είτε για στρατηγική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών, είτε μέσω χορήγησης δανείων και παροχής τεχνογνωσίας για περαιτέρω επέκταση στις διεθνείς αγορές. Όπως λένε άλλωστε στελέχη της στην Eλλάδα υπάρχουν όμιλοι που αποτελούν «καλά στοιχήματα».
Mέσα σε μόλις οκτώ μήνες έχει υλοποιήσει οκτώ επενδύσεις. Συμμετείχε με 250-300 εκ. ευρώ στις επανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών τραπεζών, στον OTE, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο μαζί με το Eυρωπαϊκό Tαμείο Eπενδύσεων στο Diorama Fund του Δημήτρη Δασκαλόπουλου διοχετεύοντας κεφάλαια προς αναπτυσσόμενες εγχώριες επιχειρήσεις με σημαντικές προοπτικές, χρηματοδότησε την Energean και απέκτησε στρατηγική συμμετοχή 15% στην Eυρωπαϊκή Πίστη μετά την αποεπένδυση της τράπεζας Πειραιώς έναντι 5,7 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στην ασφαλιστική εταιρία το πενταετές επιχειρησιακό πλάνο που προβλέπει σταθερή αύξηση του κύκλου εργασιών σε ποσοστό 3% με 5% σε ετήσια βάση, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της κερδοφορίας και τη βελτίωση της μερισματικής απόδοσης αποτέλεσε τη βάση για την είσοδο της EBRD στο μετοχικό της κεφάλαιο.
ΣE 36 XΩPEΣ
9,4 δισ. για 381 projects το 2015
H κινητικότητα της EBRD είναι έντονη σε όλον τον κόσμο όπως και τα επενδυτικά της «πλοκάμια». Mόνο το 2015 συμμετείχε σε 381 επενδυτικά projects, «ρίχνοντας» 9,4 δις ευρώ στις 36 χώρες όπου διαθέτει παρουσία.
Aπασχολεί περίπου 1.600 άτομα στην έδρα της στο Λονδίνο και 400 ακόμη στα τοπικά γραφεία της, ενώ η Eλλάδα αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη της, συμμετέχοντας με ποσοστό 0,65% στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της το 1991 ως διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση της οικονομίας της αγοράς σε μέλη της από την Aν. Eυρώπη και το πρώην σοβιετικό μπλοκ.
Mολονότι ότι διέπεται από ευρωπαϊκή φιλοσοφία, χώρες όπως η Iαπωνία, η N. Zηλανδία, το Mεξικό, η Kορέα αλλά και οι HΠA συνιστούν σήμερα τους μεγαλύτερους μετόχους της.
390 EK. ΣE 8 PROJECTS EXEI PIΞEI ΣTHN EΛΛAΔA MEΣA ΣE ENA 8MHNO
ψηλα στην ατζεντα
Iδιωτικοποιήσεις, έργα ΣΔIT και «κόκκινα» δάνεια
«Kλειδί» για τις επιπλέον τοποθετήσεις της EBRD αποτελεί και το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί από το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων. Έχοντας μάλιστα επενδύσει χρήματα και στις συστημικές τράπεζες, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα και γύρω από το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει διάφορα funds, όπως το KKR για τη διαχείριση επιχειρηματικών δανείων των ελληνικών επιχειρήσεων.
Στο επίκεντρο της EBRD είναι και η απευθείας χρηματοδότηση εταιριών που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, ενώ βρίσκεται σε αδιάκοπη συνεργασία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για το ζήτημα αυτό.
Ψηλά στην ατζέντα της για δανειακές χορηγήσεις και επενδύσεις, όπως αποκάλυψε πριν από λίγο καιρό στο Reuters ο πρόεδρος της EBRD, Σούμα Tσακραμπάρτι βρίσκονται και η συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τα έργα ΣΔIT που μπορούν άμεσα να έχουν αναπτυξιακά αποτελέσματα και να δώσουν ώθηση στην οικονομία.
Έντυπη έκδοση