Έρευνα της PwC
Διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στα μπόνους, το ταλέντο και τους παράγοντες δημιουργίας αξίας έχουν οι θεσμικοί επενδυτές και οι διευθύνοντες σύμβουλοι. Συγκλίνουν ωστόσο στις ηλεκτρονικές απειλές και για το ποιες αγορές θεωρούν σημαντικές.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της νέας παγκόσμιας έρευνας της PwC, περισσότεροι από 7 στους 10 (73%) επενδυτές θεωρούν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να εστιάζουν στη δημιουργία αξίας για τους επενδυτές σε σύγκριση με το 16% των διευθύνοντων συμβούλων, ενώ οι τελευταίοι (76%) και οι επαγγελματίες του επενδυτικού κλάδου (63%) πιστεύουν ότι η επιχειρηματική επιτυχία στο μέλλον δεν θα καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τα κέρδη.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι θεσμικοί επενδυτές είναι πολύ πιο πιθανόν να θεωρούν ότι τα μη επαρκή κίνητρα απόδοσης αποτελούν εμπόδιο στο μετασχηματισμό της εταιρείας από ό,τι οι διευθύνοντες σύμβουλοι. Συγκεκριμένα, οι μισοί από τους θεσμικούς επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα (49%) ανησυχούν γι’ αυτό σε αντίθεση με το μόλις 17% των διευθύνοντων συμβούλων. Όσον αφορά τις αμοιβές, οι θεσμικοί επενδυτές με συμμετοχή στα ίδια κεφάλαια θεωρούν ότι τα μη επαρκή κίνητρα απόδοσης είναι ένα αρκετά σημαντικό θέμα.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) των διευθύνοντων συμβούλων αντιμετωπίζουν την έλλειψη βασικών δεξιοτήτων ως απειλή για την επιχειρηματική ανάπτυξη σε αντίθεση με το 48% των επαγγελματιών του κλάδου επενδύσεων.
Σύμφωνα με την PwC, η απόκλιση που παρατηρείται μεταξύ των απόψεων των διευθύνοντων συμβούλων και των επαγγελματιών του κλάδου επενδύσεων θα μπορούσε να αποδοθεί σε τρεις αιτίες:
– Χάσμα πληροφόρησης: Οι εταιρείες και οι θεσμικοί επενδυτές δυσκολεύονται να συμφωνήσουν στο ποιες πληροφορίες απαιτούνται για τη διαμόρφωση ορθών αποφάσεων
– Χάσμα κατανόησης – οι θεσμικοί επενδυτές και οι διευθύνοντες σύμβουλοι μπορεί με τα ίδια δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους να βγάζουν διαφορετικά συμπεράσματα.
– Χάσμα αντίληψης – Μπορεί οι θεσμικοί επενδυτές να έχουν στη διάθεσή τους τα δεδομένα, αλλά να μην αποδίδουν σε αυτά την ίδια σημασία με τους διευθύνοντες συμβούλους.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και πολλοί τομείς στους οποίους οι απόψεις των θεσμικών επενδυτών και των διευθύνοντων συμβούλων συγκλίνουν, όπως, για παράδειγμα, στο ότι αναγνωρίζουν τις ίδιες μεγάλες αγορές – ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και την Κίνα- ως αγορές- κλειδιά για τη μελλοντική ανάπτυξη των εταιρειών.
Άλλο σημείο σύγκλισης αποτελεί η διαπίστωση ότι οι μισοί (53%) από τους επαγγελματίες του κλάδου επενδύσεων και τους διευθύνοντες συμβούλους πιστεύουν ότι αποστολή μίας εταιρείας είναι να προσφέρει αξία στους πελάτες της.