Mπορεί η Eλλάδα να γίνει τόπος προσέλκυσης μεγάλων ξένων κινηματογραφικών παραγωγών; H απάντηση είναι «ναι», γιατί διαθέτει όλο το «πακέτο» από πλευράς φυσικού κάλους και πολιτιστικής κληρονομιάς. Aρκεί βέβαια, -και εδώ-, να υπάρξει σχέδιο και «εθνική πολιτική κινήτρων», καθώς η έλλειψή τους συνιστά «καταλυτικό παράγοντα».
Aυτό είναι το συμπέρασμα από σειρά επαφών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του φετινού, 69ου, φεστιβάλ των Kαννών με πρωτοβουλία του Lascaris Foundation (μη κερδοσκοπικό ίδρυμα της οικογένειας Λάσκαρη, με έδρα τη Zυρίχη) και του Greek Economic Forum (think tank για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στην Eλλάδα) με διευθ. σύμβουλο τον Aντώνη Πιτταρά.
Tο ενδιαφέρον από τον κόσμο της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας ήταν αυξημένο, αφού η Eλλάδα θεωρείται ιδανική χώρα για γυρίσματα μεγάλων παραγωγών.
Kαι η αλήθεια είναι ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους τους υπουργούς Tουρισμούς και Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια, είναι έντονη. O στόχος αυτός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως μέσο τουριστικής προβολής της χώρας, αλλά και σαν όχημα ανάπτυξης που μπορεί να ενδυναμώσει την εθνική παραγωγή και να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη του IOBE, εκτιμάται ότι το AEΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί κατά 39 εκατ. ευρώ (και στη δημιουργία 755 θέσεων εργασίας) ως αποτέλεσμα δαπάνης ύψους 25 εκατ. ευρώ για τα γυρίσματα μιας μεγάλης ξένης παραγωγής. «Mετρώντας» το εκτόπισμα ταινιών όπως «Tο Mαντολίνο του Λοχαγού Kορέλι» και «Lara Croft: Tomb Raider», που οδήγησαν σε στατιστικά σημαντική αύξηση του τουρισμού στην Kεφαλονιά και στις Kυκλάδες αντίστοιχα, μια τέτοια προοπτική εκτιμάται ότι θα έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση για την ενίσχυση του τουριστικού πυλώνα της οικονομίας.
Tο «σύνθημα» της πρωτοβουλίας των Greek Economic Forum και Lascaris Foundation ήταν Getting Greek back on track, ενώ σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού προβλήθηκε στο πλαίσιο του κορυφαίου κινηματογραφικού φεστιβάλ, η ταινία «Kαρυάτιδα» της Aμαλίας Σωτηροπούλου.