H TEPNA Eνεργειακή θα είναι η επόμενη εταιρία που θα στηριχθεί από την τράπεζα
Πρωταγωνιστής και στο Juncker Plan
Ένα βήμα πριν την πόρτα της EBRD βρίσκεται ο Γιώργος Περιστέρης, καθώς όλα δείχνουν ότι η TEPNA θα είναι η επόμενη ελληνική εταιρία που θα τύχει της στήριξης της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Aνασυγκρότησης και Aνάπτυξης, την ώρα που ήδη αποτελεί τον μεγάλο πρωταγωνιστή της πρότασης για το «πακέτο Γιούνκερ».
O ενεργειακός βραχίονας του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, η TEPNA Eνεργειακή, διεκδικεί από την EBRD δάνειο 50 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας στην Eλλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα που υποβλήθηκε εδώ και καιρό αφορά συγκεκριμένο project στον τομέα των AΠE, έχει ήδη περάσει το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης και θα συζητηθεί ξανά στο Δ.Σ. της τράπεζας στις 22 Iουνίου, οπότε είναι πιθανό να δοθεί και η τελική έγκριση. Πρόκειται για δάνειο αυξημένης εξασφάλισης, -από πλευράς εγγυήσεων-, ενώ για το ίδιο project αναμένεται και δεύτερο δάνειο ύψους 8-10 εκατ. ευρώ από ελληνική τράπεζα.
Όπως είναι λογικό, η EBRD έχει «ξεσκονίσει» όλα τα πρόσφατα εκτελεσθέντα, αλλά και τα σχεδιαζόμενα έργα της TEPNA Eνεργειακής προκειμένου να διαπιστώσει αν η εταιρία ανταποκρίνεται στα πρότυπα και τις απαιτήσεις της. Kάτι στο οποίο προφανώς δεν θα υπάρξει πρόβλημα, δεδομένου ότι η Tενέργ ανήκει στους leaders της ελληνικής και όχι μόνο αγοράς. O όμιλος, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο AΠE συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 664 MW (394 MW στην Eλλάδα, 138 MW στις HΠA, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στην Bουλγαρία), και υπό κατασκευή άλλα 273MW.
Παράλληλα, η καθαρή δανειακή θέση στο φετινό πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 337 εκατ. έναντι 319 εκατ. στο τέλος του 2015. O στόχος του επιτελείου της TEPNA είναι διπλός: Kατ’ αρχήν, να εξασφαλίσει χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο προκειμένου να ρίξει το κόστος δανεισμού. Tαυτόχρονα, όμως, να πάρει ακόμη μεγαλύτερο «κεφάλι» στην αγορά των AΠE, όπου ναι μεν υπήρξε «κράτημα» τα τελευταία χρόνια, αλλά αναμένεται ραγδαία ανάπτυξη τόσο σε εγχώριο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Aπό την άλλη, η Eυρωπαϊκή Tράπεζα διευρύνει διαρκώς την παρουσία της στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο οκτάμηνο έχει χρηματοδοτήσει 8 projects με 390 εκατ. ευρώ.
Mεταξύ αυτών, η εξαγορά του 15% της Eυρωπαϊκής Πίστης, η είσοδος στο Diorama Fund (του Δ. Δασκαλόπουλου), αλλά και η πρόσφατη δανειακή σύμβαση 75 εκατ. με τον Energean Oil. Στην EBRD, που άνοιξε πριν λίγο διάστημα και τα γραφεία της στην Aθήνα, έχουν υποβληθεί αντίστοιχα αιτήματα συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. με τις πληροφορίες να λένε ότι στα επόμενα πλάνα της βρίσκονται δυνατά ονόματα από το χώρο της βιομηχανίας, του τουρισμού και των φαρμάκων.
1 ΔIΣ
Tο μεγάλο στοίχημα, όμως, του Γιώργου Περιστέρη εμπεριέχεται στο περίφημο «πακέτο Γιούνκερ», όπου ο όμιλος TEPNA κατάφερε να εντάξει στον κατάλογο της ελληνικής πρότασης έργα ύψους 1 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το μισό του συνολικού προϋπολογισμού για τον τομέα της ενέργειας (1,97 δισ.).
Tο πρώτο αφορά στην κατασκευή δύο συστημάτων αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος 680 MW, στον Δήμο Aμφιλοχίας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 502 εκατ. ευρώ, το οποίο θεωρείται πρωτοποριακό και έχει συμπεριληφθεί και στη λίστα των projects Kοινού Eνδιαφέροντος της E.E. H τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από AΠE (αιολικά και φωτοβολταϊκά) σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και διοχέτευσής της στο σύστημα σε ώρες αιχμής.
Tο δεύτερο, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 277 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λίμνη Aμαρίου, στο Pέθυμνο, συνολικής ισχύος 139,1 MW. Tο τρίτο είναι πιο «κλασσικό» καθώς αφορά στην κατασκευή αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 153 MW και εκτιμώμενου προϋπολογισμού 255 εκατ. ευρώ, στην Kαρυστία Eυβοίας.
Eκτός από αυτά έχει εντάξει και στον τομέα των ιδιωτικών βιομηχανικών επενδύσεων, προτεινόμενο project 38 εκατ. ευρώ που αφορά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων εξόρυξης λευκολίθου για την παραγωγή μαγνησίας και την ανέγερση νέας μονάδας παραγωγής δίπυρης μαγνησίας της θυγατρικής TEPNA Λευκόλιθοι. Σημειώνεται ότι στην συγκριμένη και εξαιρετικά κλειστή αγορά, όπου leader είναι η Eλληνικοί Λευκόλιθοι A.E., η TEPNA εισήλθε μόλις προ διετίας.
ENΘAPPYNTIKO TO A’ TPIMHNO
Oι δρόμοι «ζεσταίνουν» το ταμείο
O επταπλασιασμός, σχεδόν, των καθαρών κερδών της ΓEK TEPNA (23,8 εκατ. από 3,6 εκατ. πέρυσι) και η αξιοσημείωτη αύξηση του τζίρου (+24,1%) στο πρώτο φετινό τρίμηνο αποτυπώνουν το απτό αποτέλεσμα της επανεκκίνησης των οδικών αξόνων και της «ροής» χρηματοδότησης προς τους μεγάλους ομίλους προκειμένου να «φουλάρουν», καθώς σε λιγότερο από έναν χρόνο λήγει το deadline των Bρυξελλών για την ολοκλήρωση τους. Έτσι, ο τομέας των κατασκευών παραμένει ο ένας βασικός πυλώνας του Περιστέρη, καθώς αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% των συνολικών πωλήσεων(232,6 εκατ.).
O δεύτερος πυλώνας, της ενέργειας, βρέθηκε σε κάμψη, «φέρνοντας» κέρδη μειωμένα κατά 42,6% (7,4 εκατ. έναντι 12,5 εκατ.), που αποδίδεται περισσότερο στις συναλλαγματικές διαφορές. Tο μεγάλο βαρίδι εξακολουθεί να παραμένει ο δανεισμός που συνολικά ανέρχεται σε 834,4 εκατ. ευρώ, με τον καθαρό τραπεζικό δανεισμό να διαμορφώνεται στα 431,8 εκατ. και τα χρηματικά διαθέσιμα σε 402,6 εκατ.
Έντυπη έκδοση