Την συμβολή τους στο «αναπτυξιακό σοκ» της χώρας θα δώσουν οι εξορυκτικές επιχειρήσεις οι οποίες εξετάζουν projects 2 δισ. για την επόμενη πενταετία.
Αυτό ανέφερε στη γενική συνέλευση του συνδέσμου μεταλλευτικών επιχειρήσεων ο πρόεδρος του κλάδου Αθανάσιος Κεφάλας.
Όπως υποστήριξε ο κ. Κεφάλας, «είναι αναγκαίο να λάβει χώρα ένα αναπτυξιακό σοκ, προκειμένου τα προβλήματα της κρίσης να ξεπεραστούν», και πρόσθεσε: «Οι εξορυκτικές επιχειρήσεις παρέμειναν ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, με σημαντικό ρόλο για την ελληνική περιφέρεια, ενώ παράλληλα αποτελούν ουσιαστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την εθνική οικονομία».
Πραγματοποιώντας τον περυσινό απολογισμό για τον εξορυκτικό κλάδο, ο κ. Κεφάλας τόνισε ότι το 2015 σημειώθηκε διεθνώς κάμψη της ζήτησης, που οδήγησε σε πτώση των τιμών πολλών εμπορευμάτων, ιδιαίτερα των μετάλλων.
Μεγάλος ο ανταγωνισμός
Η έντονη πτώση των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος και η υπερπροσφορά χάλυβα ήταν το χαρακτηριστικότερο γεγονός της αγοράς. Τα ναύλα των θαλάσσιων μεταφορών υποχώρησαν αισθητά. Ετσι, προμηθευτές πρώτων υλών έγιναν ξαφνικά ανταγωνιστικοί σε αγορές στις οποίες δεν είχαν πρόσβαση μέχρι πρότινος, λόγω της απόστασης.
Σε χαμηλές πτήσεις η ελληνική αγορά
Στην εσωτερική αγορά η απορρόφηση πρώτων υλών, μετάλλων και δομικών υλικών ήταν χαμηλή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ζήτηση τσιμέντου στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 2015 κινήθηκε στα επίπεδα του 1962, ενώ στον τομέα της ενέργειας σημειώθηκαν συνεχείς μειώσεις της παραγωγής λιγνίτη, λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, της αυξημένης χρήσης φυσικού αερίου, των εισαγωγών φθηνότερης ενέργειας αλλά και λόγω του υψηλού κόστους εξαγοράς δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα.