Χωρίς επαρκή πρώτη ύλη για τη λειτουργία τους κινδυνεύουν να μείνουν τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα. Οι αγρότες στη Β. Ελλάδα δεν πείστηκαν τελικά να σπείρουν τεύτλα, θεωρώντας «αδύναμα» και ανεπαρκή τα προβλεπόμενα οικονομικά κίνητρα, μετά και το απογοητευτικό 2010, που θεωρήθηκε ως η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας, αν όχι των τελευταίων 35 ετών, για το εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών.
Στο σκηνικό αυτό, με τεύτλα σπάρθηκαν φέτος μόνο 50.000-60.000 στρέμματα. Κι αυτό, τη στιγμή που η διοίκηση της βιομηχανίας, δια στόματος του προέδρου της, Χρυσόστομου Γερούκη, ανακοίνωνε στόχο σποράς 150.000 στρεμμάτων τον περασμένο Ιανουάριο, λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της ΑΤΕΒank ότι σχεδιάζει να απεμπλακεί από όλες τις θυγατρικές τού μη χρηματοπιστωτικού τομέα (και άρα και από την ΕΒΖ, στην οποία κατέχει μερίδιο 82,33%).
Η έκταση που τελικά σπάρθηκε μπορεί να αποδώσει παραγωγή μόνο 30.000-40.000 τόνων ζάχαρης, δηλαδή το ένα τέταρτο έως ένα πέμπτο της εθνικής ποσόστωσης των 158.000 τόνων. Τί θα γίνει με τους τόνους που υπολείπονται για την κάλυψη της ποσόστωσης; Θα παραχθούν εκτός Ελλάδας, σε Γαλλία και Γερμανία, για λογαριασμό της ΕΒΖ, με τη μέθοδο του “φασόν”, πριν συσκευαστούν υπό την ετικέτα της εταιρίας και επιστρέψουν και στην ελληνική αγορά, όπου η ετήσια ζήτηση υπολογίζεται σε 320.000 τόνους.
Σύμφωνα με την περιφερειακή επιτροπή Κ. Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, η περιορισμένη σπορά τεύτλων, λόγω και της έλλειψης οικονομικών κινήτρων προς τους αγρότες από την ΕΒΖ, θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας των ζαχαρουργείων Πλατέος, Σερρών και Ορεστιάδας. Και μετατρέπει την ΕΒΖ “από καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία, σε εμπορικό τμήμα εισαγωγής ζάχαρης”.
“Δεν έχει ληφθεί απόφαση για κλείσιμο εργοστασίων”
Πάντως, κύκλοι της διοίκησης της ΕΒΖ διαβεβαίωναν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για κλείσιμο, έστω προσωρινό, των τριών μονάδων. Κατά τους ίδιους, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.
“Οι εταιρίες που θα παράγουν φασόν τη ζάχαρη της ΕΒΖ ζητούν εκατομμύρια ευρώ, ενώ εάν είχαμε αποφασίσει να δώσουμε 800.000 ευρώ στους αγρότες, η ζάχαρη αυτή θα παραγόταν εδώ”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ, Μανόλης Λαγογιάννης, ο οποίος αμφισβητεί αν οι σπαρμένες με τεύτλα εκτάσεις φτάνουν ακόμη και στα 60.000 στρέμματα, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της διοίκησης. Υποστηρίζει δε ότι ήδη “έπιασε δουλειά” και η τράπεζα, που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου για την εξεύρεση αγοραστή του μεριδίου της ΑΤΕ στην ΕΒΖ.
“Την επόμενη εβδομάδα, πιθανώς την Πέμπτη, θα συναντηθούμε με τη διοίκηση της ΕΒΖ για να συζητήσουμε τις εξελίξεις. Πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό ότι για τον καθορισμό του μέλλοντος της ΕΒΖ είναι επιβεβλημένη η διαβούλευση με τους εργαζόμενους. Αλλιώς θα πέσουν μηνύσεις κατά προσώπων”, προειδοποιεί ο κ. Λαγογιάννης.
Υπενθυμίζεται ότι, από τις αρχές της χρονιάς, η διοίκηση της ΕΒΖ είχε κάνει επανειλημμένως εκκλήσεις προς τους παραγωγούς να σπείρουν τεύτλα, με τον κ. Γερούκη να δηλώνει ότι “στατιστικά, δεν υπάρχει πιθανότατα να υπάρχει σύντομα άλλη χρονιά τόσο κακή όσο το 2010”.
Κατά την περσινή καλλιεργητική περίοδο, ο καιρός “χτύπησε” το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών, καθώς οι πολλές βροχές μείωσαν τη στρεμματική απόδοση στους 5,6 τόνους/στρέμμα, έναντι μέσης 6,5 τόνων την προηγούμενη δεκαετία. Σημαντικά μειωμένος ήταν ο λεγόμενος “ζαχαρικός τίτλος” -POL- με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να χάσουν 40 ευρώ ανά στρέμμα, σε σχέση με μια μέση χρονιά!
Το 2011 είναι η τελευταία χρονιά που οι τευτλοπαραγωγοί θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση (34 ευρώ/στρέμμα). Από το 2012 και για την ακόλουθη τετραετία τα τεύτλα θα υπάγονται σε καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης και οι παραγωγοί θα επιδοτούνται με 55-60 ευρώ/στρέμμα.