Τα capital controls, το Brexit και τα έργα της εταιρείας
Η ΓΕΚ-Τέρνα στήριξε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα την περίοδο των capital controls, παρά την κριτική που δέχτηκε από εγχώριους και ξένους μετόχους, δήλωσε κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης.
Επεσήμανε δε ότι η ΓΕΚ-Τέρνα υπήρξε η μοναδική τεχνική εταιρεία που δεν διέκοψε ούτε μείωσε τους ρυθμούς κατασκευής των μεγάλων οδικών έργων.
Ο κ. Περιστέρης υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ για να πάει μπροστά και αναφέρθηκε στις μεγάλες επιπτώσεις που προκαλούν στο επενδυτικό κλίμα, οι συνεχείς μεταβολές στο φορολογικό καθεστώς που όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «ήταν σχεδόν καθημερινές» το 2015.
Για το Βrexit ο επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου δήλωσε πως οι «επιπτώσεις θα είναι κυρίως γεωπολιτικές και όχι στενά οικονομικές καθώς μπορεί να φουντώσουν ορέξεις αποχώρησης και άλλων κρατών – μελών και να υπάρξει αστάθεια”. Ο όμιλος υπογράφει ομολογιακό 200 εκατ. Ευρώ για τις Παραχωρήσεις και αναχρηματοδότηση δανεισμού.
Τέλος του 2015, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ανέρχονταν σε 2,7 δισ. στο οποίο περιλαμβάνεται και η κατασκευή της μονάδας Πτολεμαϊδα 5, συνολικού ύψους 1,4 δισ. Ευρώ, για λογαριασμό της ΔΕΗ που ξεκίνησε.
Στις υπόλοιπες συμβάσεις αναφέρθηκε η κατασκευή μετρητικών σταθμών του αγωγού ΤΑΡ, ύψους 230 εκατ. Ευρώ, σε κοινοπραξία αλλά και η ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος που θεωρείται πρότυπο από πλευράς σχεδιασμού και κατασκευαστικών απαιτήσεων.
Εκτός από τις τρεις συμβάσεις παραχώρησης (Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός και Άξονας Κενρικής Ελλάδας) ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει και στη διαχείριση περίπου 2.159 θέσεων στάθμευσης.
Συμμετέχει επίσης με 70% στην εταιρεία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.
Στην ενέργεια, η εταιρεία δήλωσε ότι προχωρεί η ανάπτυξη επιλεγμένων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κι ενισχύεται η εξωστρέφεια σε ΗΠΑ, Πολωνία και Βουλγαρία.
Η συνολική ισχύς των αιολικών πάρκων του ομίλου ανέρχεται σε 664 MW, ενώ άλλα 124 MW βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής και αδειοδοτείται πάρκο. Πρόσφατα αδειοδοτήθηκε και μεγάλο αιολικό πάρκο, ισχύος 150 MW στο Τέξας των ΗΠΑ.
Ολοκληρώθηκε το αιολικό πάρκο στο νησάκι Άγιος Γεώργιος και σύντομα θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία.
Για τις θερμικές μονάδες παραγωγής ενέργειας του ομίλου, ο κ.Περιστέρης υποστήριξε πως οι ζημιές οφείλονται στις υπάρχουσες εκκρεμότητες με τις ρυθμιστικές Αρχές και κυρίως με το νέο μοντέλο εξασφάλισης διαθεσιμότητας ισχυός.
Ο όμιλος από το 2014 έχει μπει και στην εμπορία ενέργειας με θυγατρικές σε Σερβία και Σκόπια με έσοδα 26 εκατ. Το 2015 έναντι 12 εκατ. Ευρώ το 2014.
Στον τομέα των οδικών έργων ο κ. Περιστέρης είπε πως οι πρόσθετες αποζημιώσεις και πριμ επιτάχυνσης ανέρχονται σε 210 εκατ. ευρώ για τον κατασκευαστή σε Ιόνιο και Άξονα Κεντρικής Ελλάδας και άλλα 31,5 εκατ. Ευρώ για τους παραχωρησιούχους των δύο οδικών αξόνων.
Το πρόσθετο κόστος αποδίδεται από τον επικεφαλής του ομίλου, μεταξύ άλλων, «στην αλλαγή του τρόπου κατασκευής, τα δεκάδες στρέμματα μη απαλλοτριωμένων χώρων, στις εκβιαστικές τιμές που αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε / ενοικιάςουμε εμείς τα οικόπεδα επειδή δεν γίνονταν οι απαλλοτριώσεις. Με βάση συνεχείς αναβολές έχουν προγραμματιστεί δίκες για απαλλοτριώσεις για το 2018».