Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι – Ανησυχούν οι πιστωτές – Το σχέδιο εξυγίανσης
Τα χειρότερα φοβάται η Αγορά, μετά την είδηση ότι η εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε. υπέβαλλε αίτημα υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα [βλ. σχετικά: Αίτηση για το άρθρο 99 από τον Μαρινόπουλο], καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το γεγονός θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» με απρόβλεπτες, ίσως, συνέπειες.
Κι αυτό γιατί, εκτός από την αβεβαιότητα των περίπου 12.500 εργαζομένων της εταιρείας, σίγουρα θα πληγούν άμεσα ή έμμεσα και περίπου 3.000 προμηθευτές της.
Η συζήτηση για την υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο άρθρο 99 αναβλήθηκε για την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο Πρωτοδικείο, εκπρόσωποι πιστωτών, που πληροφορήθηκαν ότι συζητείτο η υπόθεση, υπέβαλαν αίτημα αναβολής, ώστε να ασκήσουν κύριες παρεμβάσεις με αίτημα την απόρριψη της αίτησης.
Μετά την εξέλιξη αυτή, το δικαστήριο ανέβαλε τη συζήτηση για την 1η Ιουλίου, προκειμένου να κληθούν στη συζήτηση βασικοί πιστωτές της εταιρείας, όπως επίσης το ΙΚΑ και το Δημόσιο. Με εντολή επίσης του δικαστηρίου, δεν θα μπορούν να γίνουν αναγκαστικές εκτελέσεις στην Μαρινόπουλος έως την Παρασκευή [βλ. σχετικά: Μαρινόπουλος: Προστασία έως 1η Ιουλίου].
Εργαζόμενοι: Δεν κάνουμε βήμα πίσω
Να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και να μην γίνει κούρεμα στον μισθό τους ζητούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις έξω από τα κεντρικό της εταιρείας στον Άλιμο.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και έξω από το σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» στην οδό Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία απασχολεί 2.000 εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα.
«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν κάνουν βήμα πίσω, πάνω στα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν μια σειρά από άλλες εταιρείες και τα κέρδη τους είναι τεράστια. Άρα σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας στην Β. Ελλάδα Ηλίας Τζίνας, για να συμπληρώσει:
«Εμείς δεν έχουμε να πάρουμε μισθούς προηγούμενων χρόνων, καθώς είμαστε πληρωμένοι και για τον Μάιο. Η μόνη μας εκκρεμότητα είναι ο μήνας Ιούνιος που τελειώνει σε λίγες ημέρες και το επίδομα αδείας. Όμως η εταιρεία μπορεί να απαντήσει σε αυτά με κούρεμα. Πράγμα που ούτε θέλουμε να το σκεφτούμε. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μπροστά και μας περιμένουν δύσκολες ημέρες».
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Γιάννη Κοντογιάννη, εργαζόμενου και μέλος του σωματείου, που επισήμανε πως «τώρα πρέπει να φανούμε δυνατοί. Πρέπει να απαντήσουμε με βάση τα συμφέροντά μας. Δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε όπως άλλες εποχές που δεν είχαμε συμμετοχή στους αγώνες. Τώρα πρέπει όλοι να πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας».
Στην Αττική, εργαζόμενοι αναμένεται να συγκεντρωθούν εκ νέου σήμερα έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στην οδό Αγίου Δημητρίου 63, στον Άλιμο, στις 11 το πρωί.
Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, θα γίνουν δύο συγκεντρώσεις: στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία» και στην Ευκαρπία.
Παρόμοιες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται στο Ηράκλειο, τα Χανιά, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις.
Για την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι της Βόρειας Ελλάδας προγραμματίζουν πορεία διαμαρτυρίας, με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και για την Παρασκευή γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Το σχέδιο εξυγίανσης
Κανένα κούρεμα οφειλών και εξόφληση των υποχρεώσεών της ύψους 1,324 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε χθες η Μαρινόπουλος προς το δικαστήριο, για να εκκινήσει η διαδικασία εξυγίανσης και να υπαχθεί στο άρθρο 99.
Η εταιρεία δηλώνει ότι επιθυμεί να προχωρήσει σε σταδιακή (σε βάθος 15ετίας) ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών της και πάσης φύσεως υποχρέσή της, ώστε να καταλήξει οικονομικά βιώσιμη.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο εξυγίανσης που κατατέθηκε στο δικαστήριο, προβλέπονται της εξής:
– Αποπληρωμή των εργαζομένων σε 1 έτος
– Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΙΚΑ) σε 180 μηνιαίες δόσεις
– Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (Λοιπά Ταμεία) σε 180 μηνιαίες δόσεις
– Ελληνικό Δημόσιο σε 180 μηνιαίες δόσεις
– Προμηθευτές / λοιποί πιστωτές, σε 15 έτη
– Αντίστοιχα οι οφειλές προς τις τράπεζες, με βάση το σχέδιο είναι να αποπληρωθούν σε βάθος 15ετίας με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, επιτόκιο Eur 3M + 3%.
– Μηδενικό κούρεμα οφειλών
Οι υποχρεώσεις της εταιρείας
Όπως προκύπτει από το ισοζύγιο της εταιρείας (Δεκέμβριος του 2015), οι υποχρεώσεις της προς όλους του πιστωτές της και προς το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται στα 1,324 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο ανέρχονται αθροιστικά σε 100,839 εκατ. ευρώ (σε ΔΟΥ είναι 49,073 εκατ. ευρώ και 51,765 εκατ. ευρώ προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς).
Προς τους εργαζόμενους οφείλει ποσό 4,289 εκατ. ευρώ και προς τους Ενέγγυους πιστωτές (εμπράγματων εξασφαλίσεων) ήτοι δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις οι οφειλές ανέρχονται σε 126,679 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή προς ανέγγυους πιστωτές οφείλει αθροιστικά 1,092 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα τα δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις ανέρχονται σε 211,072 εκατ. ευρώ, σε Leasing 159,018 εκατ. ευρώ και σε προμηθευτές & λοιπούς πιστωτές (χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις) 722,783 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η εταιρεία έχει απαιτήσεις ύψους 498,39 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό των οποίων είναι από πελάτες, μακροπρόθεσμες απαιτήσεις κατά συνδεδεμένων επιχειρήσεων αλλά και από το Ελληνικό Δημόσιο και από λογαριασμούς διαχείρισης προκαταβολών και πιστώσεων.
Η πρόβλεψη για τα οικονομικά μεγέθη
Με βάση πάντα την πρόταση που έχει κατατεθεί για εξυγίανση της εταιρείας, προβλέπεται πως οι πωλήσεις από 1,227 δισ. ευρώ την πρώτη περίοδο που θα τρέξει το σχέδιο θα ανέλθουν στα 1,766 δισ. ευρώ την 15η περίοδο, τα EBITDA από -13,009 εκατ. ευρώ την πρώτη περίοδο θα αγγίξουν τα 184,369 εκατ. ευρώ την 15η περίοδο, και τα αποτελέσματα προ φόρων από ζημιές 60,487 εκατ. ευρώ την πρώτη περίοδο θα ανέλθουν σε κέρδη 152,736 εκατ. ευρώ την 15η περίοδο.
Περιουσιακά στοιχεία προς εκποίηση
Η αξία των παγίων και κινητών περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης ανέρχεται σε 50,405 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το capital.gr, ενώ το σχέδιο προβλέπει την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων αξίας 8,318 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι συμμετοχές της στο σούπερ μάρκετ Ξυνός, σούπερ μάρκετ Πειραϊκό, OK Anytime Market, Μαρινόπουλος εταιρεία Καφέ, Κρόνος Καρακίτσος, κ.ά.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που κατατέθηκε στο δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν επικυρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης και η εταιρεία Μαρινόπουλος οδηγηθεί αναγκαστικά στη διαδικασία βίαιης εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, το συνολικό ποσό που θα διαθέτει η εταιρεία προκειμένου να ικανοποιήσει τους πιστωτές της θα ανέρχεται σε 279,145 εκατ. ευρώ ήτοι ποσοστό 21,07% επί των συνολικών απαιτήσεων των πιστωτών της.
Στην 106 σελίδων πρόταση αναφέρεται πως μέσω ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου δικτύου περισσότερων από 823 καταστημάτων (31/3/2016) η Μαρινόπουλος διατηρεί παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στο δυναμικό της εντάσσονται πάνω από 12.500 εργαζόμενοι ενώ διατηρεί και πολυετείς συνεργασίες με περισσότερους από 2.000 Έλληνες προμηθευτές και παραγωγούς σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Σημειώνεται πως κατείχε το 2014 το 17,1% στην αγορά λιανικής πώλησης τροφίμων.
Πάντως από το 2012 και έπειτα η εταιρεία παρουσίασε αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα τα οποία σταδιακά αυξανόντουσαν, οδηγώντας την το 2015 σε αρνητικό EBIT.
Παράλληλα το λειτουργικό EBITDA της εταιρείας ακολούθησε παρεμφερή πορεία. Την ίδια στιγμή τα χρηματοοικονομικά έξοδα της εταιρείας αυξάνονται κάθε χρόνο, σε συνεργασία και με τα διάφορα έκτακτα και ανόργανα αποτελέσματα της εταιρείας, τα οποία δεν ενισχύουν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, αλλά αντίθετα τα καταβαραθρώνουν με ενδεικτικά έτος το 2015, έχουν ως αποτέλεσμα, τα καθαρά αποτελέσματα της εταιρείας ήδη από το 2011 να παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο, με αποκορύφωμα το 2015.