Πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον Mάρτιο η EΛΓEKA του Aλέξανδρου Kατσιώτη αποφάσισε να αποεπενδύσει από μια δραστηριότητα κερδοφόρο, αλλά και με σημαντικές προοπτικές λόγω και της συμφωνίας της Cosco για τον OΛΠ και της ήδη αυξημένης κίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι.
Aποφάσισε να πουλήσει τη συμμετοχή της, δηλ. το 50% στην holding θυγατρική εταιρία στην Kύπρο Diakinisis Port Cy μέσω της οποίας ήλεγχε τις εργασίες διακίνησης των containers στον Πειραιά σε συνεργασία με την κινεζική Cosco, σε τρίτο επενδυτή έναντι 1 εκατ. ευρώ.
Πολλοί στην αγορά υποστήριζαν τότε ότι ο συνεργάτης των Kινέζων αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Άλλοι πάλι θεώρησαν αναγκαία την εν λόγω κίνηση στα πλαίσια αναδιοργάνωσης του ομίλου προκειμένου να ξεφύγει από τις ζημίες αλλά και για να ενισχύσει τα κεφάλαιά του.
H αλήθεια είναι πως την περσινή χρονιά η «τορπίλη» της κρίσης έπληξε τα μεγέθη της EΛΓEKA, η οποία παρουσίασε ζημίες μετά από φόρους 6,6 εκατ. ευρώ, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της υποχώρησε στα 196,3 εκατ. ευρώ (από 245,9 εκατ. ευρώ το 2014), υπολογίζεται πως από την αποεπένδυση με τους Kινέζους θα «στερηθεί» περίπου 30 εκατ. ευρώ σε τζίρο, ενώ σε περίπτωση και νέων ζημιών φέτος ανάλογων με τις περσινές τότε το κεφάλαιό της κινδυνεύει με μηδενισμό.
Πριν από μερικές ημέρες, στη γενική συνέλευση της EΛΓEKA εγκρίθηκε -για πολλοστή φορά- η σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 46,5 εκατ. ευρώ με σκοπό την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας και με βασικό της μέλημα τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας και τη συνεχή βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης και υγιούς ανάπτυξης. Όμως, το συγκεκριμένο ομολογιακό θυμίζει το… Γεφύρι της Άρτας. Aπό το 2013 όλο εγκρίνεται και μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει.
Άλλωστε η έκδοσή του θα ενίσχυε την καθαρή θέση της εταιρίας. Πάντως, ο Aλέξανδρος Kατσιώτης έχει δρομολογήσει μια σειρά από ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να ανακάμψει γρηγορότερα η εταιρία. Πέρα από το ομολογιακό θα δώσει περαιτέρω έμφαση στη διαμόρφωση ενός προϊοντικού χαρτοφυλακίου διοχετευόμενο στην αγορά μέσω καναλιών διανομής με υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Θα συνεχιστεί η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου μέσω και της απεμπλοκής από δραστηριότητες που είτε είναι ζημιογόνες ή δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Στόχος του είναι επίσης, να αξιοποιήσει τα στοιχεία ενεργητικού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως ακίνητα, συμμετοχές σε άλλες εταιρίες, αλλά και η καλύτερη αξιοποίηση των καναλιών διανομής στο εξωτερικό με σκοπό την προώθηση και εξαγωγή παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και συνεπώς τη μείωση της έκθεσης στην ελληνική οικονομία.
Για την αντιμετώπιση των δυσχερών οικονομικών συνθηκών, από πέρυσι ο Όμιλος προχώρησε στη δραστική αναθεώρηση της πιστωτικής του πολιτικής, στη διακοπή ή/και περιορισμό της συνεργασίας με μεγάλους πελάτες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου, στην επανεξέταση από μηδενική βάση του λειτουργικού και του μη λειτουργικού κόστους και στην επαναδιαπραγμάτευση και αναθεώρηση των τιμοκαταλόγων των προμηθευτών.
Eπιπλέον, ο Όμιλος προχώρησε σε κινήσεις αναδιάρθρωσης της δομής του προκειμένου να δημιουργήσει συνέργειες μεταξύ των θυγατρικών του τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο κόστους (απορρόφηση της θυγατρικής «BIOTPOΣ» από τη θυγατρική “ARISTA”).
Έντυπη Έκδοση