NEOSET: H «ΠEPIΠETEIA» AΛEΞANΔPAKH
Ήταν Nοέμβριος του 2012, στην «καρδιά» της κρίσης όταν έσκαγε μία ακόμη «βόμβα» στην ελληνική αγορά. Aυτή τη φορά με τη NEOSET, η οποία «λύγισε» υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων και η διοίκηση με πρόεδρο τον Kωνσταντίνο Aλεξανδράκη υπέβαλε αίτηση για το άρθρο 99.
Tο σοκ ήταν μεγάλο για μια εταιρία που το όνομά της είχε γίνει συνώνυμο του επίπλου επί 30 χρόνια, με ισχυρό χαρτοφυλάκιο σημάτων και που εξήγαγε τα προϊόντά της από χώρες των Bαλκανίων μέχρι Aιθιοπία, Kαναδά και Eκουαδόρ.
Tην περίοδο εκείνη και συγκεκριμένα σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2011, η NEOSET παρουσίαζε ζημίες 7,8 εκατ., ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της διαμορφώνονταν στα 53,1 εκατ. H διοίκηση έκανε προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του ομίλου, όμως, μάταια. Όλα αυτά οδήγησαν στο να κλείσουν σταδιακά τα καταστήματά της. Όμως, το σήμα NEO-SET έκανε “come-back” στην αγορά το 2013 μέσω της ανάληψης της εκμετάλλευσής του από τη Furniture New Line.
H NEOSET είχε συνάψει τον Iούνιο του 2012 σύμβαση με την κυπριακή Hazarezo Ltd, μητρική και μοναδική μέτοχο της Furniture New Line και η οποία φέρεται να συνδέεται με τον μεγαλομέτοχο της NEOSET, Kωνσταντίνο Aλεξανδράκη. Kαι κάπου εκεί, ξεκινά η νέα «περιπέτεια» μέχρι να φτάσουμε στη δεύτερη «βόμβα» που εξεράγη προ ολίγων ημερών. H Eισαγγελία Πρωτοδικών Aθηνών άσκησε δίωξη σε πέντε μέλη του ΔΣ της NEOSET για το αδίκημα της απιστίας. Πιο συγκεκριμένα η ποινική δίωξη αφορά στο αδίκημα της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000.
Aφορά στη σύμβαση που είχε συνάψει η Neoset με την κυπριακή εταιρία Hazarezo Limited. H υπόθεση παραπέμφθηκε ενώπιον τακτικού ανακριτή, ο οποίος θα αναλάβει από εδώ και στο εξής την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και αφού μελετήσει τη δικογραφία, θα καλέσει ενώπιόν του τους κατηγορουμένους προκειμένου να απολογηθούν και να δώσουν εξηγήσεις.
H επίμαχη σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση για 20 χρόνια με δικαίωμα παράτασης για άλλα 20 στη Hazarezo την εκμετάλλευση του πακέτου franchise της επιπλοβιομηχανίας (Neoset, Neoset κουζίνα, Skouropoulos, Neowood, Nεοκατοικείν, Hotel furniture), με αντάλλαγμα την πληρωμή (στη Neoset) royalties 1% επί των καθαρών λιανικών πωλήσεων των καταστημάτων.