Η πρώτη ελληνική ενεργειακή εταιρεία που θα εισέλθει στην διεθνή χρηματιστηριακή αγορά φιλοδοξεί να είναι η Ενεργειακή Αιγαίου, η οποία έχει ήδη δρομολογήσει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ή του Τορόντο.
Η Ενεργειακή Αιγαίου, η μοναδική αμιγώς upstream ελληνική πετρελαϊκή εταιρεία, έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές προετοιμασίες, ενώ οι οριστικές αποφάσεις και η δρομολόγηση της δημόσιας προσφοράς μετοχών θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις στις 18 Οκτωβρίου η εταιρεία απέκτησε τη διεθνή ονομασία Energean, η οποία και θα χρησιμοποιηθεί για το listing σε αγορά του εξωτερικού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι σύμβουλοι της Energean έχουν προτείνει και την εναλλακτική του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς η εταιρεία «αποτελεί ένα αμιγώς ελληνικό story», που όμως αντιμετωπίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικά, εξαιτίας των ιδιαίτερων ελληνικών συνθηκών. Το ύψος της IPO (Initial Public Offer) αναμένεται να καθοριστεί από μια σειρά εξελίξεων που βρίσκονται προ των πυλών για την εταιρεία, η οποία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα (λεκάνη Καβάλας – Πρίνου) και την Αίγυπτο, ενώ βρίσκεται σε επαφές και εξετάζει την απόκτηση δικαιωμάτων και στο Μαρόκο.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Energean, η εταιρεία θα αναζητήσει κεφάλαια από τις αγορές, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επέκταση του επενδυτικού της προγράμματος, το οποίο θα βασίζεται στη φιλοσοφία του «διπλού χτυπήματος»: Για κάθε παραχώρηση χαμηλού ρίσκου και διασφαλισμένης απόδοσης, η Energean θα κινείται ταυτόχρονα για την απόκτηση δικαιωμάτων σε ανεξερεύνητες περιοχές, όπου πιθανή ανακάλυψη θα δώσει νέα ώθηση στις προοπτικές της εταιρείας.
Ήδη, η πολιτική αυτή εφαρμόζεται στις δύο παραχωρήσεις που έχει η Energean στην Αίγυπτο, το East Mega Wish και το West Com Ombo. Η πρώτη υπεράκτια παραχώρηση έχει μεγάλες πιθανότητες για την εύρεση παραγωγικού κοιτάσματος, καθώς περιστοιχίζεται στην ευρύτερη περιοχή από ενεργές εκμεταλλεύσεις.
Συνεπάγεται ωστόσο και μεγάλο επενδυτικό κόστος, καθώς για να μπει σε παραγωγή το πιθανό κοίτασμα θα απαιτηθούν 15 εκατ. δολάρια. Η δεύτερη χερσαία παραχώρηση, με μικρότερο κόστος (6 εκατ. δολάρια), αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την Energean που καλείται να εντοπίσει σε μια έκταση 31.520 km2 τους ερευνητικούς της στόχους, με υψηλό ρίσκο αλλά και μεγαλύτερες αποδόσεις.
Η ίδια στρατηγική ανάπτυξης θα ακολουθηθεί και στο Μαρόκο, ενώ, εκτός από τις διεθνείς δραστηριότητες, η εταιρεία βρίσκεται εν αναμονή των εξελίξεων με τη σύσταση του φορέα που θα κάνει διαγωνισμούς παραχωρήσεων για την Ελλάδα. Η εταιρεία δεν κρύβει το ενδιαφέρον της και δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Κατάκολου.
Mάλιστα, η Energean εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί η εγκατάσταση υπεράκτιας εξέδρας που στο παρελθόν είχε προκαλέσει τοπικές αντιδράσεις, εξαιτίας των πιθανών επιπτώσεων στον τουρισμό της περιοχής. Η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει την πραγματοποίηση οριζόντιας γεώτρησης από τη στεριά, σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων (ανάλογη και πιο σύνθετη υποθαλάσσια γεώτρηση μήκους 5 χιλιομέτρων έγινε στο κοίτασμα Ε). Η συγκεκριμένη γεώτρηση εξασφαλίζει απόλυτη περιβαλλοντική ασφάλεια και μηδενική οπτική όχληση, αν και ανεβάζει το κόστος παραγωγής.