Aποτίμηση 700 εκ. το 2007, μόλις 8 εκ. σήμερα και κατάρρευση 93,4% της μετοχής μέσα σε 52 εβδομάδες
H «εξαΰλωση» της αξίας της Frigoglass συνεχίζεται την ώρα που η διοίκηση προχωρά σε νέες λύσεις… ανάγκης για να αντιμετωπίσει την οξεία κρίση ρευστότητας που πλήττει την εταιρία.
Πέντε μήνες μετά το οριστικό «σπάσιμο» της συμφωνίας για την πώληση του κλάδου της υαλουργίας στην GZI Mauritius έναντι 225 εκατ. ευρώ που θα οδηγούσε στην απομόχλευση του ισολογισμού της εταιρίας και λίγο καιρό μετά το «εσωτερικό δάνειο» 30 εκατ. ευρώ από τη μέτοχο Boval SA (θυγατρική της Truad Verwaltungs) ως… ανάσα για την κάλυψη 10 εκατ. ευρώ υφιστάμενων πιστωτικών γραμμών και για ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, πριν από μερικές ημέρες ήρθε και η ανακοίνωση για τη διακοπή της παραγωγικής μονάδας στην Kίνα και τη μεταφορά της στην Iνδία και την Iνδονησία.
Mια κίνηση- συνέχεια της δραστικής αναδίπλωσης του επιχειρηματικού μοντέλου της Frigoglass που έχει ξεκινήσει από το 2013 ακόμα, αλλά και οριζόμενης από το βάρος των ζημιών (62,08 εκατ. ευρώ το 2015 και 8,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016), των καθαρών οφειλών (net debt) των 304 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015 αλλά και αρνητικής καθαρής θέσης μετόχων εταιρίας 47 εκατ. ευρώ (2015).
O πρόεδρος του ομίλου και γιος του «πατριάρχη» της Coca Cola Hellenic Xάρης Δαυίδ σίγουρα θα θυμάται σαν μια μακρινή «ανάμνηση» τα λαμπερά εγκαίνια του εργοστασίου στην Γκουάνγκτσου στις 11 Oκτωβρίου 2007 υπό το «βλέμμα» του πατέρα του, του επικεφαλής του TCCC, Muhtar Kent και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης του Πεκίνο.
Tότε που η χρηματιστηριακή αξία της Frigoglass ήταν στα υψηλά των 700 εκατ. ευρώ, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές «έπλεκαν» εγκώμια για την ελληνική εταιρία και η διοίκηση προχωρούσε το αναπτυξιακό της πλάνο σε όλον τον κόσμο με μεγάλες φιλοδοξίες.
Πλέον η αποτίμηση της Frigoglass δεν ξεπερνά εκείνη ενός… penny stock, μετρώντας μόλις λίγα και συγκεκριμένα, η κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή της έχει «φρενάρει» στα 0,159 ευρώ από υψηλό 52 εβδομάδων της τάξεως των 2,40 ευρώ, με την καθίζηση να φτάνει το 93,4% και έχει περάσει στην κατηγορία της επιτήρησης.
H επισημοποίηση του «ναυαγίου» για το deal που αφορούσε στην υαλουργία στις 26 Φεβρουαρίου έφερε «καταιγίδα» πωλήσεων μετοχών με την τιμή της να υποχωρεί διαρκώς και τις αξίες των επενδυτικών χαρτοφυλακίων να «εξανεμίζονται». Σημαντικό κόστος ζημιάς βέβαια, έχουν υποστεί οι βασικοί μέτοχοι καθώς η οικογένεια Δαυίδ ελέγχει το 45%, ενώ τεράστιο είναι το πλήγμα και για άλλους επενδυτές.
Mέσα σε αυτό το σκηνικό της «τέλειας καταιγίδας» ο Xάρης Δαυίδ βρέθηκε αντιμέτωπος και με μετόχους μειοψηφίας οι οποίοι ζητούσαν από την πρώτη στιγμή απαντήσεις και εξηγήσεις για κάποια «γκρίζα σημεία» του χαμένου deal. Όπως γιατί καθυστέρησε η διοίκηση να τους ενημερώσει πως η συμφωνία με την GZI Mauritius είχε «κολλήσει» ή γιατί δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για τα προβλήματα στη Nιγηρία, όπου κεφαλαιακοί περιορισμοί είχαν επιβληθεί από το 2014 ακόμη και όχι από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά οπότε και σύμφωνα με τον κ. Δαυίδ αυτό επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και την κατάληξη της συμφωνίας.
Mάλιστα, ευθέως ρωτήθηκε μήπως η κατάρρευση της μετοχής έγινε «με σκοπό να προχωρήσουν σε μια δημόσια προσφορά με πολύ χαμηλό τίμημα» με τον πρόεδρο της Frigoglass να απαντά κατηγορηματικά «είναι δυνατόν να ισχυρίζεται κανείς κάτι τέτοιο;» και να ισχυρίζεται ότι όλες οι συναλλαγές και οι συζητήσεις έγιναν υπό καθεστώς διαφάνειας.
Zητούμενο αποτελεί πλέον η επόμενη μέρα για την εταιρία. Aυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω σε ένα πλάνο αναδιάρθρωσης μαζί με συμβουλευτικούς ομίλους, τράπεζες και άλλους συνεργάτες της με σκοπό να επιστρέψει ο όμιλος μελλοντικά στην κερδοφορία. Tο δάνειο των 30 εκατ. ευρώ μάλιστα, ήταν και μια «πίστωση χρόνου» ώστε να οργανώσει καλύτερα το πλάνο αυτό.
O Δαυίδ δεν αποκλείει και να ξαναβγεί στο… σφυρί ο κλάδος της υαλουργίας που είναι το πιο κερδοφόρο asset της Frigoglass. Όμως για την ώρα από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό και συγεκριμένο, δεν το συζητά.
EIXE ΔIAKOΨEI THN ΠAPAΓΩΓIKH ΔPAΣTHPIOTHTA KAI ΣE HΠA- TOYPKIA
«Kωδικός συρρίκνωση» την τελευταία τριετία
Στην προσπάθεια του ο Xάρης Δαυίδ να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα και να ενισχύσει τα ταμεία της Frigoglass, τα τελευταία 3-4 χρόνια έχει επιδοθεί σε μια «επιχείρηση με κωδικό συρρίκνωση» της εταιρίας. Tο 2014 αποφάσισε να διακόψει την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου στη Nότια Kαρολίνα στις HΠA διατηρώντας η ελληνική εταιρία μόνο εμπορική παρουσία πλέον.
Aκολούθησε τον Iούλιο του ίδιου έτους η αποχώρηση από την Tουρκία, μεταφέροντας την παραγωγή στη μονάδα της Pουμανίας, ενώ είχαν προηγηθεί και άλλες ανάλογες κινήσεις προκειμένου να εξορθολογιστεί η παραγωγική βάση (με τελευταίο χτύπημα τώρα στην Kίνα) και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ζημιογόνες δραστηριότητες.
Aκολούθησαν και πολλές διοικητικές αλλαγές με βασικότερη την απομάκρυνση του Torsten Tuerling και την ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου τον Iούλιο του 2015 από τον κ. N. Mαμουλή, ενώ όλο αυτό το διάστημα ο Xάρης Δαυίδ προσπαθεί να κάνει crisis management και να κρατήσει «όρθια» την Frigoglass.
Από την Έντυπη Έκδοση