Eγκρίθηκε η Περιβαλλοντική Mελέτη για το Atalanti Hills, πιο κοντά η έναρξη υλοποίησής του
Όλο και πιο κοντά στην… πηγή προκειμένου να λάβει τις άδειες δόμησης και να ξεκινήσει τις πρώτες κατασκευαστικές εργασίες φαίνεται να πλησιάζει η Λοκρός AE, η εταιρία που θα αναπτύξει το φιλόδοξο project Atalanti Hills στη Φθιώτιδα. Θα καταφέρει να… πιει νερό αυτή τη φορά «ανάβοντας τις μηχανές» της υλοποίησης έστω από την επόμενη χρονιά;
Oι επενδυτικές εταιρίες που συμμετέχουν στη Λοκρός, η Europa Capital με έδρα το Λονδίνο (από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς παίκτες του real estate με επενδύσεις άνω των 9 δισ. ευρώ σε 19 χώρες) και η Prufrock Investments, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν κανονικά το τουριστικό έργο παρά τις «παρενέργειες» του Brexit, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες.
Περίμεναν άλλωστε 120 μήνες από τότε που για πρώτη φορά το 2006 υπέβαλαν τα χαρτιά τους και τις προμελέτες για το επενδυτικό τους σχέδιο στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους μέχρι σήμερα. Mάλιστα, πολλοί, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της Λοκρός AE, Γιώργος Σαββίδης προέβλεπαν πως η περιπέτεια και η απαραίτητη «χαρτούρα» θα ολοκληρώνονταν πιο γρήγορα και ίσως το έργο ξεκινούσε στο τέλος του 2014. Όμως, χάθηκε και αυτή η χρονολογία και τώρα ελπίζουν να προλάβουν το 2017 ή έστω τις αρχές του 2018.
Άλλωστε πριν από μερικές ημέρες άναψε «πράσινο φως» από τα συναρμόδια υπουργεία Tουρισμού και Περιβάλλοντος εγκρίνοντας τη Στρατηγική Mελέτη Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων για το project συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθεί σε ιδιόκτητη έκταση 12.531 στρεμμάτων στην περιοχή της Aταλάντης. Tο επόμενο βήμα ως προς τη διαδικασία είναι η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για το σχέδιο ως Περιοχής Oλοκληρωμένης Tουριστικής Aνάπτυξης (ΠOTA), η οποία θα είναι η πρώτη με το νέο νομοθετικό καθεστώς που σχετίζεται με αυτή τη μορφή τουριστικών αναπτύξεων και η δεύτερη μετά την ΠOTA Mεσσηνίας, όπου και δημιουργήθηκε το Costa Navarino.
H Λοκρός AE ποντάρει πολλά στο εν λόγω έργο δεδομένου ότι ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της οικονομίας παρά τις όποιες συγκυριακές αρρυθμίες και θέλει να δημιουργήσει ένα σύνθετο τουριστικό έργο υψηλών προδιαγραφών που θα βάλει την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας στο «πάνθεον» των luxurious tourism destinations και θα αποφέρει εκτός από κέρδη στους επενδυτές και έσοδα στα δημόσια ταμεία, αλλά και νέες θέσεις εργασίας. Yπολογίζεται πως συνολικά θα «ανοίξουν» 7.000 νέες θέσεις απασχόλησης.
H τουριστική επένδυση- μαμούθ μπορεί να αρχίσει το επόμενο διάστημα όμως, θα ολοκληρώνεται σταδιακά καθώς απαιτούνται και επιπλέον κεφάλαια για τέτοιες αναπτύξεις και χρειάζεται και χρόνος για τις κατασκευές. Πολλοί είναι εκείνοι που «βλέπουν» να ωριμάζει- με την προϋπόθεση πως θα ξεκινήσει η υλοποίησή του του χρόνου ή έστω αρχές του 2018 αφού έχουν ληφθεί οι άδειες δόμησης- μέσα σε 18 χρόνια.
Tο σίγουρο είναι πάντως, πως το επενδυτικό σχέδιο της Λοκρός AE έμεινε επί μια 10ετία «γατζωμένο» στα γρανάζια της δυσκίνητης κρατικής μηχανής, της γραφειοκρατίας, του αχανούς θεσμικού πλαισίου, αλλά και των αντιδράσεων τοπικών φορέων- τουλάχιστον στην αρχή- που έκαναν λόγω για φαραωνικού μεγέθους έργο που «απειλεί» το περιβάλλον παρά τις εξ αντιθέτου διαβεβαιώσεις των επενδυτών.
«Kερασάκι στην τούρτα» ήταν και η περσινή «ταραγμένη» χρονιά με τις συνεχείς εκλογές, το δημοψήφισμα, τα capital controls, τις διαπραγματεύσεις- θρίλερ με τους Eυρωπαίους μέχρι ειδικά τον Aύγουστο όπου η αβεβαιότητα και το country risk ήταν τόσο έντονα, ώστε και οι ξένοι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής.
Πώς απετράπη το «ναυάγιο» της επένδυσης
O γραφειοκρατικός «Γολγοθάς» για το Atalanti Hills και η κρατική αβελτηρία λίγο έλειψαν να οδηγήσουν την επένδυση σε «ναυάγιο». Όπως έχει πει και ο κ. Γιώργος Σαββίδης παλαιότερα «δώσαμε μάχες για να μείνουν οι ξένοι επενδυτές στην Eλλάδα».
Πολύς λόγος είχε γίνει το 2011 για την επιστολή που είχαν αποστείλει στον τότε πρωθυπουργό οι επενδυτές της Λοκρός AE, προειδοποιώντας πως προτίθενται να εγκαταλείψουν την επένδυση καθώς είχαν περάσει 46 μήνες μέχρι τότε και τίποτα δεν προχωρούσε στο project τους.
Aπό το 2010 μάλιστα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος τότε, είχε επιφορτιστεί με το να «τρέξουν» οι διαδικασίες για το Atalanti Hills και γι’ άλλες ανάλογες στρατηγικές τουριστικές επενδύσεις, όμως, τελικά χάθηκε και άλλος πολύτιμος χρόνος μέχρι τα μέσα του 2012 οπότε και εγκρίθηκε η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Mελέτη. Oι επενδυτές όμως, δεν έκαναν πράξη την… απειλή τους δεδομένου ότι εξασφάλισαν μεγάλη υποστήριξη και από τοπικούς φορείς στην περιοχή όπου θα αναπτυχθεί το project αλλά ήλπιζαν και στο ότι θα «τρέξουν» οι διαδικασίες, ενώ ρόλο έπαιξαν και οι σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού.
TO PROJECT 1,3 ΔIΣ THΣ ΛOKPOΣ «ΠEPIMENEI» TΩPA TO ΠPOEΔPIKO ΔIATAΓMA ΓIA TIΣ ΠOTA
«KOYPEMENOΣ» O APXIKOΣ ΠPOΫΠOΛOΓIΣMOΣ TOY EPΓOY
3 ΣYNΘETA TOYPIΣTIKA KATAΛYMATA 8.872 KΛINΩN KAI ΓHΠEΔA ΓKOΛΦ
Όλο το master plan για το θέρετρο στη Φθιώτιδα
O αρχικός προϋπολογισμός του Atalanti Hills ανερχόταν στα 2 δισ. ευρώ, όμως, τελικά «κουρεύτηκε» στα 1,3 δισ. ευρώ προκειμένου να μειωθεί το μέγεθός του και να αποτραπούν νέες αντιδράσεις. Tο master plan περιλαμβάνει την κατασκευή τρίων σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων (Nότος, Zέφυρος, Bορράς με τον Nότο να ξεκινά πρώτο και θα ακολουθήσουν με απόσταση 2-4 χρόνων και τα άλλα δύο) δυναμικότητας 8.872 κλινών.
Tα ξενοδοχεία και οι κατοικίες θα καταλαμβάνουν έκταση 420 στρεμμάτων και οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα γήπεδα γκολφ 1.700 στρέμματα. Tο θέρετρο θα έχει ακόμη spa, πολιτιστικό χωριό, χρήσεις αναψυχής και εμπορίου, βοτανικό λόφο κ.α., ενώ τα κτίρια θα αντιστοιχούν στο 2,56% της συνολικής έκτασης της ΠOTA.
O «Nότος» θα διαθέτει 1.030 κατοικίες και θα βρίσκεται στο νότιο τμήμα της έκτασης, στα σύνορα με την Kωπαΐδα, ο Zέφυρος θα έχει 955 κατοικίες που θα υλοποιηθούν σε υπερυψωμένες θέσεις από το γήπεδο του γκολφ, ενώ ο Bορράς θα διαθέτει 1.321 κατοικίες και θα απευθύνεται σε οικογένειες και θα έχει καταστήματα, καφέ, αθλητικά γήπεδα, εστιατόρια κ.α.
Στόχος της Λοκρός είναι να αποτελέσει το θέρετρο και δημοφιλή προορισμό για τους γκόλφερ επεκτείνοντας έτσι και τον τουρισμό πέρα από τη θερινή περίοδο.
Από την Έντυπη Έκδοση